Miholjski susreti sela: Okupljanje i zabava u selu

Miholjski susreti sela: Okupljanje i zabava u selu

U Mionici, ali u susednoj opštini Ljig se održavaju Miholjski susreti sela, a za sve vas koji iz nekog razloga niste mogli da posetite ovu manifestaciju, evo kako je nama i gostima bilo.

Miholjski susreti sela u Mionici

Ovo je 3. susret po redu, već 3. godinu zaredom okupljamo meštane svih okolnih sela da se druže, da se takmiče u nekim starim sportskim igrama koje inače nemaju prilike da praktikuju uvek redovno viđaju.

Iva Nikolić Mionica Miholjski susreti sela
Tu se okupe sva sela koja pripadaju teritoriji opštine Mionica i ono po čemu se mi možda izdvajamo je to što nama učestvuju ekipe dece iz svakog sela: Brežđe, Rajković, Dučić, Struganik, Maćin Popadić, Mionica, svi se ovde okupe i svi se takmiče. Sada vidimo dosta različitih disciplina u kojima se deca takmiče, ali i odrasli. Disciplina i za decu, i za odrasle ima puno – nadvlačenje kanapa, nabačivanje obručeva na čunjeve, skok u dalj, trka na 100 metara, trka u džakovima za decu i turnir u malom fudbalu.
Tradicija se sklanja od zaborava, kako se kaže, pa se prenosi sa starijih na mlađe i, što je možda i najvažniji značaj ovih susreta. Vrlo nam je važno da te igre ostanu među nama, da ta tradicija okupljanja meštana između sela, to druženje ostaje, jer znamo kako je danas, a i sami smo svedoci nekog drugačijeg tempa života, čak i na selu.
Ovakvim nekim manifestacijama vraćamo život, vraćamo neko veselje, muziku, šarenilo u selo, to da se svi okupe, da se druže, jer to je ono što je važno, a naglašavam preko dece i ovih ekipa dece.Mi se nadamo da ćemo se postarati da to traje godinama dalje. To je prepoznalo i Ministarstvo za brigu o selu i dalo određenu podršku ovoj manifestaciji. Mi smo izuzetno zahvalni Ministarstvu za brigu o selu, ovo je divna inicijativa i svaki put se trudimo da im to naglasimo kada opisujemo ovaj projekat. 
Koliko je važno što smo pokrenuli, koliko je važno što se to dešava na teritoriji čitave Republike Srbije, jer onda već sada svi prepoznaju to kao brend “Miholjski susreti sela” . To je nešto što je poznato širom Srbije i zaista bez te podrške ne bi narodu je teško da se sam nekako organizuje da se sam pokrene. Vrlo je važno i zaista sve pohvale za Ministarstvo koje je prepoznalo potrebu za druženjem. Ulažemo mi na razne načine, oni podržavaju selo kroz razne projekte, donirali su nam i autobus za đake i tako već imamo zaista dobru saradnju, ali ovo je nešto što je ovako blisko čoveku – da se obraduje, da oseti ponos, toplinu.

Miholjski susreti sela-mesto za druženje i deljenje takmičarskog duha

Pitali smo posetioce kakve su to medalje i u kojim sportovima su se takmičili. Pevanje, šah, pečenje, a tu su i knjige za decu i za odrasle. Najviše se traže bajke zato što su mnogobrojne priče koje su jako zanimljive.

Miholjski susreti sela u Ljigu

I u susednoj opštini Ljig u istom danu održavali su se Miholjski susreti sela, pa smo odlučili i njih da posetimo.Andrijana Srećković Ljig Miholjski susreti selaPre svega, dobrodošli u Ljig, mesto ljubaznih, iskrenih i gostoljubivih domaćina. Na Rajcu Suvoboru koji je poznat po 1300 kaplara, ali po manifestaciji Kosidba na Rajcu, a od pre 3 godine i po manifestacija Miholjski susreti sela, meštani kažu da veliku zahvalnost duguju Ministarstvu za brigu o selu koje je prepoznalo ovu manifestaciju, stare zanate, stare običaje i opštinu Ljig, naravno, i koji su uvrstili da se ovako nešto dešava upravo na padinama Rajca.
Manifestacija je puna takmičenja i posetioci su uglavnom meštani Ljiškog kraja, odnosno sela.
Već godinama je zastupljeno niz disciplina, a to je recimo tradicionalno kuvanje, odnosno spremanje kotlića. Tu se mogu naći razni kulasi, zatim pasulj i i uvek tu nešto bude sa strane da kažem i sa roštilja, dok ti iz čuveni kotlići ne budu gotovi, zatim bacanje kamena s ramena, nadvlačenje konopca, tradicija se setimo i kroz nastup kulturno umetničkog društva.
Dakle, deca iz izvode mahom igre iz Srbije i Šumadije da uživamo i u tom delu programa. Ono što još možemo reći da je neobično, a vezano je svakako za naš kraj koji je koncipiran, je kviz koji uglavnom govori o našem kraju našim običajima, kulturno istorijskim spomenicima, raznim datumima i naravno geografiji našeg kraja. Znači, pored jedne tradicije i specifičnosti ovog kraja.

 


Repaš rebra slanina, kobasica, receptura je takva da ne pričamo baš sve i tako gulaš isto ima li tajne možda u podešavanju vatre pa nema nema tih vatra i hvata i koliko dugo je potrebno vremena za gulaš potrebno je mogao biti oduzeti 5 sati.

Pasulj se kuva 3-4 sata, a onda kad se dobro najedete, onda imate i snage, a kuvaju se i kačamak i sataraš.

Bitno je da neko pobedi, nije bitno, važno je učestvovati, ovo je manifestacija koja ovako ispunjava srca svih, uživa se u društvu, priroda je tu, lepota, nije bitno pobediti, važno je učestvovati, družiti se.


Bez ikakve sumnje je sela Srbije su danas, a to su bila juče i ostaće – najvitalniji deo Srbije. 

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica