VIDEO VODIČ – Kako da lako posadite i odgajite crveni luk

VIDEO VODIČ – Kako da lako posadite i odgajite crveni luk

Jedna od omiljenih vrsta povrća koje gajimo u baštama jeste luk, naročito crveni. Kod ove popularne vrste za kuvanje se najčešće koristi stara glavica, ali ga možete jesti i svežeg. Za koju god opciju da se odlučite, sigurno će vam koristiti da znate kako da pravilno posadite i odgajite ovo povrće.

Diplomirani inženjer Vladimir Milutinović objasnio nam je zašto je crveni luk potrebno gajiti drugačije nego crni ili žuti, kakvo mu zemljište odgovara, da li je zahtevan kada je reč o navodnjavanju i koliki je razmak najbolje da napravite između lukovica.
Da biste uspešno odgajili crveni luk, trebalo bi najpre da znate da je on, u poređenju sa crnim, zahtevniji kada je reč o kvalitetu i hranljivim vrednostima zemljišta. Zato je najbolje da u bašti ima posebnu, odgovarajuću poziciju. Zemljište bi na njoj trebalo da bude kvalitetno, dobro obrađeno, usitnjeno i sa mnogo humusa.
Saznajte kako da uspešno posadite i odgajite crveni luk - © Pixabay
Ukoliko niste u mogućnosti da dodate stajsko đubrivo prilikom pripreme zemlje, dobro bi bilo da bacite makar mineralno đubrivo. Preporučuje se NPK 3×15.
Kada pripremite leju za crveni luk i iskopate kanale, možete posuti malu količinu mineralnog đubriva. Jedna šaka đubriva ili dve po celoj leji biće sasvim dovoljne. Nakon toga, luk bi trebalo da posadite sa razmakom od bar 10 do 15 centimetara kako bi svaka biljka imala dovoljnu količinu hrane koja će omogućiti pravilan razvoj korenovog sistema. Osim toga, ovakav razmak omogućava da i kasnije lako okopavate vaš luk.
Saznajte kako da uspešno posadite i odgajite crveni luk - © Pixabay

Za razliku od klasičnog crnog luka, ili pak holandskog žutog, crveni luk je veoma zahtevan i kada je reč o količini vlage. To znači da ukoliko ste u mogućnosti da ga redovno zalivate, naročito u sušnijem periodu godine, obavezno to radite. Time ćete dobiti krupnije i ujednačenije glavice.
Osim zalivanja, važno je i redovno obrađivanje zemljišta. Naime, moguće je da će tokom vegetacije dolaziti do njegovog sabijanja, što će onemogućiti širenje i kvalitetan razvoj korena. Zato, kada zalivate biljku, poželjno je da okopate vaš luk i dodate malo humusa.

Saznajte kako da uspešno posadite i odgajite crveni luk - © Pixabay

Ako ste pravilno napravili razmak prilikom sađenja crvenog luka, ostaje vam dovoljno prostora između lukovica koji možete da iskoristite. Na njemu možete posejati, na primer, malo zelene salate, koja će veoma brzo biti spremna za branje. Dok luk poraste, salatu ćete već obrati, a prostor između redova će opet biti prazan i spreman za okopavanje. Na taj način ćete istu parcelu iskoristiti za dva useva.

Sagovornik: dipl. inž. Vladimir Milutinović 

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica