Tradicionalni recept za domaći sapun

Tradicionalni recept za domaći sapun

Nekada je svako domaćinstvo imalo bar po jedan sapun iz domaće radinosti. Prepoznatljivi po njihovoj boji, oni su korišćeni za razne svrhe, a uvek sa sećanjem na bake i majke koje su ga pravile. Danas se pri pravljenju ovih sapuna dodaju različiti prirodni sastojci, a mi vam dajemo osnovni recept koji kasnije možete dopunjavati.

Domaći sapun ©Pixabay

 

Kada se radi o pravljenju domaćeg sapuna važi jednostavna formula:

VODA + MAST + KAUSTIČNA SODA = SAPUN

Sastojci koji su vam potrebni:

  • 50ml vode,
  • 1 supena kašika kaustične (žive) sode (kristal natrijum hidroksida),
  • 100g svinjske masti

Način pripreme domaćeg sapuna

Sipajte vodu u staklenu posudu i dodjte joj natrijum hidroksid mešajući. U većem loncu otopite svinjsku mast i dodajte joj vodu sa razmućenom kaustičnom sodom. Mešajte sastojke još pola sata, sve dok se ne dobije gusta masa. Ostaje vam samo da ostavite sapun da se ohladi.

Kuvanje sapuna ©Pixabay

 

Dodatni saveti

  • potreban je oprez pri rukovanju natrijum hidroksidom. Da bi izbegli opasnost, pobrinite se da deca i ljubimci ne budu u blizini, da ne bi došlo do prosipanja.
  • da li se sapun skuvao možete proveriti tako što ćete umočiti nož u sapun. Ako se masa oko noža stvrdne, sapun je skuvan.
  • vaš sapun možete oplemeniti raznim sastojcima kao što su kafa, etarska ulja, paprika, lavanda, mekinje, ruzmarin, kako biste iskoristili korisna svojstva koje ovi dodaci mogu imati.

 

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica