Brašno od tikve golice ima više proteina nego teleće meso

Brašno od tikve golice ima više proteina nego teleće meso

Iz godine u godinu raste interesovanje ljudi za zdravu i balansiranu ishranu koja pospešuje vitalnost organizma, a pritom ima vredna nutritivna svojstva i prijatan ukus. Danas se na rafovima prodajnih objekata može pronaći veliki broj takvih prehrambenih proizvoda, napravljenih od isključivo prirodnih sastojaka, visokog kvaliteta.

 

Tikva golica - © Branislav Panić

Jedan od takvih proizvoda je brašno od semena tikve golice, nastalo u procesu proizvodnje hladno ceđenog ulja iz ove uljarice. Ovaj jedinstven proizvod u svetu, rezultat je saradnje preduzeća „Pan union oil“ iz Novog Sada i stručnjaka sa novosadskog Instituta za prehrambene tehnologije, koji su vršili ispitivanja i analize. Firma „Pan union oil“ bavi se proizvodnjom hladno ceđenog ulja iz semena ove biljke od 2003. godine, a vrlo brzo su došli do zaključka da je moguće iskoristiti i ostatke semena koji ostaju na presi nakon procesa ceđenja.

Tikve neverovatno ukusne, ali i zdrave

„Nakon mehaničkog ceđenja, uvek ostane od deset do dvanaest odsto ulja u samoj uljarici, odnosno u ovom slučaju, u semenu tikve. Taj ostatak od tikvinog semena, tj. pogaču od ove uljarice meljemo i mi to uslovno nazivamo brašnom, kako zbog njegove rastresitosti tako zbog mogućnosti da se sa njim manipuliše isto kao i sa brašnom od pšenice“, rekao je Branislav Panić, vlasnik ove firme.

Tikva golica je poljoprivredna kultura koja ima izuzetno veliku nutritivnu vrednost. Brašno proizvedeno iz semena ove poljoprivredne kulture sadrži 60 odsto proteina i 10 odsto ulja.

Brano od tikve golice - © Branislav Panić

„Seme tikve golice sadrži linolensku i linolnu kiselinu, što znači omega-3 i omega- 6, najkorisnije masne kiseline za ljudski organizam. Njih organizam ne može da proizvede, ali su mu neophodne. Tikva, lan i konoplja su biljke koje u sebi imaju veoma dobar odnos masnih kiselina, te tri uljarice imaju najveću nutritivnu vrednost“ , rekao je Panić.


Brašno od tikve golice se u prozvodnji peciva, testenina i biskvita kombinuje sa pšeničnim brašnom, odnosno učestvuje sa udelom do 20 odsto. Prema Panićevom poređenju, jedna kifla koja je napravljena sa dodatkom tikvinog brašna, ima istu hranljivu vrednost kao obilan sendvič, jer ovo brašno zelene boje ima više proteina nego teleće meso.

VIDEO SAVETI: Tikve možete gajiti u bašti, ali i u saksiji

Uprkos svim pozitivnim svojstvima koje ima na zdravlje ljudi, tikva golica zauzima mali udeo u poljoprivrednoj proizvodnji naše zemlje.


Tikve na njivi - © Branislav Panić

„Kod nas je tikva golica nažalost prisutna na vrlo skromnim površinama, zasađena je na oko 2000 hektara, što je zaista malo u odnosu na potencijal i mogućnosti koje postoje za njen uzgoj. Tikva je poljoprivredna kultura koja je u Srbiji zastupljena od davnina, samo što je uvek bila zasađena uz neku drugu biljku, najčešće kukuruz. Kao monokultura je počela da se intenzivnije uzgaja 2000. godine, jedan vremenski period je bio primetan i trend porasta u uzgoju ove poljoprivredne kulture, međutim došlo je do stagniranja“ , rekao je Panić.


Tikve – idealna dekoracija za vašu letnju baštu

Pored proizvoda od tikve golice, u ponudi ove kompanije su i hladno ceđena i devičanska ulja dobijena iz različitih poljoprivrednih kultura kao što su susam, orah, lan i druge.

Brašno od tikve golice je proglašeno najboljom tehnološkom inovacijom u Srbiji za 2012. godinu. Petočlani tim ove kompanije predstavili su ovo brašno, jedinstveno u svetu, i odneli pobedu. Ova prestižna nagrada svedoči o kvaliltetu samog proizvoda i potvrđuje da je brašno od tikve golice izuzetno hranljiv i primenljiv sastojak u proizvodnji različitih vrsta peciva.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica