Svet poljoprivrede Prodavnica

I BEZ GUBITAKA – ova MAŠINA je najbolja za žetvu SOJE!

Kombajn poslednje generacije najbolje se pokazao u žetvi soje na pracelama naših domaćina. Ne samo da nema gubitaka, već je i potrošnja mala, a soja se „skine“ očas posla. Evo zbog čega naši ratari biraju Class Lexion 6700 za žetvu ove uljarice.

Class Lexion serije 5000 i 6000 su kombajni sa novim sistemom izvršaja koji omogućavaju velike kapacitete, univerzalnost u radu i mogu se primeniti vrlo uspešno u svim usevima, a prvenstveno u soji ili suncokretu.

Kod ovih kultura, posebno kod suncokreta, koji ima veliku masu, kombajni sa sistemom izvršaja sa rotorom nisu se pokazali efikasnim.

Synflow walker je novi sistem u vidu tehničkog rešenja sa četiri tangencijalna bubnja, a oni su tako postavljeni da je linija izvršaja skoro ravna. То obezbeđuje veću efikasnost u radu, veće kapacitete i nema naglih promena smerova kretanja vršene mase upravo zbog ravne linije izvršaja, a to obezbeđuje efikasnost kod potrošnje goriva“, objašnjava Siniša Uverić, ispred komanije Almex.

Raspitali smo se kod iskusnog kombajniste kakvi su njegovi utisci u radu sa kombajnom Lexion 6700. Prema njegovim rečima, najbolji utisak mu je ostavilo to što kombajn radi soju sa 450 obrtaja bubnja, a to znači da nema loma. Sa tim obrtajima kombajn savlada bez ikakvih problema soju nejednakog zrenja, sa zelenom stabljikom i prinosom blizu 4t/ha. Pored toga, oduševljen je unapređenim upravljanjem.

„Jako je pojednostavljeno upravljanje kombajnom. Bukvalno se sve vidi u svakom trenutku, a animacija kombajna je na ekranu“, kaže kombajnista Čabo Biro.

Što se tiče efikasnosti, kombajn sa hederom od 7,5 metara skida 4 hektara po satu, ali sa hederom od 11 metara Biro se nada da će stići i do učinka od 6-7 hektara po satu.

I BEZ GUBITAKA - ova MAŠINA je najbolja za žetvu SOJE!-© Agromedia

Class Lexion 6700 ima motor jačine preko 400 konja i po hektaru soje troši 10-11 litara. Sa prethodnim kombajnom, rotorašem, trošili smo 18 litara, a sada smo smanjili potrošnju za 30%”, objašnjava nam Čabo.

Kvalitetna mehanizacija u soji je od velikog značaja. Kako Čabo navodi, genetika je otišla daleko i sada su prinosne sorte soje zelene kada se kombajniraju. Njih moraju da seju da bi proizvodnja uopšte bila isplativa, a onda moraju da imaju i mašinu koja to može da pokosi.

Pre njega sam imao rotoraša, i verujte mi, nije mogao da savlada tu soju i velike nam je probleme pravio. Nijedan rotoraš ne može tu soju da savlada, onako kako bi kombajneri to voleli. Ovaj kombajn je sa slamotresima i ma 4 bubnja, i predstavlja idealno rešenje za soju”, priča nam Čabo.

Ko se bavi poljoprivredom u Srbiji zna da Almex ima najveći lager rezervnih delova, a to je najbitnije u ovom poslu, jer ako kombajn u žetvi stoji i sat vremena – to je najskuplje od svega.

„I na novom i na starom kombajnu može da pukne kajš ili nešto drugo. Kad rezervni deo ima na dohvat ruke – to puno znači. A, kada treba da čekaš 5-6 dana, to je onda otišao prinos u vazduh“, objašnjava Čabo.

Čabo još kaže da Almex raspolaže i odličnim servisom, mada nisu u skorije vreme imali puno kontakta sa njima, jer nisu imali značajnijih kvarova.

Sagovornici:
Siniša Uverić, Almex
Čabo Biro, Jermenovci

Komentari