Saznajte zašto su uspešni ariljski malinari!

Ariljski kraj već je godinama poznat po vrhunskim malinama i dobrim malinarima. Zahvaljujući njima, Srbija je po ovom voću postala prepoznatljiva svuda u svetu, naročito prošle godine, kada smo bili prvi u proizvodnji malina. Zato smo nedavno razgovarali sa gospodinom Božom Jokovićem, direktorom opšte zemljoradničke zadruge „Agro eko voće Arilje“ i pitali ga kakav recept za uspeh imaju ariljski voćari.

Kako mali proizvođači udruženo mogu na tržištu da ostvare veliki uspeh pokazali su malinari iz Arilja. Oni su ubrzo po osnivanju voćarske zadruge znatno unapredili svoju proizvodnju i učinili da Srbija bude prva u svetu po proizvodnji ovog voća. Ipak, njihovi planovi za budućnost su i dalje veliki, a o svemu tome razgovarali smo sa gospodinom Božom Jokovićem, direktorom opšte zemljoradničke zadruge „Agro eko voće Arilje“.

Božo Joković, direktor ZZ „Agro eko voće“ Arilje, ispričao nam je: „U našem razvoju bilo je uspeha i neuspeha. Ipak, nadamo se da će se u narednom periodu još jednom pokazati da je zadruga jedan dobar vid udruživanja, naročito malih proizvođača. Oni jedino udruženo mogu da naprave celinu sa kojom će izaći na tržište. Mi jednostavno kao poljoprivredni proizvođači ne možemo biti konkurentni bez jakog udruživanja, a najbolji vid toga je zadruga.“
 

Maline - ©Agromedia 

Do pre samo dve godine ariljski malinari su se individualno borili da opstanu na tržištu i žive od svog rada. To je, kažu, bilo zaista teško. Zato su odlučili da se udruže. Iskoristili su sve njihovo znanje i iskustvo i krajem 2013. godine osnovali opštu zemljoradničku zadrugu „Agro eko voće“.
 

Članovi zadruge godišnje proizvedu čak 300 tona maline, a zahvaljujući zadruzi lako nabavljaju sadni i repromaterijal, plasiraju svoju robu i postižu dobre cene za nju.

Ako uzmemo u obzir sva dešavanja koja su išla na račun udruženja i zadrugarstva, mogli bismo da kažemo da je osnivanje naše zadruge bio veoma hrabar korak. Započeli smo stvaranje nečeg u šta su ljudi izgubili veru“, rekao je gospodin Joković.
 

Maline - ©Agromedia 

Od tada je ova zadruga zaista mnogo napredovala. Danas ona broji 16 zadrugara, 80 kooperanata i više od 100 članova udruženja malinara. Oni godišnje proizvedu čak 300 tona maline, a zahvaljujući zadruzi lako nabavljaju sadni i repromaterijal, plasiraju svoju robu i postižu dobre cene za nju. Uz to, svi se udruženo trude da još više napreduju, pa redovno posećuju razne sajmove i predavanja, kako u zemlji, tako i u inostranstvu.

Bili smo na EXPO sajmu u Milanu u septembru 2015. godine. Tamo smo u nedelji hrane predstavljali ariljsku malinu. Prezentacija o našoj proizvodnji je dobro prošla, ali je problem to što nemamo zastupljenu prodaju maline u Italiji. Dakle, moramo takve nedostatke da uklonimo“, zaključio je Božo Joković.
 

Božo Joković, direktor ZZ „Agro eko voće“ Arilje – ©Agromedia  

Zato, ariljski malinari već u 2016. godini planiraju da uvedu nove tehnologije, ali i moderne sorte maline. Uz to, kupili su i parcelu na kojoj će podići svoju hladnjaču, koja bi rešila mnoge probleme sa iznajmljenim prostorima. Nadaju se i zaštiti geografskog porekla maline, a prave i stručni tim koji će im pomoći da ostanu na prvom mestu po proizvodnji maline u svetu.

Zbog toga bi ovo udruženje trebalo da služi za primer mnogim poljoprivrednicima širom Srbije, ali i svim nadležnim organima koji su zaduženi za zakone, podsticaje, formiranje fondova i druge vidove podrške poljoprivrednim proizvođačima. I na kraju, ne zaboravite da je udruživanje najvažnija stavka u ariljskom receptu za uspeh i da će ono zahvaljujući novom Zakonu o zadrugama biti mnogo lakše i perspektivnije.

Saznajte šta je potrebno da uradite kako biste i Vi imali ovo crveno blago u vašem domu.

Sagovornik:
Božo Joković, direktor ZZ „Agro eko voće“ Arilje

 

 

Komentari