Pihtije: pripremite tradicionalni srpski delikates

Pihtije: pripremite tradicionalni srpski delikates

Pihtije © Agromedia

Ljudi pihtije ili ne vole ili obožavaju. Stavovi prema njima su tako različiti, da su one ili omiljeno ili najomraženije jelo. Za vas koji pihtije volite, Agromedia prenosi najbolji recept za njihovu pripremu.

Originalne pihtije su zapravo seckano meso u želeu od salamure. U srpskoj tradiciji postoji običaj da se jedu za Bogojavljenje, odnosno 19. januara. Ipak, oni najveći ljubitelji pripremaju ih još za Novu godinu, ili ih jednostavno uvrste u jedan od Božićnjih običaja i služe kao delikates upravo za Božić.

Međutim, pihtije se ne pripremaju samo kod nas. Na primer, Nemci vole da im parčići mesa u pihtijama budu vidljivi. Kod nas to nije toliko bitno, već su  sivkaste i neprozirne, jer se žele priprema od vode u kojoj se  kuvaju.

Pihtije se u različitim krajevima Srbije različito zovu: aspik, hladetina, pitije (na jugu Srbije), ili jednostavno smrznuta supa. One na neki način i jesu smrznuta supa. Ipak, u ovoj smrznutoj supi, mesa ima samo u naznakama, dok su glavni sastojci nogice, butkice, uši ili neki drugi delovi svinje koji u sebi imaju dosta želatina.

Još jedna zanimljivost u vezi sa ovim tradicionalnim srpskim delikatesom jeste ta što su nekada bile jelo za siromašne. Pripremale su se isključivo od najjeftinijih sastojaka i jela ih je sirotinja. Vremenom su prerasle u jedan od najpoznatijih srpskih tradicionalnih specijaliteta.

Specijalitet za svaku proslavu

Pihtije su omiljeno jelo na slavama, proslavama hrišćanskih praznika, ali i za svaku drugu svečanost. Ako uzmemo u obzir povode za koje se pihtije spremaju, možemo slobodno reći da su pihtije jedan od svečanih srpskih specijaliteta. Obično se služe kao predjelo.

U različitim krajevima zemlje, pihtije je različito pripremaju. Naravno, način pripreme zavisi i od ličnog ukusa. Ukoliko niste ljubitelji jačeg ukusa koji ostaje nakon kuvanja butkica i nogica, u pihtije ćete ubaciti više mesa. Ljubitelji nešto jačeg ukusa u pihtije stavljaju isključivo delove svinje koji sadrže dosta želatina. Jak ukus može se neutralisati dodavanjem zeleni, zbog kojih će pihtije mirisati baš kao supa.

U nekim delovima Srbije u tanjir u koji se sipaju pihtije obavezno se stavlja kuvana šargarepa i kuvano jaje.


Iskusne domaćice kažu da je za dobre pihtije najvažnije da se meso sa kostima veče pred kuvanje potopi u vodu, i da se kuva dovoljno dugo sve dok se meso ne odvoji od kostiju.

 

Pihtije © Agromedia


Recept za pihtije

Osnovni recept za pihtije zapravo je potpuno jednostavan. Možete ga menjati i dopunjavati kako god želite, sa onim što je vama po ukusu.

Potrebno vam je:
•    kilogram svinjskih nogica (možete pomešati sa butkicama, repićima ili nečim drugim)
•    2 glavice belog luka (možete staviti i manje ako ne želite da ovo bude dominantan miris)
•    so
•    začin po ukusu
•    biber


Svim ovim sastojcima, ukoliko volite, možete dodati listiće lovora ili peršuna, kako bi pihtije poprimile miris.

Pre kuvanja svinjske nogice morate dobro očistiti i oprati. Stavite ih u dublju šerpu, a preko njih naspite so i začin, listiće lovora ili peršuna, biber i beli luk. Ako ne želite da miris belog luka bude previše jak, možete ga dodati i naknadno, tokom nalivanja pihtija u tanjire.

Preko svega ovoga nalijte dosta vode (oko 3 litra, ali može i više, jer se voda tokom kuvanja ne dodaje naknadno). Pihtije se kuvaju dosta dugo, oko 3 do 4 sata u zavisnosti od mesa, sve dok se meso ne odvoji od kostiju, a u šerpi ostane jako malo vode.

Ukoliko beli luk niste već dodali, u tanjire u koje ćete sipati pihtije stavite po čen belog luka. Kako bi što bolje pustio aromu, naseckajte ga na sitnije deliće. Sitno morate naseckati i skuvano meso. U tanjire najpre lepo rasporedite meso, a zatim nalijte preostalu zamućenu tečnost u kojoj se meso kuvalo. Ostavite da se ohlade, a onda ih smestite u frižider, kako bi se što bolje stegle. Možete ih razliti i u jednu veću tepsiju, pa ih kada se stegnu naseći na kockice i tako služiti. Preko njih možete posuti malo aleve paprike.

Pihtije će imati najbolji šmek ukoliko ih pripremate od dimljenog mesa.

Dodatni savet: Ukoliko ne želite da na površini  bude previše masnoće, pre izlivanja u tanjire možete iz lonca u kojem su se pihtije kuvale sa vrha pokupiti suvišnu masnoću.

Pihtije pre služenja moraju biti potpuno čvrste. Ne očekujte da će biti prozirne, blaga zamućenost je potpuno normalna.

Ovo su tradicionalne pihtije. Međutim, one mogu biti i posne, i tada se pripremaju sa povrćem. Zbog nedostatka želatina iz mesa, u ovakve pihtije moraćete dodati želatin.

Komentari (1)

Nr ne

2022-01-18 21:22:07

Aspik se zovu u Britaniji, odakle i poticu

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica