Ovo do sada NISTE probali, a preukusno je: Kako se pravi SLATKO od JORGOVANA

Ovo do sada NISTE probali, a preukusno je: Kako se pravi SLATKO od JORGOVANA

Slatko od dunja, šljiva, šumskih jagoda i ostalog voća zauzimaju posebno mesto na našim trpezama. Ipak, malo ko bi pokušao da i od biljaka napravi ovaj delikates, osim Marine Lukić Cvetić, koja slatko od jorgovana, ljubičice i smokve pravi tradicionalno, već godinama unazad.

Slatko od jorgovana, ljubičice i smokve

Naša sagovornica Marina poželela je da i domaćicama i čitaocima portala Agromedia podeli ove recepte.

Slatko od ljubičice

Za slatko od ljubičice potrebno je 100 grama čistog cveta od ljubičice, bez zelenih listića, što je oko 2500 cvetova koji se pažljivo beru da bi bili celi i isto tako strpljivo i s pažnjom odvajaju od latica.

Za ovo slatko potreban je kilogram šećera, čaša vode i jedna kašičica limuntusa.

Šećer se najpre ušpilije sa čašom vode i u njega se stavi cveće ljubičice. Pred sam kraj kuvanja stavi se kašičica limuntusa.

Kako se pravi domaće JABUKOVO SIRĆE od ostataka: korak po korak

Slatko od jorgovana

Za ovo slatko takođe je potreban kilogram šećera, čaša vode da bi se šećer ušpilovao i 100 grama pažljivo očišćenih cvetova jorgovana. Slatko od jorgovana se kuva na isti način kao slatko od ljubičice s tim što se ne stavlja limuntus jer je za ukus i miris dovoljan jak i prijatan miris jorgovana.

Inače, slatko od ljubičice i jorgovana Marina Cvetić Lukić je prvi put skuvala povodom jubileja – 111 godina Kuće Cvetića u Kraljevu. Slatko od jorgovana Marina je skuvala po preporuci Nebojše Nušića,unuka našeg velikog pisca Branislava Nušića. I ispalo je savršeno!


Slatko od jorgovana, ljubičice i smokve - © Milanko Danilović/Agromedia

Recept za slatko od zrelih smokava

Za slatko od smokava potrebni su skoro potpuno zreli plodovi koji moraju da budu zdravi i jednaki. Kad se plodovi ljušte treba voditi računa da se nikako ne probuši fina tanka opna jer tada semenke izađu iz ploda. Ako se neka smokva probuši ili na drugi način ošteti ona se obavezno odbacuje.

Smokve se drže u krečnoj vodi ili rastvoru bikarbone sode nekih pola sata a onda se se smokve dobro isperu i kuvaju kao slatko od šljiva. Od začina obavezni su vanila, limun i rozetla.


Domaćice treba da znaju da posle prvog kuvanja smokve otpuštaju vodu i zato je potrebno da i drugi put vrate smokve na kuvanje da bi se dobro i pravilno skuvale.

Preporuka je da svaka domaćica koja priprema slatko treba da ima u kolekciji i slatko od smokava jer one simbolizuju bogastvo, sreću i plodnost.


Jeste li već probali ove specijalitete? 🙂

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica