Siva trulež – velika pretnja za voće i povrće u plastenicima

Siva trulež – velika pretnja za voće i povrće u plastenicima

Siva trulež je bolest koja se javlja na preko 250 biljnih vrsta, od salate, krastavca, paradajza, paprike, patlidžana do cveća. Redovni je pratilac proizvodnje u zatvorenom prostoru, a to su kod nas najčešće plastenici. Napada i pričinjava štetu u proizvodnji od rasada do krajnjeg proizvoda. Za infekciju je dovoljna temperatura od 0 stepeni i vlažnost vazduha od 80%.

 Siva trulež na jagodi - © Foto: wikipedia.org

Parazit može da zarazi rasad, a od precvetavanja siva trulež se javlja i na plodovima. Razvoju bolesti pogoduju hladno i vlažno vreme i povećana osetljivost biljke. Lidija Vulović, diplomirani inženjer zaštite bilja, u svom autorskom tekstu navodi da za uspešno suzbijanje prouzrokovača bolesti neophodna primena svih raspoloživih mera kako bi se sprečila siva trulež. U pitanju su, pre svega, preventivne mere.

Plastenici - © Foto: Vladimir Marinković

Neophodno je češće provetravati plastenike, pogotovu ako se biljke zalivaju pri oblačnom vremenu. Preobilno đubrenje azotnim đubrivima dovodi do povećanja bujnosti i osetljivosti biljaka na napad patogena. Time se ujedno povećava i vlažnost vazduha. Nedovoljna higijena u plasteniku takođe pogoduje razvoju bolesti. Zato treba obavezno izneti sve zaražene delove biljaka, a prilikom smene useva detaljno očistiti plastenik od biljnih ostataka. Od koristi je malčiranje odnosno korišćenje folije, a protiv kapanja takođe treba koristiti specijalnu foliju“, navodi Lidija Vulović, inženjer zaštite bilja.

Razvoju bolesti pogoduju hladno i vlažno vreme i povećana osetljivost biljke, kao i nedovoljna higijena u plasteniku.

Naime, veliki problem u plastenicima, posebno pri proizvodnji salate, predstavlja stvaranje kapljica na krovu plastenika. One padaju na biljke i stvaraju idealne uslove za razvoj patogena. Od preventivnih mera treba još povećati osvetljenost plastenika, i poštovati broj biljaka po jedinici površine.


Saveti za zaštitu crnog luka u skladištu od truleži

Ukoliko i pored prevencije ipak dođe do pojave simptoma sive truleži, neophodno je uključiti i hemijske mere, kako bi se zaustavilo dalje širenje bolesti.

Siva trulež na paprici - © Foto: agrosava.com


Treba koristiti fungicide sa preporučenim aktivnim materijama. Efikasnost fungicida za sivu trulež u dobrom delu zavisi od toga kakvi uslovi vladaju u zatvorenom prostoru“, dodaje Vulović.

Siva trulež je preovlađujući fitopatološki problem u proizvodnji povrća u zatvorenom prostoru. Prinos može značajno da bude umanjen ako se ne obrati pažnja na uslove koji vladaju pod folijom. Ukratko, treba povesti računa o temperaturi i vlažnosti vazduha u samom plasteniku, koji je potrebno češće provetravati.


Sagovornik: Lidija Vulović, dipl. inž. za zaštitu bilja 

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica