Zlatno mleko sa kurkumom: 10 razloga zašto ga treba koristiti

Zlatno mleko sa kurkumom: 10 razloga zašto ga treba koristiti

Mnogo hvaljena i slavljena kurkuma, začin od korena biljke koja raste u južnoj Aziji, slične đumbiru, sastojak je karija, neizostavnog u kuhinji najmnogoljudniji država, i šire. Mleko sa kurkumom nosi posebna lekovita svojstva.  Zahvaljujući sastojku kurkuminu, ova aromatična biljka intenzivne žute boje, ima gotovo mitološki značaj u lečenju mnogih tegoba, posebno gastrointestinalnog trakta, imuniteta i reumatskih i bolova koštanog sistema. Njena popularnost ide dotle da se preporučuje i kao preventiva od najtežih i još uvek neizlečivih bolesti.

Zlatno mleko sa kurkumom - © Pixabay

Najveći problem je u pravilnoj konzumaciji ovog miomirisnog začina. Ako se samo u vidu praha sipa u jelo, organizam ga ne vezuje i ostaje samo njegovo aromatično dejstvo. Da bi „odradio“ svoje, mora se na poseban način pripremiti i koristiti.

Recept za pripremu zlatnog napitka sa kurkumom

Naime, kurkuma se skuva u vodi kao kačamak i ostavi u dobro zatvorenoj tegli.

Кašikom se sipa u jelo ili napitak, a zatim prelije supenom kašikom nerafinisanog, odnosno hladno ceđenog bademovog ulja, sa obaveznim dodatkom – biberom. Bademovo ulje je najefikasnije za pravilnu apsorpciju začina, ali se može koristiti i bilo koje drugo u „sirovom“ obliku. Za bolje varenje pored kurkume značajno pomaže i biber. U nekim receptima se savetuje čak i dodavanje đumbira.

Zlatno mleko sa kurkumom - © Pixabay

Najefikasnije „zlatno mleko“ je supena kašika kurkume u šolji toplog čaja ili mleka, sa dodatkom nerafinisanog ulja. Upornom upotrebom se zaista mogu otkloniti probavne i reumatske tegobe, iako su se farmaceuti dosetili i napravili kurkumu u tabletama, koncentrisanijeg sastava.

10 razloga zašto je ovaj napitak od kurkume dobar za vas:

  1. Ključni sastojci koje sadrži ovaj napitak su puni antioksidansa
  2. Smanjuje nadutost i bol u zglobovima
  3. Utiče a bolji rad mozga i pamćenje
  4. Kurkuma ako se pomeša sa mlekom može uticati poboljšanje raspoloženja
  5. Smanjuje mogućnost od srčanog napada
  6. Smanuje nivo holesterola i ugljenih hidrata u telu
  7. Smanjuje mogućnost oboljenja od raka
  8. Ima antibakterijsko, antivirusno i antibkaterijsko dejstvo
  9. Kurkuma poboljšava varenje
  10. Kalcijum i vitamin D jačaju kosti

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica