Kako odabrati zrelu i sočnu lubenicu

Kako odabrati zrelu i sočnu lubenicu

Iako mnogi misle da će zrelu i sočnu lubenicu moći da odaberu samo na osnovu udaranja u nju, to nije baš tako lako. Zapravo, postoji veliki broj onih koji ne zna kako da odabere savršenu lubenicu, posebno zato što je veoma teško da samo na osnovu spoljašnjeg izgleda zaključimo kakva je njena unutrašnjost. Ipak mi smo za vas ispitali nekoliko pouzdanih metoda koje će vam sigurno pomoći pri odabiru ove omiljene letnje poslastice.

Osmotrite oblik lubenice

Tražite čvrstu i simetričnu lubenicu bez ogrebotina, udubljenja ili ispupčenja. Uzrok ispupčenja i udubljenja na lubenici mogao je nastati ako biljka nije imala dovoljno sunca ili dovoljno vode. Zato se može dogoditi da baš ta ne bude dovoljno sočna.

Često je jedemo, a i ne znamo koliko je zdrava

Podignite lubenicu

Težina lubenice treba da bude indikator da ona u sebi ima dovoljno tečnosti, a samim tim i zrela. Uporedite težinu te lubenice sa drugom sličnom lubenicom po veličini. Ona za koju mislite da je teža će verovatno biti zrelija.

Kako odabrati zrelu i sočnu lubenicu - © Pixabay

Tražite žuti trag od ležanja

Svaka lubenica sa donje strane ima žuti trag, koji je nastao jer je lubenica bila ležala na zemlji. Ako je ovaj trag svetlije boje ili beo to znači da lubenica nije dovoljno zrela i da je ubrana prerano. Idealna boja mrlje je tamno žuta.

Proverite boju lubenice

Zrele lubenice imaju mat zelenu boju. Dok one koje se presijavaju verovatno nisu dovoljno zrele.

Lubenica ili krastavac? Za ovo povrće sigurno niste znali

„Kucnite“

Iako je pravilno korišćenje ove tehnike veoma teško da se savlada, ona je vrlo popularna kod nas. Kucnite u lubenicu prstima, a morate čuti da ona „zvoni“. Ako je zvuk tup i dubok to će značiti da lubenica nije zrela.


Kako odabrati zrelu i sočnu lubenicu - © Pixabay

Dodatni saveti za odabir savršene lubenice

  • Ako kupujete već isečenu lubenicu trebalo bi obratiti pažnju na boju semena i na to da li se seme odavaja. Ako je seme bele boje znači da lubenica nije zrela, a ako se seme odvaja znači da je verovatno dugo stajala i da je izgubila dosta tečnosti.
  • Pri kupovini birajte lubenice koje na sebi imaju deo vreža i lista. Ako je list počeo da se suši i žuti verovatno je ubrana pre mnogo vremena.
  • Lubenicu možete čuvati u frižideru i do nedelju dana pre korišćenja, ali temperatura ne sme biti manja od 4 stepena jer niža temperatura stvara promrzline na kori.
  • Ako hoćete da lubenica dozri čuvajte je do 2 dana na sobnoj temperaturi. Ipak ova metoda vam neće biti od velike pomoći ako je lubenica otkinuta dok je još bila zelena.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica