Baby leaf – Urbana vitaminska salata

Baby leaf – Urbana vitaminska salata

Sve popularnije vitaminske salate, pored nutritivnih vrednosti, pružaju vam mogućnost da na jednostavan, brz način dobijete veoma zdrav i ukusan obrok. Sastojke koji se upotrebljavaju možete gajiti i u vašem stanu, a evo kako da za to steknete najbolje optimalne uslove.

 

Svega tri nedelje nakon setve semena u posude možemo već da počnemo sa prvom berbom mladih izdanaka ili prvih listova povrća. Sve možete odraditi u stanu, pokraj prozora, ili ako ste ste spremni da ugradite u police led osvetljenje, imaćete sve potrebne uslove za uspešno uzgajanje bejbi povrća.
 

Mlado začinsko bilje i povrće u saksiji

Ako postoji volja, onda evo nekoliko saveta da uspeh ne izostane:

 • Potrebna je prostorija sa temperaturom od 15 stepeni pa naviše. Savršeno bi bilo da je od 20 do 25 stepeni.
 • Prozor ili svetlarnik su odlično mesto, jer prirodno svetlo, iako je zamenjivo, daleko je bolje.
 • Moguće je napraviti police i postaviti svetiljke, tako da biljke imaju dovoljno svetlosti.
 • Zavisno od vrste, svetiljke postaviti neposredno iznad saksije, 20 do 60 cm iznad biljaka.
 • Bolje je koristiti sandučiće ili obložene gajbice, kontejnere nego više malih saksija.
 • Odabrati netretirano seme, po mogućnosti iz organskog uzgoja ili domaće proizvodnje.
 • Odabrati tri-četiri vrste, jer je kombinacija najpogodnija, mada svakako izbor je na vama.
 • Substrat za setvu mora biti organski i sertifikovan, nikako ne sme da bude nasumice uzeta zemlja.
 • Zalivati svakodnevno mlakom i odstajalom vodom.
 • Prihrana treba da bude obavezno tečnim organskim đubrivima, eventualno uz dodatke aminokiselina.
   
 

Samo tri nedelje nakon setve semena u posude možemo već da počnemo sa prvom berbom mladih izdanaka ili prvih listova povrća.

Evo samo nekoliko predloga koje bi se mlade biljke, pogodne za baby leaf salatu, mogle naći u vašem malom improvizovanom vrtu.

Grašak

Grašak je jednostavno uzgajiti da bi se koristili mladi izbojci. Stabljike su bogate kalijumom i cinkom. Ukus je blaži nego zrno graška, takođe je vlaknast, ali nikako žilav. Koristi se kao sveža salata, začinjen limunovim sokom ili kao dodatak uz jela sa mesom.
 


Baštica u vašem domu

 

Rukola

Rukola je svakako najzahvalnija kada je reč o mladom povrću gajenom u kućnim uslovima. Seme brzo i lako klija, biljka se često može rezati i brzo se obnavlja. Bogata je gorkim materijama i hlorofilom. Poseduje magnezijum, gvoždje i mikroelemente. Koristi se kao dodatak salatama, jake je arome.
 


Saksijsko bilje za baby leaf salatu

Cvekla

Cvekla se svakako ne koristi samo radi mesnatog korena. U ovom slučaju veoma je zahvalna, lako klija, brzo raste i redovno se mogu brati crvenkasti listići. Slatkastog je ukusa. Meka je i pogodna kao dodatak za salate ili multivitaminske napitke. Bogata je kalijumom, magnezijumom i gvoždjem.
 


7 lekovitih začina koji se kriju u vašoj kuhinji

 

Zelena salata

Zelena salata je, naravno, osnova kada je ova tema u pitanju. Postoji veliki broj vrsta i oblika salata: crvenolisne, zelenolisne, hrskave ili puteraste, kao i gorkastog ukusa ili sladunjave. Pored toga što su dekorativne, bogate su biljnim mlekom, čije materije imaju višestruku korist u ishrani. Lako klija, daje mnoštvo novih listova, a može se rezati redovno i obilno.
 

Bosiljak u saksiji - © Foto: www.pixabay.com

Bosiljak

Bosiljak je dodatak u ovoj temi, jer pored uloge aromatične i lekovite biljke, savršeno se uklapa u razne salate ili dodatke jelima. Crvenolisni ili zelenolisni, limunski ili tajlandski, stvar je ukusa i izbora. Lako raste i dugo se može rezati.

 

Zelene salate svih boja!

 

Pored navedenih, u vašoj improvizovanoj baštici u stanu mogu se naći i saksijice sa: blitvom, spanaćem, peršunom, radičem, kupusom, keljom, lobodom, endivijom, dragoljubom, semenskim lukom… 

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica