Vetlandi: Prerada otpadnih voda u domaćinstvu

Vetlandi: Prerada otpadnih voda u domaćinstvu

U poslednjoj deceniji širom razvijenih zemalja sveta, usled razvoja industrija i povećanja broja stanovnika, količina otpadnih voda koja se stvori tokom svakodnevnih aktivnosti se naglo povećala. Javio se problem koji se ogledao u tome da su investicioni troškovi prečišćavanja veliki i da ulaganja nisu mogla adekvatno da prate povećanje količine otpadnih voda.

Vetland - © Pixabay

Pored raznih pogona za tretman otpadnih voda, koji su se zasnivali na hemijskoj ili mikrobiološkoj obradi, javio se alternativni način, koji se zasniva na takozvanom „samoprečišćenju vode“, popularnog naziva „Vetland“.

Koliko vodimo računa o zagađenju vode?

Vetland je mini ekosistem, kakvog srećemo često u prirodi. Aktivnost vetlanda se zasniva na posedovanju specifične flore i faune, koje mogu razgraditi pojedine otpadne materije u dovodnoj vodi, i na račun svog razvitka, mogu prečistiti vodu. Naime, pojedina otpadna voda iz domaćinstva, može služiti kao hranljiva podloga za prisutne organizme u vetlandu, te se na račun potrošnje tih hranljivih materija, oni u životu održavaju, a voda prečišćava.

EKOLOŠKO uljuđivanje preko AGRARNE grbače

Proizvodi vetlanda (u ovom slučaju prečišćena voda) mogu u domaćinstvu imati mnogostruke oblike iskorišćenja. Naime, vodu iz vetlanda možete koristiti za polivanje biljaka koje gajite u domaćinstvu, za pranje (automobila i slično), jer voda zadovoljava stepen čistoće tehničke vode. Takođe, još jedan benefit vetlanda je taj što mogu u dobroj meri sakupljati atmosferske padavine (pravilnom drenažom) i time rasteretiti kanalizacionu mrežu, a takođe i povećati zapreminu primenljive vode za upotrebu u svakodnevnim aktivnostima.

Zbog nebrige o vodi CVIJIĆ BI NAS POSLAO U ĆOŠAK


 

Eko sistem vetlanda - © Pixabay

 


Prvi korak u konstruisanju vetlanda u okviru domaćinstva je odabir povoljnog mesta. Zatim, neophodno je iskopati rupu određene dubine. Zatim možete u rupi postaviti najlon ili prekriti tankim slojom šljake. Potom, u iskopinu se dodaje mešavina oštrog peska, šljunka i treseta. Potom se dodaju voda, seme vodenih biljaka i poželjno je dodati sfagnum, biljku koja služi kao supstrat za razvoj drugih i karakteriše se velikom moći upijanja vode (1:20).

Srbija prečišćava samo 8% otpadnih voda


Posle zasnivanja vetlanda, sve kreće polako samo da se razvija. Obezbedite povoljan dotok vode, biljke rastu, mikroorganizmi se razvijaju na račun hranljivih materija iz vode, voda privlači insekte i životinje, poput kornjača, i ceo jedan mini ekosistem je poput zatvorenog kruga.

Autor: D. Č.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica