Sigurno niste znali – КORA BANANE koristi se PROTIV MAMURLUKA

Sigurno niste znali – КORA BANANE koristi se PROTIV MAMURLUKA

Da li znate da neki nutricionisti koru banane smatraju super hranom? Tako, poslušajte njihov savet i, u ovim zimskim danima kada su banane omiljeno voće na našim trpezama, nemojte zaboraviti da svaku koru sačuvate. A evo i zbog čega.

kora od banane

Baš kao i plod, i kora je puna hranljivih materija. U nekim zemljama, poput Indije, koru ove ukusne voćke smatraju delikatesom i pripremaju specijalitete za svečanu trpezu. Ali nju možete koristiti i za ulepšavanje. Trljajte zube unutrašnjom stranom kore svaki dan i za dve nedelje ćete imati zube „bele kao sneg“.

Ako imate bradavice na koži, ovaj problem možete rešiti korom banane, bez bolnih hirurških intervencija i lekova. Stavite komadić kore banane na bradavicu, unutrašnja strana do kože, i fiksirajte je zavojem ili hanzaplstom. Ostavite da odstoji preko noći. Ponavljajte ovaj postupak dok ih potpuno ne uklonite.

Кora banane je odličan izbor za kompletnu negu kože jer su antioksidanti koji se u njoj nalaze, kao i činjenica da banane hidriraju i hrane kožu, odličan hidratant. Utrljajte koru od banane na kožu, posebno na iritantnim i problematičnim oblastima, to je najčešće na licu, ostavite da odstoji pola sata, isperite i nanesite uobičajenu kremu. Već posle nekoliko dana osetićete da vam je lice elastičnije, da „isijavate neki unutrašnji sjaj“.

Banana je lekovita kao voće, smuti, šejk, ili čaj

Svi plodovi ovog voća, bez obzira s koje strane sveta dolaze, se štite hemijskim preparatima koji na njima ostaju i tokom transporta. Zato, banane, čim se donesu iz prodavnice, treba potopiti u rastvor od soli i vode ili sode bikarbone i vode, i ostaviti da se „kupaju“ dva-tri sata. Posle ih dobro isperite, prosušite i upotrebite ili odložite u frižider da ih kasnije koristite.

Кako na našim prostorima ne postoji navika da se jede kora banana, verovatno će vam u početku biti teško da se naviknete na ideju da biste mogli da je konzumirate, ali postoji nekoliko zanimljivih načina na koje možete to da uradite.

Na primer, napravite smuti. Stavite koru od banana u blender i dodajte malo kokosovog mleka, cimet, led i bilo koji drugi sastojak koji želite. Ako se odlučite za ovaj način, koristiti kore žutih banana jer imaju ukus banana na koje ste navikli i slađe su.

Druga opcija za zrele banane je čaj. Za pripremu čaja, uklonite krajeve i kuvatajte koru oko 10 minuta. Procedite i uživajte u banana čaju. Po želji, možete čaj zasladiti sa malo meda. Za kuvanje bolje su zelene banane. Možete ih koristiti u pripremi karija ili umesto krompira.


Banane su najčešće na spisku dozvoljenih namirnica osobama koje su na dijeti, prvenstveno jer su jako hranljive a nisko kalorične. Ali da li ste znali da banana može biti od pomoći i kod depresije. Pokušajte da s jednim šejkom dnevno od kompletne banane, s korom, izađete iz ovih problema bez antidepresiva.

Banana pomaže i u ublažavanju problema koji stvara psorijaza. Unutrašnjim delom kore svakodnevno protrljajte problematična mesta. N žalost, problemi će se samo ublažiti a bolest se ne može u potpunosti izlečiti.

kora od banane


Takođe, kora ove voćke je efikasan analgetik. Potrebno je da bolna mesta blago masirate korom od od ove voćke. Ovom „metodom“ će se ublažiti svrab i bol kod uboda insekata, posebno komaraca.

Кada uđete u neki program mršavljenja umesto samo unutrašnjeg dela, koristite čitav plod, zajedno s korom. Poznato je da ovo voće sadrži kalijum, a veliki deo tog minerala je prisutan u kori, i to čak 40 procenata.


A nije svejedno ni koje banane koristite. Za ovu namenu su bolje zelene jer sadrže više probiotika. Takođe, kora zelenih banana povećava nivo serotonina i dopamina. Pored kalijuma, kora banane sadrži i mnoge korisne materije, kao što su vlakna, vitamine B grupe, vitamin A. Takođe, u kori je više vlakana nego u samom plodu, a upravo ona su ta koja vas duže drže sitim.

Kora banane za lečenje depresije i mamurluka

Prema najnovijim istraživanjima ljudi koji su skloni depresiji osećaju se bolje kada pojedu nekoliko banana, a od kore pripreme čaj i polako ga piju u malim gutljajima. Antidepresivni efekat će se brzo ispoljiti jer banana sadrži triotopan, vrstu proteina koji se u telu pretvara u setotonin, hormon koji opušta, popravlja raspoloženje i čini vas srećnijim.

Banana i njena kora od koje se pripremi čaj, su odličan izbor za sve osobe koje pate od anemije jer su bogate gvožđem. Ovo jedinstveno tropsko voće je prebogato i kalijumom, ima malo soli, i time je savršena kombinacija za borbu protiv visokog krvnog pritiska. Ako pravite smuti ili šejk u blender ubacite i koru. Ako ne, od nje napravite čaj.

Najbolji savet za sve koji posle ovih prazničnih „terevenki“ ustanu teške glave i maglovitog razuma je da prvo popiju smuti, šejk ili jednostavno pojedu bananu a od kore pripreme čaj i pijuckaju dok im se um ne razbistri. Кada vas ujede neki insekt, posebno komarac, mesto uboda natrljajte bananom, delom sa unutrašnje strane kore. Oticanje i svrab će biti smanjeni i brzo nestati.

kora od banane

Banana je bogata vitaminom B6 koji blagotvorno utiče na nervni sistem pa kada popijete šejk od kompletne banane, s korom, brzo ćete osetiti da vas smiruje. Studije Instituta za psihologiju u Austriji ukazuju i da smiruju nervozu i grčeve u stomaku.

U mnogim kulturama banana je voće koje “hladi” pa tako, u hitnim slučajevima valja pojesti unutrašnjost a korom obložiti čelo, tabane, dlanove, tako što se unutrašnjost nasloni na kožu.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica