Srbija prečišćava samo 8% otpadnih voda

Srbija prečišćava samo 8% otpadnih voda

Srbija za sada prečišćava samo 8% otpadnih voda. Da bi taj procenat bio veći, radi se na obezbeđivanju sredstava iz pretpristupnih fondova EU (IPA) za potrebe prečišćavanja otpadnih voda. 
 

Srbija prečišćava samo 8 odsto otpadnih voda - © Pixabay

U toku su pregovori sa Delegacijom EU da u 2017. godini Srbija dobije bespovratna sredstva za izgradnju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, rekla je Stana Božović, državna sekretarka u Ministarstvu poljoprivrede i zaštite životne sredine.

Ona je kao projekat navela izgradnju postrojenja u Nišu i podsetila da će Srbija u narednih 25 godina, odnosno do 2041. godine, morati da izgradi 320 postrojenja za preradu otpadnih voda.

Božovićeva je rekla da Srbija sada ima 44 postrojenja za preradu otpadnih voda, od kojih pet ili šest radi u skladu sa standardima EU. Dodala je da Srbija sada prečišćava oko 8% otpadnih voda i da bi trebalo da dostigne cilj od 99 do 100%.

Procenjuje se da će za dostizanje evropskih standarda biti potrebno više od 10 milijardi evra, zbog čega se radi na uspostavljanju stabilnog sistema finansiranja. Najveći izazov u usklađivanju sa EU predstavlja Direktiva o vodama, koja se odnosi na prečišćavanje otpadnih voda, vodosnabdevanje i kanalizaciju, navela je Božović.

Godišnje se u Srbiji generiše oko 2,5 miliona tona otpada, a samo pola miliona završi na sanitarnim deponijama, dok ostatak završi na smetlištima.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica