Svet poljoprivrede Prodavnica

Primetili ste CRNE PEGE na ružama – Evo šta one znače!

Crne mrlje ili crne pege na lišću ruža su zapravo crna pegavost, bolest koju izazivaju gljivice. Ove crne mrlje dovode do sušenja i opadanja lišća. Osim što ružno izgleda može dosta oslabiti biljku, te je prevencija i zaštita ruža ključan korak da sačuvate vaše omiljeno cveće.

Na lišću ruže ste primetili crne pege – Evo kako da ih se rešite - © Wikimedia

Šta radi crna pegavost ružama?

Crne pege se obično javljaju na gornjim stranama lišća, mada se mogu pojaviti i na donjoj strani. One počinju da se razvijaju od ivica lista i kreću se prema gore. Mogu se pojaviti rano, kada se listovi formiraju, a zatim se mrlje proširuju i spajaju. Pogođeni listovi otpadaju sa ruže, a ako se ne odreaguje na vreme, cela biljka se može defolirati odnosno ostati totalno bez lišća. Osim lišća, gljivica može da zarazi i mlade grane, pa i cvetove.

Zaražene ruže razviće manje cvetnih pupoljaka, mogu ostati skroz bez lišća i postati podložne drugim bolestima koje izazivaju veće probleme.

Kako sprečiti pojavu crnih pega kod ruže?

Prskanje biljaka sa komercijalnim hemijskim sredstvima je uvek dostupna solucija ali bi trebalo da bude poslednje rešenje. Ukoliko obratite pažnju na biljku i sistemski joj pomognete možete dugoročnije da je zaštitite.

Na lišću ruže ste primetili crne pege – Evo kako da ih se rešite - © Pixabay

Adekvatni uslovi uzgoja

Najbitnije je da svojim ružama pružite idealne uslove za uzgoj jer samo zdrava biljka može da se izbori sa raznim napastima. Ruže preferiraju sunčanu lokaciju sa dobro dreniraniom zemljom i redovnim, nedeljnim zalivanjima.

Udružena sadnja: Ruže najbolje rastu pored ovih biljaka

Dobar protok vazduha

Obezbedite dobru cirkulaciju vazduha oko i kroz stabljike ruža. Ne sadite svoje ruže suviše blizu drugih biljaka. Ukoliko je ruža postala suviše gusta i vazduh ne cirkuliše kako treba neophodno je da je orežete da biste otvorili prostor između grana i omogućili da vazduh dolazi do svih delova biljke.

Na lišću ruže ste primetili crne pege – Evo kako da ih se rešite - © Pixabay

Pravilno zalivanje

Trudite se da ne zalivate lišće. Na kišu ne možete da utičete ali prilikom zalivanja možete kontrolisati da listovi ne budu mokri.

Kontrola zemljišta oko ruža

Obavezno svo otpalo lišće uklonite sa zemlje oko ruža. Gljivica je vrlo snalažljiv organizam koji je vekovima usavšavao svoje tehnike preživljavanja. Naime, postojeće spore gljivice mogu ostati na zemlji. Prilikom padanja kiše, preko kapljica vode koje prskaju, spore vrlo lako mogu da dođu do biljke. Osim toga, gljivica se prenosi vetrom, a može i da prezimi na preostalom lišću i granama i da sačeka povoljne uslove za dalji razvoj.

Orezivanje ruže

Prvo, uklonite svo inficirano lišće, sakupite ga i spalite. Kada radite redovno orezivanje, u kasnu jesen ili rano proleće, uklonite svo preostalo lišće jer spore mogu da prezime na njemu i iako ne izgleda zaraženo, najverovatnije da će biti.

U roku od 10 dana od pojavljivanja prvih simptoma, bolest se već širi jer spore mogu da se prenose kako vodom, tako i vetrom. Pregledajte grane. Gde god se primetili znakove zaraze, te grane izrežite 6-8 cm ispod zaraženog mesta. Ovo orezivanje je neophodno uraditi po suvom vremenu. Makaze sa kojim ste sekli zaražene ruže obavezno dezinfikujte sa 10% hidrogenom ili alkoholom, inače bolest možete ponovo preneti na ruže ili na neke druge biljke.

SAVETI: Kako gajiti ruže na balkonu i u sobi

Malč

Stavite malč oko svojih ruža. On će sprečiti ili bar smanjiti prskanje kapljica vode kada budu padale jake kiše.

Na lišću ruže ste primetili crne pege – Evo kako da ih se rešite - © Pixabay

Preparati za lečenje i prevenciju

Postoje komercijalna i domaća „uradi sam“ rešenja koja možete da koristite da bi izlečili crnu pegavost kod ruža. Ova gljivica je prilično dosadan problem i lečenje može da potraje, te se naoružajte strpljenjem. Ako se posle prvog tretmana ponovo pojave crne pege, verovatno ćete morati da je prskate svake nedelje, počev od ranog proleća.

Za sve one koji gaje ruže: Evo kako ih zaštiti od bolesti i štetočina

Soda bikarbona: Rastvorite jednu kašiku sode bikarbone u 1 litar tople vode i dodajte 1 kašičicu tečnog sapuna. Ova mešavina bolje deluje kao preventiva nego kao lek.

Bordovska mešavina: Ovo je fungicid koji sadrži bakar sulfat i hidratni kreč. Može se koristiti kao prah ili mešati sa vodom i prskati. Ona takođe odbija i neke insekte štetočine, ali može spaliti lišće biljke. Obično se koristi kao preventiva u proleće pre nego što počne listanje biljke.

Sumpor: On sprečava i oslobađa od gljivičnih bolesti. Takođe se koristi za suzbijanje nekoliko štetnih insekata. Sumpor se može kupiti kao sitno mleveni prah.

Izvor: TheSpruce

Komentari