Donje Vidovo: Miholjski susreti sela okupili sve generacije

Donje Vidovo: Miholjski susreti sela okupili sve generacije

Miholjski susreti sela u Donjem Vidovu, u okolini Paraćina, su održani zahvaljujući sredstvima Ministarstva za brigu o selu. Naša ekipa se po delimično sunčanom danu uputila tamo, gde smo zabeležili lepe scene druženja, igara i zabave.

Marija Milenković, pomoćnica predsednika Opštine Paraćin, istakla je da je manifestacija organizovana u dva dela.

“Jedan deo je sportski, tu će biti različite dicipline – skok u dalj, obaranje ruku, trke u džakovima, navlačenje konopca i štapa. Drugi deo je kulturno umetnički program, tu imamo recitovanje, glumu, folklor i pevanje.”

Uz sve te aktinosti organizovana je i promocija starih zanata. Kao i promocija kulinarskih specijaliteta baka i prabaka.

Miholjski susreti sela – Manifestacija koja vraća život selu

Kako je vreme polako odmicalo, završavale su se i poslednje pripreme – počelo je okupljanje učesnika i publike. Prva disciplina bila je obaranje ruku. Učestvovali su momci iz Donjeg Vidova i okolnih sela. Međutim, pored mlade generacije, bilo je i starijih ali i najmlađih.

Nakon obaranja ruku, na red je došlo takmičenje u skakanju sa džakovima. Bilo je ljudi iz Treševice, a svima je glavni utisak da su Miholjski susreti sela predivna i zanimljiva manifestacija. Zatim je održano takmičenje u skoku u dalj i povlačenja štapom.

Posle nekoliko disciplina, takmičari i publika su ogladneli te su svi predahnuli i uneli po koju kaloriju koja će takmičarima biti potrebna za glavnu disciplinu koju su svi sa nestrpljenjem očekivali: nadvlačenje sa konopcem.

Miholjski susreti sela u Paraćinu - ©Agromedia

Pravila su da u ekipi učestvuje 5 takmičara . Ekipa je pobedila ako privuče protivničku ekipu na njihovu stranu. Nakon takmičenja, podeljene su nagrade najuspešnijim takmičarima. I na kraju, sve je zabeleženo zajedničkim slikanjem svih takmičara.


“Smatram da je podrška Minstarstva za brigu o selu i te kako važna za očuvanje sela i za socijalnu uključenost seoskog stanovništva u socijalni život. Ovo nije prvi primer saradnje naše opštine sa Ministarstvom za brigu o selu, s obzirom na to da smo takođe dobili sredstva za kupovinu seoskih kuća.”, istakla je Marija Milenković.

Kako kaže, veliki je broj zainteresovanih za taj projekat i trenutno su kupljene 4 seoske kuće. Manifestaciju Miholjski susreti sela planiraju i za narednu godinu, kada očekuju još veći odziv.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica