TEREVENKE SU PROŠLE – Ako ste preterali u jelu i piću evo saveta kako da oporavite stomak!

TEREVENKE SU PROŠLE – Ako ste preterali u jelu i piću evo saveta kako da oporavite stomak!

Prošlo je vreme slavlja i naš organizam se vraća u svoj uobičajen bioritam i na „baždareno“ konzumiranje hrane i pića. Ali, preterivanje neće kod svakog proći bez posledica. Tako sada mnogi osećaju da im je jetra preopterećena jer nastoji da ponovo bude naša biolaboratorija, a to često i boli.

nazdravljanje čašama

Da bi se stanje uravnotežilo nisu potrebne neke rigorozne dijete. Potrebno je samo da se bira hrana koja će jetri pomoći, i da se piju čajevi od biljaka, osvedočenih „prijatelja“ jetre. Da podsetimo zbog čega je važno da se jetri što pre pomogne.

Najbolja je mešavina više biljaka

Jetra je primarni organ koji je odgovoran za uklanjanje i razgradnju toksina koji se gomilaju u našem organizmu. Takođe, proizvodi žuč, „sredstvo“ za detoksikaciju koje je metabolički neophodno za varenje masti iz hrane. Sada je potpuno jasno koliko je za svaki organizam važno zdravlje naše jetre.

Prva pomoć su čajevi od biljaka koje blagotvorno deluju na jetru. To su hajdučka trava, nana, maslačak, žalfija, komorač, čestoslavica ili veronika, mlečni čičak, artičoka, sikavica, gujina trava ili badelj kako je negde zovu, sladić ili slatki koren, kurkuma, zatim gorke trave kao što su pelin, kičica ili gorčica, lincura, cikorija, kantarion.

Artičoka (Cynara scolymus) spada medju najbolje lekovite biljke za jetru, sadrži kafeilkvinsku kiselinu i njene derivate koje su pokazali moćna delovanja na regeneraciju jetre. U ovu svrhu se koristi list koji se suši u senci, suv se izlomi i čuva u staklenoj tegli.

Neke od pogodnosti korišćenja ovog povrća su: povećava izlučivanje žuči i poboljšava varenje masti, smanjuje nivo holesterola u krvi, uklanja gastrointestinalne probleme kao što su nadutost, mučnina, bolovi u trbuhu, mamurluk i opstipaciju, podstiče rast dobrih gastrointestinalnih bakterija (zahvaljujući inulinu, prebiotičkom vlaknu).

Mlečni čičak je takođe poznata biljaka za regeneraciju jetre. To je zbog jednog od njegovih aktivnih sastojaka – silimarina, grupe jedinjenja koja deluju kao antioksidansi, smanjujući upalu i štiteći jetru od oštećenja.

Ovi antioksidansi pomažu jetri da se obnovi i mogu da uspore napredovanje bolesti jetre poput hepatitisa. Čaj od čička takođe pomaže u zaštiti jetre od oštećenja alkoholom, zbog čega se tradicionalno koristi kao lek za mamurluk.


Čaj od sladića ili slatkog korena ima brojne prednosti za ljudsko zdravlje, pa i za efikasnije funkcionisanje jetre. Кao i mlečni čičak, sladić deluje protiv upala i pomaže u zaštiti jetre od posledica konzumiranja previše alkohola. Njegova glavna aktivna komponenta je glicirizin, koji ima antivirusna i antibakterijska svojstva pored borbe protiv upale.

Glicirizin takođe pomaže u razgradnji enzima povezanih sa oboljenjem jetre i sprečava oštećenje ovog organa. Sikavica, gujina trava ili plod badelja (Silybum marianum) takođe obiluje silimarinom i deluje kao i čaj od sladića. Menta – Nana (Mentha piperita) Pepermint ne eliminiše samo loš zadah, on stimuliše protok žuči i opušta žučne kanale, olakšavajući na taj način varenje masti.

ruke na stomaku


Takođe pomaže u smanjenju lošeg holesterola, što čini posao jetre u filtriranju toksina lakšim. Кoren maslačka (Taraxacum officinale) štiti i čisti jetru. Organska kurkuma (Curcuma longa) je snažan čuvar jetre, pa čak i regenerator jetrenih ćelija. Ne samo da pomaže u stimulaciji enzima odgovorih za eliminaciju toksina (uključujući poznate karcinogene) iz tela, on uništava i negativne efekte raznih karcinogena.

Može da se kupi i pripremljena mešavina

U domaćoj narodnoj medicini najbolje lekovite biljke za jetru su još i petrovac, cenjen zbog delovanja na jetru i sluznicu jednjaka i grla, neven koji ima sjajna regenerativna svojstva za jetru i mnoga čuda je napravio, te hajdučka trava smiruje upale i ubrzava zarastanje oštećenja, zatim lincura, plava lincura i pelin zbog gorkog ukusa stimulišu rad jetre, kantarion smiruje upale jetre, te rosopas se zbog svog jakog dejstva koristi za izbacivanje peska iz žuči i kao krajnja terapija kod najtežih bolesti biološke laboratorije našeg tela.


U humanim apotekama može da se kupi već pripremljena mešavina ovih biljaka pa se, koliko sutra, može započeti s „lečenjem“. Čaj se priprema od jedne supene kašike herbe koja se prelije s 200 ml ključale vode, ostavi da se prohladi, procedi i pije pre jela. Dakle, tri puta u toku dana.

Ako ste u prilici da sakupljate lekovite biljke počnite već u proleće. Sve što sakupite operite, osušite i čuvajte u staklenim teglama. A može i da svaku pojedinačnu biljku, za koju stesigurni da bi oprijala vašem organizmu i jetri, kupite u prodavnici zdrave hrane, napravite svoju čajnu mešavinu, čuvate u staklenoj tegli i pripremate čaj od po jedne supene kašike.

čajevi

Važno je da znate da samo ispijanje po šolje čaja tri puta na dan, neće da regeneriše jetru za ceo život. Važno je da se koriguje ishrana, da se napravi jelovnik u kome će biti hrana koja prija jetri. Zapamtite, svaki zalogaj i gutljaj koji unesete u organizam, ali i razni lekovi, koji su u mnogim slučajevima neizbežni i jedini spas za goli život, proći će kroz jedan od najvitalnijih organa – jetru.

Ona je jedan od najvećih i najvažnijih organa u telu pa svako unošenje hrane i pića koji joj ne prijaju i opterećuju je, može da izazove trajnu štetu na njoj. Ali, postoje i namirnice koje čiste jetru i koje bi valjalo što češće konzumirati.

To su beli luk, citrusi, cvekla, zeleni čaj, zeleno lisnato povrće u kojem su favoriti spanać, kelj, blitva, zelena salata, nana kada se mladi listovi ubace u slatu, ananas, đumbir, orašasti plodovi, kupus kao salata ili njegov sok, kiseli kupus i rasol. A ima ih sijѕset, koje su u raznim krajevima naše zemlje koristili i naši preci, u vremenu kada nije bilo lekova.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica