Kako da zaštitite baštu od olujnog vremena?

Kako da zaštitite baštu od olujnog vremena?

Zaštita bašte od olujnog vremena-© Pixabay

Jesen nam donosi turbulentno vreme koje za čas može da se pretvori u oluju sa grmljavinom, posebno kada se niske temperature sudare sa toplim vazduhom. Neke regije mogu da imaju obilne padavine, dok su druge podložne jakom mrazu. Bez obzira na kom području živite, postoji nekoliko načina na koje možete da zaštite svoj jesenji vrt od olujnog vremena.

Prekrivači za redove

Ukoliko se bavite uzgojem povrća, prekrivači su odlično rešenje, jer štite biljke koje slabo podnose mraz i hladan vetar. Prekrivači su napravljeni od materijala, poput agrila, koji omogućava prodiranje sunčeve svetlosti i pruža izolaciju.

Obično se koriste kada se noćne temperature spuste ispod 4 stepena. Mnogi baštovani ove prekrivače upotrebljavaju kada žele da produže sezonu malo posle prvog mraza.

Ukoliko je najavljena oluja, uvek imajte foliju i nekoliko starih cigli ili većeg kamenja pri ruci, kako biste mogli da prekrijete biljke i osigurate foliju da je ne odnese vetar.

Razmislite o kontejnerima

Kontejneri ili velike saksije su veoma korisni za biljke koje ne mogu da podnesu rani mraz. Naime, relativno je lako da se premeste u natkriven ili zatvoren prostor, kada postoji najava za olujno vreme, a isto tako lako i brzo mogu da se vrate napolje.

Zavisno od veličine zatvorenog prostora sa kojim raspolažete za biljke, preporuka je da se uvede posebno osvetljenje kako bi vaše biljke bile u uslovima u kojima će biti sretne.

Prihrana nakon grada

Oluja s gradom ne samo da može da smanji prinose, već može potpuno da uništi biljke. Bilo da uzgajate cveće ili povrće, preporučuje se upotreba đubriva čim prođe grad. To će da stimuliše biljke da ojačaju i ubrzaće im oporavak. Ukoliko biljke ne pokažu znake oporavka nakon prve nedelje, treba ih ukloniti.

Ograda koja štiti od vetra

Panel ograda koja štiti biljke od vetra može da se napravi kao dodatak već postojećoj ogradi ili da se stavi ispred postojeće ograde. U tu svrhu mogu da se upotrebe mrežasti materijali. Možda neće izgledati lepo, ali je to svakako sezonsko rešenje da vaš jesenji vrt preživi sledeću oluju.


Dodatna zemlja za visoke biljke

Kod biljaka koje imaju plitak koren, a visoke su, najbolje je dodati malo više zemlje oko stabljike. Ova mera predstavlja dodatnu zaštitu od vetra i potencijalne opasnosti da biljke budu iščupane iz zemlje.

Pametan izbor lokacije

Ukoliko do sada niste u obzir uzimali potencijalni problem lošeg vremena, pratite šta se u bašti dešava tokom ove jeseni, kako biste doneli ispravnu odluku o mestu sadnje biljaka za naredno proleće. Na primer,  južna strana je uvek bolji izbor od severne, jer će vašim biljkama pružiti mnogo više sunca i zaštiti ih od jakih severnih vetrova.

Izvor: Recycle nation


Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica