ZIMSKA PROIZVODNJA SALATE – Kako da izbegnete trulež biljaka?

ZIMSKA PROIZVODNJA SALATE – Kako da izbegnete trulež biljaka?

Povrtari koji imaju negrejane plastenike često, da ne bi „dangubili“, u njima preko zime proizvode salatu. Na otvorenom prostoru, tokom proleća i jeseni, ovo povrće je prilično otporno na mnoge bolesti. Ali zimi, kada su u zatvorenom prostoru izmenjeni klimatski uslovi, situacija je drugačija i može doći do pojave truleži. U nastavku pogledajte kako da na vreme uočite bolest.

proizvodnja-salateZelena salata - ©Pixabay

Proizvodnja salate u zatvorenom prostoru tokom zime je veoma specifična. Usled karakterističnih temperaturnih uslova, vazdušne i zemljišne vlage, koji pogoduju razvoju patogena kao što su bakterije – salata postaje osetljivija na njih. Zato usev valja češće pregledati i raznim nepesticidnim merama, sprečiti parazita da pravi štetu.

Kako na vreme uočiti bolest na salati?

Jednostavno – svaka baktrerija ima svoj, specifičan „potpis“.

Vlažnu trulež salate izaziva bakterija (Pseudomonas viridiflava). Poslednjih godina ona je sve češći parazit povrća  (salata, pasulj, grašak, paradajz, razne krstašice, bundeva), ali i cveća (hortenzija, hrizantema). Na salati je patogen koji pravi najveću štetu.

Kako znamo da se parazit uselio u usev salate?

Početni simptomi bolesti uočavaju se na ivicama spoljašnjih listova slate, u vidu nekrotičnih pega nepravilnog oblika, crvenkastosmeđe boje.

Zelena salata - ©Pixabay

Kako bolest napreduje i simptomi se menjaju. Pege se šire, spajaju, obolelo tkivo unutar njih se razmekšava i truli, pri čemu oboleli list poprimi žutu do žutosmeđu boju a bakterija se postepeno širi ka unutrašnjosti glavice. Pri povećanoj vlažnosti i niskim temperaturama, pege na listovima se brzo šire.

U završnoj fazi razvoja bolesti cela glavica je zahvaćena vlažnom truleži, pri čemu su oboleli listovi deformisani, crni, providni i mokri. Ovakve glavice,  zbog nemogućnosti korišćenja za ishranu, u potpunosti gube upotrebnu vrednost. Razvoju ove bakterije pogoduje povećana vlažnost i temperature niže od uobičajenih. Bakterija se kapljicama vode lako prenosi i širi u gustim zasadima salate u zaštićenom prostoru.

Kako da sprečite trulež?

Pesticidi se, zbog kratke vegetacije, moraju obazrivo koristiti. Međutim, mnogi baštovani ih generalno izbegavaju jer se zelena salata upotrebljava isključivo kao sveže povrće, a s pesticidima treba obazrivo rukovati i poštovati karencu. Ovako, bolje je pretrpeti i manju štetu, a da se proizvede povrće bez ostataka pesticida koje će biti bezbedno za ishranu.


Tako postoje drugi načini da pomognemo našem povrću:

Prvo, paziti da se tokom obrade biljke ne povrede jer sveže povrede obično služe kao mesto kroz koje  bakterije ulaze u tkivo. Paziti i da se u plastenik ne usele lisne vaši jer i one, sušući sokove ostavljaju ozlede i pomažu bakteriji da prodre u biljku. Takođe, usev se ne sme zasušiti pa naglo zaliti. U tom slučaju će tkiva popucati i pseudomonas će lako prodreti u biljku. Prvi  simptomi bolesti se mogu pojaviti posle perioda inkubacije koji  traje od 30 sati do pet dana.

Zelena salata - ©Pixabay

Na drugom mestu, ali ni malo manje važni, su uslovi sredine. Treba obezbediti temperaturu i vlažnost koji ne odgovaraju ovoj bakteriji. Bakterija se razvija pri temperaturama od 5-35 Celzijusovih stepeni, pri čemu je optimum za razvoj 26 stepeni. To je veoma širok dijapazon i zbog toga je ovaj parazit toliko invazivan. Dakle, retko kada se u zimskim uslovima u negrejanim plastenicima može obezbediti temperatura koja ne odgovara pseudomonasu, jer, u tom slučaju, ne bi odgovarala ni salati.


Zbog toga se moraju poštovati druge nepesticidne mere. Kao što je odstranjivanje i uništavanje obolelih biljaka pri čemu se smanjuje zarazni potencijal bakterije, i izbalansirano đubrenje. Ukoliko se salata navodnjava, preporučuje se da ono bude kap po kap, čime se redukuje učestalost vlaženja listova, a samim tim i pseudomonas onemogućava da buja. Dobra ventilacija ubrzava isušivanje i skraćuje  period vlažnosti lista.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica