Bukurešt – hibrid kupusa za ponos!

U mestu Veliko Selo, koje se nalazi u predgrađu Beograda, posetili smo imanje porodice Jovanović. O njima smo čuli da su u svom kraju poznati kao vrhunski i veliki povrtari, ali i kao jedna vredna, radna osmočlana porodica, u kojoj su svi ravnopravni. Pogledajte šta smo sve zabeležili na njihovoj parceli sa kupusom.

Da su glasine koje smo čuli o porodici Jovanović istinite, uverili smo se već na putu do njihove parcele sa kupusom, u jednočasovnoj vožnji traktorom sa devetnaestogodišnjom Jelenom. Ona, kaže, na njivi radi od malena.

Jelena Jovanović, poljoprivrednica iz Velikog Sela, rekla nam je: „Ove godine u proizvodnji imamo karfiol, kupus, praziluk, plavi paradajz i još neke kulture. Ipak, najzastupljeniji nam je hirbid kupusa koji se zove Bukurešt. Pokazao se odlično, jedna od najboljih sorti koje smo ikada imali. Sadili smo mi mnogo raznih hibrida, ali ovaj nema konkurenciju. Otporan je i ne zahteva velika ulaganja za prskanje i druge agrotehničke mere.
 

Sestre Jovanović  - ©Agromedia 

Kako bi se uverio u dobar rod i kvalitet ovog hibrida, sa nama je na imanju Jovanovića bio i predstavnik kompanije „Agroarm“. Zato smo iskoristili priliku da ga pitamo kakve su karakteristike Bukurešta.

Zdravko Antić iz kompanije „Agroarm“ objašnjava: „To je hibrid koji je sve zastupljeniji u poljoprivrednoj proizvodnji. Postoji nekoliko razloga za to: odlično se ponaša, ima dobru glavicu i visoku otpornost na fuzarijum i ksantomonas, što je veoma važno. Glavice su teške od 2 do 3 kilograma, a ako ne stignete da ih uberete na vreme, one neće pucati sledećih 15 do 20 dana.
 

Kupus Bukurešt - ©Agromedia 

Bukurešt je odličan za svežu upotrebu, ali i za kiseljenje. Ima veoma kratak i tanak koren, zbog čega ga proizvođači posebno vole, a potrošači konzumiraju“, dodaje on.

Jovanovići za najbolje rezultate u proizvodnji kupusa preporučuju sklop od 45.000 do 50.000 biljaka po hektaru. Bukureštu je dužina vegetacije 80 dana, a najbolje rezultate će dati u letnjoj i jesenjoj proizvodnji. Sa ovim hibridom, uz pravilnu agrotehniku, prinos od 100 tona po hektaru je veoma lako ostvariv.
 

Bukurešt je odličan za svežu upotrebu, ali i za kiseljenje.

Ovo je hibrid koji rešava niz problema koje možete imati kasnije na njivi. Neke ljude to zbunjuje, drugi pak koriste domaće seme, treći sorte kupusa, ili neke neproverene hibride. Seminis kao brend već je proveren na njivama. To znači da korišćenjem Seminis hibrida iz portfolia ‘Agroarma’ dobijate kvalitet, kvantitet, ali i sve čime ćete se kasnije u proizvodnji ponositi“, ističe Zdravko.

Iznad svega, uz Seminis hibride dobijate sigurnost, laku zaštitu i odličan prinos. Naš hibirid radi zajedno sa vama. On se na svoj način bori protiv problema koji će ga snaći“, dodaje on.
 

Kupus Bukurešt - ©Agromedia 

Dvadesetjednogodišnja Milica najstarija je od četvoro dece u porodici Jovanović. Ona, kaže, život i rad na selu ne bi menjala ni za šta, a znanje iz Srednje poljoprivredne škole pomaže joj da proizvodnju učini modernom i isplativom. Hibrid kupusa Bukurešt, kaže ona, bio je potpuno logičan izbor.

Milica Jovanović, poljoprivrednica iz Velikog Sela, ispričala nam je: „Prvi put smo ove godine gajili hibrid Bukurešt i pokazao se odlično. Nismo imali nikakav problem sa ovim kupusom, osim nekih insekata, ali to smo lako rešili prskanjem. Rod je zaista dobar. Jednostavno, hibrid je hibrid, od domaćeg semena nikada ne biste mogli da stvorite ovakav kupus.“ 
 

Kupus Bukurešt - ©Agromedia 

Za sve koji žele da svoju proizvodnju kupusa učine sigurnijom i isplativijom, preporuka porodice Jovanović je da najpre kontaktiraju tehničku službu kompanije „Agroarm“. U njoj stručnjake, koji su svakodnevno na terenu, možete da pitate koji hibrid bi bio odgovarajući baš za vaše imanje.

Uzimajući u obzir mnogo činilaca, počev od kvaliteta i EC zemljišta, preko osunčanosti površina, do dostupnosti i kvaliteta vode, oni će vam dati najsigurniju preporuku. Takva informacija o pravilnom odabiru hibrida biće vam jedna od najznačajnijih početnih koraka u vašoj proizvodnji.  

I ne zaboravite, povrtarstvo mnogi porede sa građevinom, a seme povrća sa temeljom kuće. Ukoliko imate jak temelj, možete izgraditi sve što poželite. U suprotnom, vaš posao i sva vaša dalja ulaganja biće uzaludna.

Sagovornici:
Jelena Jovanović, poljoprivrednica iz Velikog Sela
Zdravko Antić, „Agroarm“
Milica Jovanović, poljoprivrednica iz Velikog Sela

Komentari