Svet poljoprivrede Prodavnica

Tradicionalni recept za domaći sapun

Nekada je svako domaćinstvo imalo bar po jedan sapun iz domaće radinosti. Prepoznatljivi po njihovoj boji, oni su korišćeni za razne svrhe, a uvek sa sećanjem na bake i majke koje su ga pravile. Danas se pri pravljenju ovih sapuna dodaju različiti prirodni sastojci, a mi vam dajemo osnovni recept koji kasnije možete dopunjavati.

Domaći sapun ©Pixabay

 

Kada se radi o pravljenju domaćeg sapuna važi jednostavna formula:

VODA + MAST + KAUSTIČNA SODA = SAPUN

Sastojci koji su vam potrebni:

  • 50ml vode,
  • 1 supena kašika kaustične (žive) sode (kristal natrijum hidroksida),
  • 100g svinjske masti

Način pripreme domaćeg sapuna

Sipajte vodu u staklenu posudu i dodjte joj natrijum hidroksid mešajući. U većem loncu otopite svinjsku mast i dodajte joj vodu sa razmućenom kaustičnom sodom. Mešajte sastojke još pola sata, sve dok se ne dobije gusta masa. Ostaje vam samo da ostavite sapun da se ohladi.

Kuvanje sapuna ©Pixabay

 

Dodatni saveti

  • potreban je oprez pri rukovanju natrijum hidroksidom. Da bi izbegli opasnost, pobrinite se da deca i ljubimci ne budu u blizini, da ne bi došlo do prosipanja.
  • da li se sapun skuvao možete proveriti tako što ćete umočiti nož u sapun. Ako se masa oko noža stvrdne, sapun je skuvan.
  • vaš sapun možete oplemeniti raznim sastojcima kao što su kafa, etarska ulja, paprika, lavanda, mekinje, ruzmarin, kako biste iskoristili korisna svojstva koje ovi dodaci mogu imati.

 

Komentari