Pravilno sušenje biljaka za čaj – saveti i TRIKOVI!

Pravilno sušenje biljaka za čaj – saveti i TRIKOVI!

Ukoliko želite da od lekovitog bilja iskorsitite ono najbolje, posebno je važno da obratite pažnju na pravilno sušenje biljaka za čaj. Svaka biljka ima prirodne vrhunce aktivnosti i kvaliteta, zbog čega je sušenje biljaka za čaj od suštinskog značaja za potpuno iskorišćavanje tih korisnih karakteristika, ali i ukusa i mirisa.

Sušenje biljaka za čaj

Pravo vreme za branje biljaka

Pre nego što osušite svoje bilje, potrebno je da ih uberete. Da biste dobili bilje najboljeg ukusa, morate tačno da znate kada da ih uberete. Biljka dobija svoj ukus iz eteričnih ulja koja se nalaze u njenim ćelijama.

Kada se listovi, cvetovi ili drugi aromatični delovi biljke zgnječe, njihov ukus se oslobađa. Eterična ulja su na vrhuncu u ranim jutarnjim satima. Za maksimalan ukus, planirajte da berete svoje bilje na suv dan, idealno ujutru nakon što se rosa osuši.

Sušenje biljaka za čaj – najbolji načini

Postoji nekoliko načina za sušenje biljaka za čaj. Kada sušite nežno bilje poput bosiljka, matičnjaka i nane, treba ih sušiti na vazduhu, tako što ćete okačiti snopove biljke. Ostalo, robusnije bilje se može sušiti u mikrotalasnoj pećnici, rerni ili dehidratoru, ili sušiti na vazduhu poput osetljivijih biljaka.

Pre nego što odlučite kako da osušite bilje za čaj, dobro ga isperite vodom. Otporno bilje se može držati pod blagim mlazom ili blagim prskanjem vode, dok se nežno bilje može staviti u posudu sa vodom i lagano ga vrteti.  Zatim položite bilje da se osuši na papirnim ubrusima.

Trikovi iskusnih baštovana: Kako brzo da osušite origano i druge začinske biljke

Sušenje biljaka za čaj na vazduhu

Da biste osušili biljke na vazduhu, jednostavno nako ispiranja spojite bilje koje želite da osušite i pričvrstite ga kanapom ili nečim sličnim.

Svoje snopove začinskog i lekovitog bilja možete okačiti napolju da se osuše, ali idealno je da ih osušite u zatvorenom prostoru, kako bi zadržali boju i ukus. Čuvajte različite vrste bilja u posebnim kutijama ili teglama i označite ih ako mislite da biste ih mogli pomešati.


Nežnije biljke treba povezati u manje snopove, a zatim staviti u papirnu kesu koju ćete prozračiti tako što ćete izrezati rupe na vrhu i sa strane. Pričvrstite kesu na vrhu gumenom trakom ili kanapom. Okačite je u  neki prostor sa dobrom cirkulacijom vazduha kao što je tavan, kuhinja ili drugo toplo i suvo mesto.

Drugi način da osušite to nežno bilje je da ga položite na sloj čistih papirnih peškira na poslužavnik. Ovom metodom sušenje će trajati oko 5-10 dana.

Sušenje biljaka za čaj


Sušenje biljaka u rerni, dehidratoru ili mikrotalasnoj rerni

Drugi način sušenja bilja je u rerni. Podesite rernu na 80°C ili na nižu temperaturu. Položite začinsko bilje na pleh koji je obložen papirom za pečenje. Važno je da pleh ne prenatrpate ili preklapate biljke. Ostavite ih da se osuše u rerni dva-četiri sata.

Sušenje u rerni inače nije najpreporučljiviji način sušenja, jer će vrući vazduh u suštini skuvati bilje, pa se tako gubi optimalan ukus. Kada sušite biljke za čaj, bolji način bi mogao biti da koristite dehidrator.  Uklonite listove ili cvetove sa stabljika i položite ih u jednom sloju na poslužavnik dehidratora. Možda ćete morati prvo da obložite poslužavnik. Dehidrirajte bilje na 35°C. Dužina vremena potrebnog dehidratoru za sušenje bilja varira u zavisnosti od biljke i veličine listova, ali traje od 5 do 18 sati.


Drugi način da osušite svoje bilje je korišćenje mikrotalasne pećnice. Stavite začinsko bilje koje želite da osušite između dva sloja papirnog ubrusa. Pazite da se biljke ne preklapaju ili prenatrpaju. Sušite ga u mikrotalasnoj na minut, testirajući suvoću svakih 20 sekundi.

Ova metoda najbolje funkcioniše na drvenastim biljkama poput origana, žalfije i majčine dušice; nije preporučljivo na nežnom bilju. Svaka mikrotalasna pećnica je drugačija, pa često proveravajte napredak sušenja.

Sušenje u rerni je jedan od bržih načina sušenja bilja

Koliko je vremena potrebno za sušenje?

Dužina vremena potrebnog za sušenje biljka za čaj zavisi od načina sušenja koji koristite i vrste biljke. Sušenje bilja u rerni može potrajati nekoliko sati, u dehidratoru 5-18 sati, a sušenje na vazduhu 5-10 dana.

TOP 10 čajeva za bolje zdravlje

Koje biljke su nezgodne za sušenje?

Delikatno bilje poput vlašca, bosiljka, peršuna i matičnjaka su nezgodne za sušenje. Imaju visok sadržaj vlage koji olakšava stvaranje buđi ako se ne osuše brzo, ali su u isto vreme i previše delikatne da biste primenili neku od bržih tehnika sušenja.

Izvor: Gardening Know How

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica