Đubrenje PARADAJZA: KADA i KAKO da ga prihranite?

Đubrenje PARADAJZA: KADA i KAKO da ga prihranite?

Kada je potrebno đubrenje paradajza i kako to uraditi na najbolji način? Sadnica paradajza zahteva mnoštvo hranljivih materija za rast i proizvodnju zdravog ploda. Da biste osigurali da vaše sadnice paradajza dobiju hranljive materije koje su im potrebne, važno je da im obezbedite plodno zemljište, a to često znači dodavanje đubriva. Test tla može vam pomoći da utvrdite koji hranljivi sastojci nedostaju vašoj zemlji i koja vrsta đubriva je potrebna vašem tlu da bi njegovi primarni i sekundarni hranljivi sastojci bili odgovarajući.

Da li treba da đubrite paradajz?

Paradajz bi imao koristi od primene đubriva u nekoliko različitih faza njegovog rasta. Primena pravog proizvoda u pravo vreme podržava zdrav rast, cvetanje i razvoj plodova, kvalitet ploda i otpornost na bolesti. Takođe, možete razmisliti o promeni zemlje pre nego što posadite svoje sadnice.

Do krupnijih i sočnijih plodova paradajza u samo 4 koraka

Ako prvi put uzgajate paradajz u bašti, vaša zemlja verovatno ima dovoljno hranljivih materija. Test tla za novu površinu za sadnju ili za prethodno korišćeno zemljište može vam reći da li je vaše zemljište na bilo koji način ne odgovara nameni.

Paradajz koji se uzgaja u saksijama treba redovno dohranjivati tokom vegetacije, najviše dva puta mesečno, a u zavisnosti od vrste mešavine za saksije koja se koristi. Izbalansirano NPK đubrivo, kao što je 5-5-5 ili 5-10-5, najbolje se rastvara tokom zalivanja.

Savet

Idealan pH zemljišta za paradajz je 6,2 do 6,8. Bez obzira koje đubrivo dodate, ako je pH vašeg zemljišta pokazuje previše kiselo ili previše alkalno zemljište, paradajz neće dobro napredovati. Testovi tla zato uključuju analizu pH vrednosti. Ukoliko je previsok ili nizak, morate ga korigovati pre nanošenja đubriva.

Vrste đubriva za paradajz

Organska i komercijalna đubriva ne ispravljaju samo nedostatke; kada se pravilno koriste, poboljšavaju prinos i kvalitet ploda. Proizvodi su formulisani tako da podstiču određenu fazu rasta biljaka: od vegetativne pa sve do finalne, kada utiču na kvalitet ploda. Mogu se naći kao tečnost, u obliku granula, praška, kao i u mnogim drugim oblicima.


Organsko đubrivo

Riblja emulzija je tečno đubrivo sa visokim sadržajem azota i drugih elemenata u tragovima, kao što su magnezijum i kalcijum. To je gusta tečnost razređena u vodi i primenjuje se na nivou tla, kao i za folijarnu prihranu. Može se koristiti više puta tokom cele sezone. Međutim, ukoliko se nepravilno koristi, može da izgori mlado lišće i stabljike.

Životinjsko đubrivo treba da odleži pre primene, jer nivoi azota u svežem stajnjaku takođe mogu da spale biljke. Ovo đubrivo se uglavnom unosi u zemlju pre presađivanja sadnica. Odležani stajnjak je proizvod koji se često prodaje u vrećama u količinama kvadratnih stopa.

Krvno brašno


Koštano i krvno brašno su prahovi koji dodaju zemljištu fosfor i azot. Potrebno nekoliko nedelja da se rastvore pre nego što biljke mogu da ih koriste, ali ostaju efikasna i do nekoliko meseci.

KRVNO BRAŠNO: ŠTA je i KAKO može da pomogne vašoj BAŠTI


Organska đubriva VS odnosu oplemenjivači zemljišta

Organska đubriva se razlikuju od oplemenjivača (kondicionera) zemljišta jer hrane vaše biljke. Oplemenjivači poboljšavaju zdravlje i strukturu zemljišta i generalno im je potrebno više vremena da daju rezultate. Na primer, kompost je odličan organski regenerator zemljišta.

Komercijalna đubriva

Komercijalno proizvedeno đubrivo formulisano je tako da odmah obezbedi specifične hranljive materije za ishranu vaših biljaka. Oznake ukazuju na odnos NPK, tj. na procenat azota, fosfora i kalijuma. Paradajz ne može da raste bez adekvatnih količina ovih primarnih hranljivih materija.

Kako da pravilno koristite mineralna đubriva

Mnoge kompanije nude đubriva posebno za paradajz, sa etiketama koje takođe navode makronutrijente kao što su magnezijum i kalcijum. Prilikom kupovine ovih proizvoda važno je da pročitate i razumete etikete.

 

Na primer: Uravnoteženi NPK, kao što je 20-10-10, sastoji se od 20 procenata azota, 10 procenata fosfora i 10 procenata kalijuma. Ostatak je dopuna i može uključivati male količine drugih minerala i vitamina.

Proizvodi sa većim P brojem mogu biti označeni kao pojačivači cvetanja. Znajući u kojoj fazi rasta vaše biljke koriste najveće količine ovih hranljivih materija, pomaže vam da odaberete najbolji proizvod.

Savet

Komercijalno đubrivo može brzo da ispravi nedostatke, ali biljke ih takođe brzo troše. Prekomerna upotreba sa ponovljenim primenama može izazvati nakupljanje štetnih soli u zemljištu. Biljke paradajza imaju koristi od sekundarnih makronutrijenata (npr. magnezijuma, kalcijuma, itd.) zajedno sa mineralima i vitaminima. Čak i kada je vaše tlo u početku zdravo, povećanje hranljivih materija, pravilno primenjeno nekoliko puta tokom vegetacije, može poboljšati vaš usev.

Kada i koliko često treba đubriti paradajz?

Paradajz je najbolje đubriti neposredno pre presađivanja, prilikom sadnje, pre cvetanja i kada su plodovi mali.

Pre presađivanja bi bilo dobro da dodate odležali stajnjak ili kompost. Prihrana azotom daje biljkama dobar početak. Kompost se takođe dobro pokazao kao bočna prihrana sredinom sezone, jer pomaže da nivo azota bude stabilan.

U vreme sadnje mogu se primeniti đubriva sa većim procentom azota, kao što je 20-10-10, da bi se podržalo zdravo lišće i rast. Riblja emulzija bogata azotom može se dodavati svake dve nedelje, a krvno brašno svakih šest nedelja tokom vegetacije.

Otprilike dve nedelje pre cvetanja je dobro vreme za korišćenje đubriva sa višom P vrednošću, kao što je 5-15-5. (U zavisnosti od sorte, sadnice paradajza počinju da cvetaju između 30 i 45 dana nakon presađivanja.) Alternativno, možete koristiti izbalansirano đubrivo sa nižim sadržajem azota, kao što je 10-10-10 . Koštano brašno je organska alternativa koja ispušta fosfor do četiri nedelje.

Kada su prvi plodovi mali, otprilike veličine loptice za golf, primena uravnoteženog đubriva održava optimalnu ishranu za nastavak zdravog rasta i razvoja ploda.

Izvor: THE SPRUCE

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica