SUNCOKRET: stanje sa usevima uljarica [proizvodnja i cene]

SUNCOKRET: stanje sa usevima uljarica [proizvodnja i cene]

Crnomorski suncokret će porasti za 7% dok Ukrajina, Rusija, Rumunija i Bugarska očekuju veće prinose uljarica.

 

uljarice

 

Usevi suncokreta u crnomorskom regionu povećaće se za najmanje 7% zbog većih procena prinosa u Ukrajini, Rusiji, Rumuniji i Bugarskoj, dok se očekuje da će Turska imati smanjen rod, u skladu sa očekivanjima tržišta.

Prema avgustovskim procenama svetske ponude i potražnje u poljoprivredi (Vasde) Ministarstva poljoprivrede SAD, žetva suncokreta u Ukrajini, Rusiji i Moldaviji biće 33,3 miliona tona, što je 7,6% više nego godinu dana ranije.

 

U Bugarskoj i Rumuniji, glavnim proizvođačima suncokreta u EU, povećanje useva suncokreta biće skoro 14 odsto na 4,8 miliona tona, au Moldaviji oko 680.000-750.000 tona, prema poslednjim procenama Evropske komisije.

 


Ukrajinski usevi – suncokret

 

Procene žetve suncokreta u Ukrajini značajno se razlikuju između zvaničnih i tržišnih izvora.

 


Prema avgustovskim procenama Ministarstva poljoprivredne politike, očekuje se pad roda suncokreta za 879.000 na 12 miliona tona.

 


U međuvremenu, analitičke agencije procenjuju žetvu suncokreta u rasponu od 13,2-13,7 miliona tona.

 

Povećane procene su zasnovane na prosečnom povećanju zasađene površine od 6% na 5,7 miliona hektara i prosečnom povećanju prinosa od 2,3-2,43 tone po hektaru.

 

Istovremeno, procene kompanija koje posluju na tržištu suncokreta znatno variraju, čak 2 do 4 miliona tona.

 

Prosečna procena analitičara ukrajinskih kompanija je 12-14 miliona tona, dok procena zasejanih površina ne prelazi 5,5 miliona hektara.

 

Najviša tržišna procena za žetvu suncokreta 2023. je 14 miliona tona, a najniža 9-10 miliona tona.

 

Glavni razlog za to je razlika u procenama zasejanih površina, kao i vremenskim prilikama, smatraju učesnici na tržištu.

 

Najveće procene prinosa su zasnovane na povoljnim vremenskim uslovima u periodu sazrevanja suncokreta i očekivanom povećanju prinosa i zasađenih površina.

 

Što se tiče cena za novi usev suncokreta, one se kreću u rasponu od 15.000-15.000 UAH po toni (405-410 USD po toni) uključujući PDV CPT postrojenje za drobljenje, što je u skladu sa cenama za stari usev.

 

Ruski usevi – suncokret

 

Uprkos činjenici da ruske analitičke agencije i zvanični podaci ukazuju na smanjenje površina suncokreta, očekuje se da će rod suncokreta biti skoro 2% iznad nivoa iz 2022. godine od 16,4-16,6 miliona tona.

 

Najveće procene žetve suncokreta za novu sezonu 2023/24 pokazuje USDA na 17,5 miliona tona, što je više od 7% više nego prošle godine.

 

Cene za novi usev za sada nedostaju, jer su visoke zalihe dovele do fokusa na preokretu starog useva.

Turski usevi – suncokret

Suncokret na njivi

Turska očekuje pad ovogodišnjeg roda zbog smanjenja zasađenih površina u korist šireg zasada pšenice, prema nekim izvorima, kao i zbog smanjenja prinosa, prema drugim izvorima.

 

Pored toga, prema nekim izvorima sa sedištem u Turskoj, toplotna šteta na usevu će verovatno uticati na konačnu bruto žetvu.

 

Procene žetve suncokreta su 21% niže nego prošle godine na 1,5 miliona tona, prema tržišnim procenama.

 

USDA očekuje da će žetva suncokreta u Turskoj biti 1,65 miliona tona, što je 13% manje u odnosu na prošlu godinu.

 

Žetva suncokreta u Turskoj počela je pre oko dve nedelje, prema tržišnim podacima.

 

Cene suncokreta novih useva jačaju kako žetva napreduje, podstaknuta očekivanim padom ukupnog roda.

 

„Kada je počela žetva, cena lokalnog semena suncokreta bila je oko 10.500 TRI po toni, sada je iznosila 13.500-14.000 TRI po toni ili oko 535 USD po toni“, rekao je izvor iz Turske za Fastmarkets Agriculture.

 

„Cene za male serije suncokreta dostigle su 15.000 TRI po toni ili 555 dolara po toni ove nedelje sa isporukom u fabriku“, rekao je drugi izvor iz Turske.

 

Rumunski i bugarski usevi

 

Prema podacima Evropske komisije, ukupna žetva suncokreta u Rumuniji i Bugarskoj biće blizu 4,8 miliona tona, što je skoro 14 odsto više nego prošle godine.

 

Istovremeno, Evropska komisija je smanjila svoju procenu površina suncokreta u Bugarskoj za skoro 8% na 846.000 ha, uz zadržavanje očekivanog prinosa od 2 tone po hektaru.

 

Tržišni izvori sugerišu da su površine za uzgoj suncokreta u Bugarskoj koje je prijavila Evropska komisija potcenjene za oko 950.000 hektara.

 

Procenjeno povećanje zasejane površine posledica je manjih površina pod kukuruzom.

 

Prema nekim izvorima iz Bugarske, ukupna žetva suncokreta biće 4,5 miliona tona, od čega će 1,8 miliona tona doći iz Bugarske, a oko 2,7 miliona tona iz Rumunije, jer suvo vreme utiče na useve.

 

Uz to, žetva suncokreta u Bugarskoj je već počela, a cene za novi usev su skoro na nivou starog.

 

„Stari i novi usevi su već na t Ista cena – u okviru 425-430 dolara po toni sa isporukom u fabriku za drobljenje“, rekao nam je bugarski broker.

 

Rumunske drobilice trenutno koštaju 415-420 dolara po toni sa isporukom u fabriku za drobljenje.

 

„Žetva suncokreta je počela pre oko nedelju dana u južnim regionima“, rekao je izvor iz Bugarske.

 

„Neki severni regioni su počeli sa žetvom ove nedelje.

 

Prema avgustovskim procenama USDA, globalna proizvodnja suncokreta će se povećati u sezoni 2023-24 za 6,5% na 55,8 miliona tona.

 

Izvor: Fastmarkets

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica