Kako gajiti biljku besmrtnosti – smilje

Smilje (immortelle) mnogi povezuju sa besmrtnošću. Cvet ove biljke nakon branja ne vene, ne menja boju i dugo zadržava miris. Pogodan je za rešavanje mnogih zdravstvenih, ali i estetskih problema, pa se danas smilje često koristi i u antiejdž kozmetici.

Smilje - ©Agromedia


Smilje, ili na latinskom Helichrysum arenarium, višegodišnja 
je biljka jarkožutih cvetova i sivkasto-zelene stabljike. Listovi su duguljasti i dlakavi, a biljka može narasti i do 60 cm. Cveta u junu i julu, a uzgaja se na mediteranskom području, na peskovitim i kamenitim mestima.

Kao začin ili eterično ulje – upotreba i gajenje komorača sve popularnije

Smilje izuzetno dobro podnosi kako visoke temperature i sušu, tako i zimu. Voli sunce, pa tako i njegov naziv Helichrysum dolazi od grčke reči helios što predstavlja Sunce, odnosno Boga sunca i chrysos što znači zlato.

Smilje mnogi povezuju sa besmrtnošću. Cvet ove biljke nakon branja ne vene, ne menja boju i dugo zadržava miris. 

Postoji više vrsta smilja, a kod nas je najpoznatiji Helicrysum Arenarium. U Srbiji se ne gaji mnogo, ali ga najviše ima u Deliblatskoj i Kladovskoj peščari, dok se na Balkanu najviše gaji u Dalmaciji. Ova interesantna biljka korišćena je još u staroj Grčkoj, u vreme Homera, kao lek za zarastanje rana, ali tu se ne završava njen spektar delovanja.

Tikve – idealna dekoracija za vašu letnju baštu

Smilje - ©Agromedia  

Za šta je smilje dobro?

Smilje je pogodno za rešavanje problema na koži, kao što su ožiljci, strije, proširene vene, popucali kapilari, čak i psorijaza i hematomi, ali i za probleme sa ostalim organima. Tako smilje pomaže pri izbacivanju kamena iz žuči, podstiče probavu, leči glavobolju, izuzetno je dobar protiv kašlja, bronhitisa, astme, snižava pritisak i holesterol, odličan je za imunitet, a poslednjih godina najčešće se koristi u kozmetici za spravljanje krema i seruma protiv bora.

Smilje je opevano u mnogim narodnim pesmama. Zbog njegovog aromatičnog mirisa vezuje se za mlade devojke, a postoji i verovanje da ukoliko žena ne može da rodi, problem će se rešiti ako na glavu stavi venac od smilja. Po njemu je nastalo nekoliko ženskih, ali i muških imena: Smilja, Smiljka, Smiljana, Smiljan, Smiljko.

Zbog aromatičnog mirisa smilje se vezuje za mlade devojke, a postoji i verovanje da ukoliko žena ne može da rodi, problem će se rešiti ako na glavu stavi venac od ovog bilja.


Eterično ulje
smilja izuzetno je zdravo, ali i skupoceno, jer je za litar ulja potrebna čak jedna tona cvetova. Ulje smilja pogodno je koristiti za lečenje pomenutih oboljenja kože, kao i za aromaterapiju. Ima značajno dejstvo protiv bora, pa se može mešati i sa drugim eteričnim uljima, kao što je arganovo i koristiti kao serum protiv bora.

SADA je pravo vreme za orezivanje ruža! Evo kako to da uradite!

Uzgoj smilja

Smilje se može gajiti sadnjom iz semena ili iz rasada. Odgovara mu fino, lako propustljivo i toplo zemljište. Krajem leta, zemljište se obrađuje na 30 cm, uz dodavanje NPK đubriva. Seme se seje u avgustu u hladnim lejama, bez dodatnog grejanja.

Smilje - ©Agromedia  


Ukoliko se seje u proleće,
potrebno je površinski obraditi zemljište i seme saditi ravnomerno po površini zemljišta. Potrebno mu je sunčano mesto, redovno plevljenje, prihranjivanje i zalivanje, iako izdržava jaku sušu. Što se tiče sadnje iz rasada, bira se reznica od 5 do 10 cm, sa do pet pari listova. Nožem treba iseći izdanak ispod čvora, utisnuti u zemlju i učvrstiti da stoji uspravno.

Rododendron – grm koji u vreme cvetanja oduzima dah

Čaj od smilja za izbacivanje kamena iz žuči

Za lekoviti čaj od smilja potrebno je tri supene kašike cveta popariti sa pola litra ključale vode. Poklopiti, ostaviti celu noć i sutradan popiti u tri doze pre jela.

Smilje - ©Agromedia  

Univerzalni čaj od smilja (snižava pritisak, holesterol, reguliše varenje i jača organizam)

Za univerzalni čaj od smilja potrebno je dve kašičice suvih cvetova preliti sa dva decilitra ključale vode. Povremeno promešati i nakon 15-20 minuta procediti.   

Komentari