VIDEO VODIČ: Kako da napravite klijarnik za povrće i cveće

VIDEO VODIČ: Kako da napravite klijarnik za povrće i cveće

Sitno seme povrća ili cveća možete nakon setve odložiti u improvizovanu toplu leju ili neku vrstu klijarnika. Za klijarnik vam je potrebno samo nekoliko kvadrata i veoma malo materijala. Pogledajte kako najbolje možete da ga iskoristite.

Naš stručni saradnik, diplomirani inženjer Vladimir Milutinović, otkrio nam je jedno veoma praktično i povoljno rešenje za pravljenje klijarnika. Uz to, objasnio nam je i šta je neophodno za uspešan dalji razvoj mladih biljaka, ali i kada ih je i kako najbolje zalivati.
 

Vladimir Milutinović - ©Agromedia

Klijarnik bi, pre svega, trebalo da bude zaštićen od hladnog vazduha ili vetra, ali da ima dovoljan pristup svetlosti. Ukoliko imate mogućnosti da napravite mali plastenik ili mini staklenu baštu, sigurno ćete vašim biljkama omogućiti da lepo i kvalitetno isklijaju.

Zaštita rasada od patogena bakterijama

Međutim, čak i ako nemate, znajte da i dva stara staklena prozorska okna mogu sasvim dobro da vam posluže za pravljenje klijarnika.
 

Kako da napravite klijarnik za povrće i cveće - © Agromedia

Pre nego što su biljke posejane u klijarnik, trebalo bi da budu obilno zalivene, a zatim bar jednom u toku dana proverite da li se neke od njih nisu osušile. Nakon toga obavezno ih zalivajte u toku kasnih popodnevnih sati ili rano ujutru da ne bi tokom dana došlo do pregrevanja, ukoliko bude jake svetlosti.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica