Benefiti lekovitih ulja i kako ih sami možete napraviti

Benefiti lekovitih ulja i kako ih sami možete napraviti

Mnoge biljke imaju pozitivne karakteristike po fizičko i mentalno zdravlje ljudi, te se od davnina koriste za različite simptome. Od tih biljaka prave se ulja koja imaju široku primenu: od lečenja opekotina do sprečavanja opadanja kose i ublažavanja reumatskih bolova. Izdvajamo tri ulja koja možete sami napraviti u svom domu, a koja su veoma blagotvorna po celukupni organizam.

Biljna ulja © Pixabay

 

Ulje kantariona

Kantarion se najčešće vezuje za ublažavanje rana i povreda, međutim on ima i brojna druga svojstva. Ova biljka ima pozitivan uticaj na mentalno zdravlje, te pokazuje efikasnost kada je u pitanju ublažavanje lakših oblika depresije, strahova i nesanice.

Ima antibakterijsko i antiupalno dejstvo, a veoma je delotvorna njegova primena u smanjenju tegoba digestivnog trakta, kao što su grčevi, čir na želucu i dvanaestopalačnom crevu, a redukuje i bol izazvan gastritisom.

Našao je primenu u proizvodnji kozmetike zbog svog pozitivnog efekta na regeneraciju kože. Potpomaže u zarastanju rana, posekotina, uboda insekata, delotvoran je kod akni i kože koja se peruta. Takođe, ova biljka je učinkovita i kada su u pitanju bolovi izazvani uganućem, isčešenjem, ali i kod različitih otoka.

Ulje kantariona se priprema lako. Stabljike ove biljke trebaju biti sveže, možete ih ubrati sami ili kupiti na proverenom mestu. Potrebno je vezati ih i ostaviti preko noći, a potom odvojiti listove i cvetove i staviti ih u teglu. Spram veličine tegle se procenjuje količina kantariona. U teglu sa kantarionom se dodaje hladno ceđeno ulje, najbolje maslinovo. Nakon toga tegla se zatvara a ulje se cedi nakon šest nedelja.

Ulje belog luka

Pozitivna svojstva belog luka dobro su poznata, a od ovog povrća se može praviti i ulje koje se koristi kako u kulinarstvu tako i za ublažavanje mnogih tegoba.

Beli luk © Agromedia

Ulje belog luka sadrži antioksidanse i povoljno utiče na saniranje gljivičnih infekcija. Poznata je njegova učinkovitost kod proširenih vina i poboljšanja cirkulacije. Ovo ulje koje sadrži vitamine E i C sprečava opadanje kose i podstiče rast iste, a blagotvorno je i za kožu, odnosno sprečavanje akni. Ulje belog luka  je primenjivo kod bolova u zglobovima i leđima, a utiče i na podizanje imuniteta.


Priprema se tako što se čenovi belog luka ogule i stave u tiganj zajedno sa uljem da se prže. Dovoljno je otprilike šest čenova, a ulje koje se preporučuje je maslinovo. Prži se na laganoj vatri, a kada se skine sa vatre i ohladi sipa se u posudu i drži na tamnom mestu sa nižim temperaturama.

Ulje ruzmarina

Ova medonosna biljka kao i kantarion ima pozitivan uticaj na psihičko zdravlje, ublažava stres i napetost, a predstavlja i stimulans za koncetraciju i bistrenje uma. Takođe, delotvorno utiče na kožu jer smanjuje preterano lučenje masnoće kože i doprinosi zarastanju rana.


Ova biljka osvežavajućeg mirisa poboljšava cirkulaciju i doprinosi smanjenju reumatskih bolova, stimuliše folikul dlake zahvaljujući čemu utiče na rast kose. Ruzmarin je poznat po tome što poboljšava iskašljavanje i doprinosi smanjenju glavobolje.

Ruzmarin © Agromedia


Za pripremu ulja je potrebno da se biljka opere i u potpunosti osuši. Upotrebljavaju se samo listići koji se stave u željenu teglu i na njih se sipa biljno ulje, takođe najbolje maslinovo. Posuda se zatvori i čuva oko mesec i po dana pre ceđenja gazom. U tom periodu je potrebno na svakih nekoliko dana protresti posudu. Čuva se zatvoreno na niskim temperaturama.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica