Lek za razne bolesti: Recepti za čaj, tinkturu i sapun od žalfije

Lek za razne bolesti: Recepti za čaj, tinkturu i sapun od žalfije

Lekovita svojstva žalfije - © Pixabay

Žalfija ili kadulja (Saliva officinalis) nekada je bila vrlo cenjena lekovita biljka. Različiti preparati od kadulje mogu da budu lek za širok spektar različitih bolesti. Pomažu kod upala disajnih puteva, ublažavaju reumatske tegobe i sprečavaju pojavu dijabetesa. Iz toga razloga sa vama smo podelili proverene recepte za čaj, tinkturu, sapun, sirup i eterično ulje od žalfije.

Drevna uzrečica “kako može ostareti čovek koji ima kadulju u svome vrtu?” najbolje opisuje njenu široku primenu. Antički pisci su cenili lekovitost žalfije. Plinije ju je nazivao “salvia” (lekovita), što potiče od latinske reči saqlvus (zdrav). Žalfija (Salvia officinalis) deluje antiseptički, baktericidno i fungicidno, a verojatno i protiv virusa. Sprečava nastanak upala.

Čaj od žalfije

Skuvajte šoljicu vode, dodajte kašiku suvih listova kadulje, kuvajte 1-2 minute, pomerite s vatre i ostavite da poklopljeno stoji pet minuta. Kod tegoba sa želucem i crevima pije se po jedna šoljica pola sata pre jela.

Tinktura od žalfije

Prelijte 20 g suve kadulje sa 100 ml 70-postotnog alkohola. Ostavite da odstoji 10 dana, procedite i nalijte u tamnu bocu. Jednu kašiku tinkture razredite u čaši vode te njome grgorite i ispirite rane ili je koristite za obloge. Tinktura se ne preporučuje deci i trudnicama.

Lekovita svojstva žalfije - © Pixabay

Antibakterijski sapun od kadulje

Lagano zagrijavajte 150 g naribanog dečijeg sapuna, 3 kašike limunovog soka i 2 dl ohlađenog čaja kadulje mešajući kuhačom dok se sapun ne otopi. Ostavite da se hladi 10-15 minuta, pomešajte sa 2 kašike suvog lišća kadulje usitnjenog u prah i 10 kapi ulja po izboru (bademovo, maslinovo). Oblikujte 2-3 sapuna, umotajte u foliju i ostavite nekoliko sati da odstoje.

Sirup od kadulje

Pripremite 300 g svežih listića žalfije, 2 kg šećera, 2 l vode i 50 g limunske kiseline. Naređajte u lonac red žalfije pa po njoj pospite limunsku kiselini i tako slažite dok ne potrošite sastojke. U drugoj posudi s debljim dnom otopite 300 g šećera, kad se šećer otopi (pretvori u karamel, ali ne da potamni), nalijte ga s 2 litre vode i pomalo kuvajte. Potom dodajte ostatak šećera (1,7 kg), kuvajte 20 minuta i prelijte sve preko kadulje, zatvorite ekspres-lonac i ostavite 24 sata, drugi dan procedite i sipjate u bočice.

Lekovita svojstva žalfije - © Pixabay


Žalfija u mleku

U narodnoj su medicini kod kašlja omiljeni žalfijini listovi kuvani u mleku. To je zato što kadulja sadrži eterična ulja koja se tope u masti. Ovaj preparat zaslađen medom prikladan je za decu. Dajte im jednu šoljicu na dan, i kašikom. Ako se 45 grama kadulje kuva 20 minuta u 1/2 litre mleka s 1 velikom kašikom meda, dobije se preparat koji leči od promuklosti koju je izazvala prehlada. Pije se tokom dana u tri obroka.

Eterično ulje od kadulje

Eterično ulje kadulje smatra se “ženskim” uljem jer je njegovo delovanje slično estrogenu te pomaže kod ženskih tegoba. Malu količinu ulja kadulje promešajte s baznim uljem i koristite lokalno kod neplodnosti, problema u menopauzi, za prevenciju infekcija urinarnog trakta te za opuštanje mišića i ukočenog vrata.

Lekovita svojstva žalfije - © Pixabay


Čaj od žalfije protiv noćnog znojenja

Čaj od jednakih delova kadulje i srečnjaka (potentilla tormentilla) smanjuje noćno znojenje kod bolesti disajnih puteva. Protiv noćnog znojenja može se i malo pre spavanja uzeti 50 kapi tinkture od kadulje.

Izvor: 24 sata.hr


Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica