,,NIKO nije srećniji od nas” – 100 mladih porodica dobilo svoj DOM!

,,NIKO nije srećniji od nas” – 100 mladih porodica dobilo svoj DOM!

Konkurs za dodelu bespovratnih sredstava za kupovinu seoske kuće sa okućnicom Ministarstva za brigu o selu, do sada je omogućio brojnim mladim ljudima da konačno steknu svoj dom. Konkurs se nastavlja i tokom 2024. godine, a nedavno je još 100 mladih porodica na ovaj način dobilo svoj dom. Među njima su mladi parovi, samohrani roditelji, dugogodišnji podstanari i ,,begunci” iz većih gradova.

Čini se da su Ratkovo, ali i ostala sela u opštini Odžaci više nego primamljiva mesta za život mladih porodica. Čak 105 njih našlo je ovde svoj novi dom. Opštinu Odžaci posetio je ministar Milan Krkobabić, koji je izrazio zadovoljstvo zbog velikog interesovanja za konkurs Ministarstva za brigu o selu.

Konkurs za kupovinu seoske kuće – nada za mlade ljude

Porodica Ožegović nedavno se uselila u svoj novi dom u Ratkovu, u okviru kojeg planiraju da zasnuju baštu, kako bi deca mogla da jedu domaće voće i povrće. Do sada su živeli u zajednici, a kako nam je objasnila Jovana Ožegović, deca konačno imaju svoje sobe.

Novac da sami kupe kuću nisu imali, pa su veoma zahvalni na sredstvima koja su za ovu namenu dobili putem konkursa.

Anđela Latinović iz Crvenke je dobila kuću u mestu Ruski Krstur koje pripada opštini Kula. Do sada je bila podstanar u Novom Sadu, a zahvaljujući konkusru joj se ostvarila želja da bude samostalna žena. Inače, Anđela planira da se bavi proizvodnjom kozjeg mleka i sira i da u porpunosti ostvari potencijal života na selu.

Među onima koji su dobili sredstva putem konkursa nalazi se i Tamara Veselić iz Ljiga, a njena nova kuća je u selu Moravci. Sticajem nesrećnih okolnosti, Tamara je postala samohrana majka, pa je odlučila da se sa svojim sinom preseli u selo blizu svojih roditelja.

Tamara će raditi kao nastavnica geografije, a baviće se i poljoprivredom koliko god je u mogućnosti.

Porodice Raičević, Robi i Veličković su nakon podstanarskog života ili života u roditeljskoj kući takođe dobili priliku za svoj dom. Kako su nam objasnili, život na selu otvara mnogo novih mogućnosti. Sve je mirnije, a seoska sredina je i mnogo bezbrižnija kada je odrastanje dece u pitanju, a ne smemo ni zaboraviti ni mogućnost da se radi sa zemljom, pa makar za lične potrebe.


Konkurs za kupovinu seoske kuće

Mladima je potreban ,,vetar u leđa”

Mina Nikolić je iz Zaječara, a studije je završila u Beogradu. Mina je izuzetno mlada, ali veoma svesna svog puta u budućnosti na selu.

,, S obzirom da sam iz Zaječara, izbor je pao na Lenovac – divno selo, rodni kraj hajduk Veljka Petrovića. Sada trenutno ima jako malo stanovnika, ali moramo da krenemo od sebe samih. Dakle, moramo neki prvi korak da postavimo da bismo istrčali ovaj maraton. I za mene je danas taj prvi korak dobijanje ovih subvencija za seosko domaćinstvo, za kuću koju sam našla.


Imam roditelje i mlađeg brata i oni su svi zainteresovani da se zapravo sve to održi i pokrene, jer mi ovako kao mladi, zahtevamo vetar u leđa i podršku od roditelja, a pogotovu da se vratimo, da bi se ovde neko selo oživelo, ne možemo da krenemo ovako samostalno, tako da su i oni zainteresovani za sam rad.

U planu je sadnja aronije, tako da je to nešto što smo porodično želeli da pokrenemo. Ja planiram da se zaposlim i kao prehrambeni tehnolog i postoje različite mogućnosti da pokrenem nešto svoje, u privatnoj režiji, a za to je sve potrebno upravo seosko domaćinstvo i da bi seosko domaćinstvo. Da bismo negde krenuli, neophodno je da dobijemo subvencije od države, da imamo podršku ne samo od roditelja, već i od države”, objasnila na nam je Mina.


Ministar Krkobabić: ,,Popunićemo što više praznih kuća”

Ne krijući zadovoljstvo zbog mladih ljudi koji su konačno dobili svoj dom, ministar Milan Krkobabić najavio je nastavak konkursa.

,,Ima dosta praznih kuća i mi ćemo u narednom periodu nastojati da ih popunimo što je god moguće više. Ovo je izuzetno bitna stvar i pozivam sve slične parove, mlade ljude iz gradova pogotovu. Nema potrebe da sede u zajedničkim domaćinstvima, u soliterima, u zgradama ili da plaćaju skupu kiriju, ako mogu da se opredele da dobiju svoj krov nad glavom”, uputio je poziv ministar Krkobabić.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica