Zdravo i prirodno: Ovako se pravi SAPUN OD KOZIJEG MLEKA

Zdravo i prirodno: Ovako se pravi SAPUN OD KOZIJEG MLEKA

Snežana Ilić živi nadomak Valjeva, a počela je sa pravljenjem sapuna od kozijeg mleka pre 10 godina. Želela je da napravi nešto potpuno prirodno, što će pomoći ljudima u nezi tela, ali i rešavanju brojnih kožnih problema. Sapune pravi ručno, a koristi sveže kozije mleko samo od određene vrste koza. Otkrivamo vam kompletan postupak izrade sapuna, uz Snežanine savete kako da izbegnete najčešće greške u radu.

Snežana je pre 25 godina napustila grad i preselila se u selo. Oformila je domaćinstvo i počela da se bavi izradom domaćih sapuna, prvo za pranje, a kasnije i za negu kože.

Njeni ekološki sapuni od kozijeg mleka su nadaleko poznati, ali njihova izrada nije ni brza ni laka. Osim ljubavi i strpljenja, potrebna je veština, ali i znanje o sirovinama i postupku pripreme.

Prva tajna koju nam je Snežana otkrila skriva se u opremi za rad. Za pravljenje sapuna od kozijeg mleka obavezno mora da se koristi plastična posuda i drvena varjača.

Glavni sastojak sapuna je mleko od alpskih koza. Prema Snežaninim rečima, sanska koza daje duplo više mleka od alpske, ali je ovo drugo mleko više lekovito.

Pored mleka, Snežana koristi dve vrste prirodnih i lekovitih ulja, a jedno od njih je hladno ceđeno maslinovo ulje koje kupuje od farme iz Grčke.

Druga tajna je svinjska mast, koja je, kako navodi naša sagovornica, jako lekovita.

„Nekada su naše bake i pabake koristile svinjsku mast tako što je preperu u 9 voda, a koristile su je za održavanje dobrog tena”, otkriva nam Snežana.


Na kraju, u smesu za sapun dodaje se lekovito bilje, poput lavande, ruzmarina, koprive, nevena, kantariona. Može da se stavlja pojedinačno aromatično bilje, a može i više njih u zavisnosti kako ko voli.

Treća tajna je vreme sušenja. Snežana punih godinu dana drži sapun na sušenju i tek onda ga pere i pakuje za prodaju.

Postupak pravljenja sapuna od kozijeg mleka

Prvo se u plastičnu vanglu stavi malo natrijuma, samo onoliko koliko je neophodno. Zatim se dodaje sveže, neprokuvano mleko od alpske koze. U mleko se dodaje hladno ceđeno maslinovo ulje i još jedno lekovito i prirodno ulje, koje je tajna Snežanine recepture. Svi sastojci se sve vreme ručno mešaju.


Nakon toga, u smesu se dodaje svinjska mast i nastavlja se sa mešanjem oko 40 minuta, dok se ne dobije kompaktna masa. Potom se ubacuje sušeno lekovito i aromatično bilje, kako bi se dobili prirodni mirisi.

Ovako pripremljena smesa razliva se u silikonske kalupe, u kojima stoji dan-dva.


Snežana naglašava da se u izradi sapuna ne koristi nikakav metalni sud ili pribor kako se ne bi napravila reakcija koju ne želimo.

Nakon što je sapun od kozijeg mleka proveo u kalupima dva dana, premešta se u plastične gajbice i odlazi na prirodno sušenje, gde stoji najmanje godinu.

Sapun od kozijeg mleka, osim što čuva prirodnu lepotu kože, ima i lekovita svojstva i koristi se za negu celog tela, ali i za lečenje mnogih problema. Posebno je dobar protiv psorijaze, a leči i bubuljice, akne, hemoroide, kondilome. Odličan je za suzbijanje peruti, a može da se koristi i prilikom brijanja.

Kako Snežana ističe, sapun od kozijeg mleka je dobar čak i za kupanje malih beba, jer je sto posto prirodan i u njemu nema ništa štetno.

Snežana je angažovala celu porodicu u svojoj domaćoj proizvodnji, što potvrđuje i njena snaja, kako bi zajedničkim snagama opstali, sa nadom da će deca nastaviti to što je ona započela i razvila.

Sagovornice:
Snežana Ilić, vajat Jovanja Valjevo
Danijela Radojčić, vajat Jovanja Valjevo

Komentari (1)

jovan

2020-11-11 19:06:05

Ovako NIKADA nemojte praviti sapun!
Rastvor natrijum hidroksida se UVEK dodaje u smesu ulja i masti a NIKAKO obrnuto,
jer ovako pravi burnu reakciju i moze da pokipi i napravi opekotine ili drugu stetu.

Agromedia

2020-11-12 11:42:57

Poštovani Jovane,

Hvala Vam na komentaru. Sugerisali bismo da pogledate video. Sve što je opisano u tekstu Snežana je radila u videu. Videćete da nema nikakve reakcije.

Srdačan pozdrav,
Vaš Agromedia tim

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica