Plitvička jezera – šansa za plasman proizvoda povratnika

Plitvička jezera – šansa za plasman proizvoda povratnika

Pomaže li politika razvoju povratničkih i nerazvijenih krajeva? Ili odmaže? Za mnoge je ovo možda čudan početak još jedne kolumne, ali ovo pitanje mi se mota po glavi već dva dana. Doduše, često sam i ranije razmišljao na slične načine,ali zadnjih dana ovakva razmišljanja sve češće prevladavaju.

Nacionalni park Plitvička jezera @ Miroslav Mašić

Nacionalni park Plitvička jezera, poznat u cijelom svijetu, a u Lici privredni subjekt koji zapošljava najviše ljudi, gdje se u sezoni broj radnih mjesta penje i na nevjerovatnih 900 zaposlenika, što je jako puno i za cijelu državu, a kamoli za jednu regiju kao što je Lika.

Kako to obično i biva u ovo doba godine svi priređuju Božićne prijeme, pa je to uradio i Nacionalni park Plitvička jezera. 

I pored odlično pripremljenog programa i ogromne gostiljubivosti domaćina na čelu sa novim ravnateljem, koji su se trudili da se svaki uzvanik osjeća kao kod svoje kuće i prijatno, doživljavam nevjerovatan šok. Naime, među preko stotinjak uzvanika ne zatičem ni jednog predstavnika srpske manjinske zajednice na ovom važnom prijemu za cijelu regiju. Pozivnice su odaslate na vrijeme i uredno desetak dana ranije, pa je svatko sebi mogao organizirati raspored ili poslati zamjenu.

Ukoliko je za utjehu, nije puno bolja situacija ni kod većinskog naroda. Naime, koliko sam mogao primjetiti na ovom važnom događaju primjetio sam samo predstavnike općina Udbina i Lovinac, gradonačelnika Grada Gospića, predsjednicu županijske skupštine i predsjednika općinskog vijeća Grada Otočca.

Kad je ova institucija u pitanju, očekivao sam da ispred svake općine i grada bude prisutan netko od predstavnika izvršne vlasti.

Lička kuća @ Miroslav Mašić

U isto vrijeme u Lici je veliki problem zapošljavanje pa je ovo bila jedinstvena prilika da se već za iduću turističku sezonu dogovori zapošljavanje većeg broja pripadnika manjina i iz nerazvijenih područja koja nemaju baš puno izbora i mogućnosti za posao.


Drugi ogromni problem u Lici je nemogućnost plasmana poljoprivrednih proizvoda zbog čega ljudi nerjetko prodaju svoju stoku. Nacionalni park Plitvička jezera bi po svojoj potražnji mogao „progutati“ kompletnu poljoprivrednu proizvodnju u Lici, kada bi se neke stvari posložile. Već ove godine sa otvaranjem prodajnog mjesta za Lika Quality proizvođače otvorena su vrata parka za domaće poljoprivredne proizvođače i to bi trebala biti odskočna daska za puno veći plasman koji bi mogao svima omogućiti bolji život od poljoprivrede na svojim gospodarstvima. 

Nacionalni park Plitvička jezera bi po svojoj potražnji mogao „progutati“ kompletnu poljoprivrednu proizvodnju u Lici, kada bi se neke stvari posložile.


Slijedećeg dana samo jedan lokalni portal objavljuje kratku vijest o ovom događaju što je nevjerovatno, ali zato su naslovnice lokalnih portala pune vijesti o politici koja je ušla u sve sfere života na svim nivoima. „Za ruku SDSS-a 5 tisuća eura“? Naslov je lokalnog portala iz Korenice na čijem se području upravo i nalazi Nacionalni park, navodi sve na razmišljanje kud mi to idemo i je l’ moguće da politika ulazi baš u svaki kutak naših života?

Analizirajući navedenu vijest portal se bavi sa tim jesu li to medijski spinovi ili istine, zašto je netko to uradio i što se krije iza toga te čija je rođaka nedavno zaposlena u općini Plitvička jezera? Tko je vidio natječaj, a tko nije pitanja su koja već drugi dan zaokupljaju pažnju lokalne javnosti i koja pomalo postaju tema za razgovor uz jutarnju kafu.


Lika Quality Food @ Miroslav Mašić

Politika pomalo preuzima sve, to su teme sa kojima se ustaje i ide na počinak. To je posebno izraženo u malim sredinama kao što je Lika i gdje je sve vezano za politiku. Za ovakve teme ne nedostaje sagovornika, svi iznose svoje istine, repliciraju, te odgovaraju na replike.

U međuvremenu lijepi događaji kao što je završetak poslovne godine u Nacionalnom parku Plitvička jezera, kao najvećem privrednom subjektu u Lici, na kojem su izneseni i planovi razvoja za iduću godinu, ostaju neinteresantni dijelu političara, ali i medija sa ovog područja. Projekti parka te mogućnosti koje se kroz saradnju sa parkom otvaraju lokalnom stanovništvu ostaju i dalje tabu tema i nepoznanica za većinu ljudi.

U isto vrijeme pored čuvenog restorana „Lička kuća“ stoji ogromni natpis „Lika Quality“ što zasigurno označava i buduće usmjerenje ove javne ustanove koja je konačno nakon dugo čekanja na neki način otvorila svoja vrata za lokalne poljoprivredne proizvode, ali što od toga ima žena iz Trnavca koja ne može prodati svoje mlijeko ili čovjek iz Krbavice koji ne može prodati svoje janjce kad je upravo ta spona koja to sve treba povezati u ovom slučaju zakazala.

I dok se i dalje uz jutarnje kafe ili na subotnjoj pijaci u Korenici,ali i drugim mjestima, bude isključivo pričalo o tome čija je rođaka zaposlena, te jel netko nekom ponudio 5 hiljada eura za rušenje proračuna u općinama, odnosno selima sa par stotina ili par hiljada stanovnika, poljoprivredna gospodarstva će propadati pošto ne mogu osigurati plasman svojih poljoprivrednih proizvoda, ili ne mogu dobiti dovoljno poljoprivrednog zemljišta kao što je slučaj sa čovjekom iz Korenice iz jedne od naših prošlih priča.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica