Da li kanola može da bude dobra alternativa soji u stočnoj hrani?

Da li kanola može da bude dobra alternativa soji u stočnoj hrani?

Soja predstavlja odličan izvor proteina za domaću stoku i upravo zbog proteina je često u upotrebi prilikom ishrane svinja, živine i muzne stoke. Ali, problem nastaje kada se računica u uzgoju stoke “ne poklopi”, pošto cene soje variraju i umeju da budu veoma visoke, te stočarima ne preostaje mnogo izbora, već da traže nove sastojke kako bi napravili punu ili delimičnu supstituciju soje u ishrani.

Postoji još jedan razlog zbog čega postoje premišljanja oko dalje upotrebe soje, a to je da se proizvodnja ove žitarice u pojedinim delovima planete povezuje sa uništavanjem šuma i zelenih površina, što izaziva veliku zabrinutost.

Ukoliko se upotreba soje menja drugim rešenjem, pored koncepta održivosti treba obratiti pažnju i na faktore poput toga koliko je udaljena lokacija gde se nalazi drugo rešenje, da li je neophodna dodatna obrada, cena alternativnih rešenja, kvalitet proteina koji sadrže i slično.

Kanola i uljarice u stočnoj ishrani

Ishrana pomoću uljarica podrazumeva upotrebu nusproizvoda nakon ekstraktovanja ulja, onih koji imaju značajan potencijal u različitim tipovima ishrane domaće stoke.  Kanola je značajna zbog sastava koji je sličan soji i podrazumeva visok nivo i odgovarajući kvalitet proteina. Pored toga, ima i sastav amino-kiselina koji može da parira soji.

Foto: Canva

U prethodnom periodu beleži se povećana akraža u proizvodnji kanole, na području Evrope, u Kanadi, SAD-u i Australiji, i kanola je već uveliko deo ishrane mnogobrojnih stočnih vrsta, pogotovo kod muzne stoke i svinja.  A koristi se i kod živine i pojedinih vodenih vrsta.

Upotreba kanole: Izazovi

I prilikom upotrebe kanole dolazi do određenih izazova. U mnogim delovima SAD-a kanola ne može da bude ekonomski efektno i održivo rešenje kada se uporedi sa upotrebom soje. Jedan od razloga su oskudni kapaciteti za drobljenje zrna kanole, zbog kojih se mora organizovati transport na veoma udaljene lokacije.

Takođe, u pojedinim zemljama postoje pretpostavke da se kanola može izmešati sa uljanom repicom, a prilikom plasmana na tržište, promovisati kao da nema uljanu repicu u sastavu.

Uljana repica kao alternativa soji

Iako je i uljana repica adekvatna alternativa soji (na primer, kod mlečnih krava), na globlanom nivou je manje zastupljena u odnosu na kanolu. Takođe, manje je tražena i zbog amino-kiselina koje ima u sastavu i koje pružaju manje pogodnosti. Postoje i pojedini anti-nutritivni faktori, zbog kojih nastaju dodatni troškovi u obradi i prilikom suplementacije enzima.

Druge uljarice

Pored kanole i uljane repice, istražuju se i mogućnosti suncokreta, kikirikija i susama. Pogača od semenki bundeve je dobra zamena soji u ishrani mlečnih krava – sudeći po uticaju na karakteristike mleka, fermentaciju u buragu ili ukupnu svarljivost trakta.


Prevedeno sa: All about feed

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica