SAVETI: Odaberite kvalitetne sadnice voća

SAVETI: Odaberite kvalitetne sadnice voća

Početak proleća idealno je vreme da izvršite dopunu sadnica u vašem voćnjaku ili da podignete potpuno nov zasad. Ipak, veoma je važno da izaberete odgovarajuću, kvalitetnu sadnicu, koja će se dobro primiti i pravilno razvijati. Naš stručni saradnik će vam svojim savetima pomoći u tom poslu.

Stručni saradnik poljoprivrednog portala Agromedia, diplomirani inženjer Vladimir Milutinović, objasnio nam je na osnovu čega bi trebalo da izaberete sadnicu voća za vaše imanje, kakva je razlika između jednogodišnjih i dvogodišnjih sadnica, kako da prepoznate onu koja je zdrava i šta je još poželjno da koristite prilikom sadnje kako bi se vaše mlade voćke uspešno primile.

Uz kvalitetne sadnice borovnice prinosi su zagarantovani

Kada je reč o sortimentu i vrsti voćne sadnice, one se, naravno, biraju prema vašim željama i mogućnostima vašeg vrta. Trebalo bi pri tom voditi računa o tome šta u vašem kraju uspeva, šta može da se gaji. Sve ostalo prepustite mašti na volju.

Odaberite kvalitetne sadnice voća - © Pixabay

Ipak, kada birate voćnu sadnicu, trebalo bi da obratite pažnju na deklaraciju na biljci. Jedino ona vam može garantovati da ćete zaista kupiti to što ste platili. Uz to, vodite računa da sadnice imaju dobre dimenzije, odnosno one koje su odgovarajuće za sadnju. Trebalo bi da bude visoka barem jedan metar ili više od toga.

Jednogodišnja ili dvogodišnja sadnica voća?

Sadnica može biti jednogodišnja ili dvogodišnja, koja je duplo kalemljena. Kod jednogodišnjih sadnica visina može biti od pola do čak dva metra. Višak bi nakon sadnje trebalo da se oreže, jer je tada najbolje da sadnica bude oko 80 centimetara. To će omogućiti da se kasnije niže grana.

Saveti: Odaberite dobro mesto i kvalitetne sadnice za podizanje voćnjaka

Odaberite kvalitetne sadnice voća - © Pixabay


Kod biljaka koje su stare dve godine i kalemljene su na većoj visini, sa posrednikom ili bez njega, već je formirana njihova visina
. To nam onemogućava da je mi dalje orezujemo ili puštamo da dodatno raste. Jednostavno, orezivanjem grana sa strane dobićemo visinu biljke koja je propisana od strane proizvođača.

SAVETI: Kako proizvesti sadnice duda

Poželjno je da se sadnica koju kupujete nalazi u odgovarajućem supstratu, da ima dobro razvijen koren i kvalitetno pripremljeno kalem mesto. To znači da ono ne bi smelo da bude zalomljeno, zadebljano, da nema tanjih delova i da pupoljci budu pravilno raspoređeni. Takođe, trebalo bi voditi računa o tome da li je sadnica sveža. Kora i ostatak biljke ne bi smeli da izgledaju suvo i sparušeno, jer to znači da sadnica nije vitalna i da se verovatno neće primiti.

Odaberite kvalitetne sadnice voća - © Pixabay

Prilikom odabira mesta na kojem ćemo posaditi sadnicu, možemo da odlučimo da li želimo klasične voćne vrste, koje će formirati krošnju veličine nekoliko metara u prečniku ili pak patuljaste voćke čije dimenzije ne prelaze jedan i po metar. Zanimljive su i stubaste vrste koje rastu tipično vretenasto i njihov prečnik nije veći od 30 ili 40 centimetara, a mogu imati veću visinu. One su pogodne za gajenje uz ograde.

Zahvaljujući kojoj štetočini je nastalo kalemarstvo?

Voćne vrste možemo gajiti i u bašti i u posudama. Na kraju, važno je da znate i da bi uz sadnju trebalo koristiti kvalitetan humusni supstrat za zemlju, možemo dodati mineralna NPK đubriva, kao i odgovarajuću potporu ili oslonac, koji će čuvati voćku od savijanja.

Sagovornik: dipl. inž. Vladimir Milutinović

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica