Kvalitet PRVIH MALINA solidan – A OVO je cena na pijacama!

Kvalitet PRVIH MALINA solidan – A OVO je cena na pijacama!

Prve maline ovogodišnjeg roda pojavile su se u prodaji na valjevskoj ”zelenoj pijaci”, a kilogram sveže ubranih plodova košta 700 dinara. U drugim gradovima na pijačnim tezgama cena ovog voća kreće se od 1.000 do 1.500 dinara.

maline u plastičnim pakovanjima

Ipak cena na veliko je dosta niža te proizvođači u valjevskom kraju, gde je proteklih dana uveliko počela berba najprofitabilnijeg srpskog voća, prema informacijama sa terena sa većine otkupnih mesta za kilogram dobijaju od 450 do 550 dinara.

”Kod nas je stanje donekle zadovoljavajuće obzirom da je prošla godina bila sušna i da nismo uspeli do kraja da obezbedimo zalivanje pa su lastari ostali dosta kratki i samim tim i manje roda donose ove godine. Malinu gajimo na oko 40 ari i očekujemo prinos od nekih 2.5000 do 3.000 kilograma. Na našem otkupnom mestu u selu Stubo za sada su izašli sa cenom od 450 dinara za kilogram, što je za početak berbe solidno, ali se nadamo da će sa povećanjem berbe i cena ići na više”, kaže Zorica Ranković iz sela Paklje kod Valjeva.

U mestima gde nije bilo vremenskih nepogoda i na parcelama na kojima su primenjene sve agrotehničke mere prinosi su zadovoljavajući, kažu malinari. Ipak naglašavaju da će rod u odnosu na prošlogodišnji biti umanjen za 30 procenata, čemu je kumovala velika suša tokom prošlog leta, tako da lastari nisu dostigli dovoljnu visinu što automatski podrazumeva i manje crvenih plodova ove godine. Osim toga, mnogi malinjaci bili su i na udaru gradonosnih oblaka proteklih sedmica što takođe dovodi do smanjenja prinosa.

Maline u zelenoj gajbici

”Može se reći da je otkupna cena zadovoljavajuća, ali pošto je poskupelo mineralno đubrivo, sredstva za zaštitu, gorivo ali i sve ostalo što je potrebno za obradu maline, svi poljoprivrddnici smatraju da cena neće ostati na ovom nivou. Neka realna cena prve klase bi bila 600 do 800 dinara kilogram. Već sam predavao prve plodove, međutim isplata će početi čim svi hladnjačari stabilizuju cene”, navodi Zlatomir Nenadović, malinar iz Pecke kod Osečine.

Nebojša Ercegović, proizvođač maline iz Petlovače kod Šapca smatra da su malinari iz šabačkog kraja u odnosu na druge proizvođače godinama u lošijem položaju. Kako kaže u ovom delu Srbije ”serviraju” se takozvane dnevne cene, i ono što tokom dana uberu i predaju to im hladnjačari plate po toj dnevnoj ceni, i na to nemaju nikakvu doplatu, odnosno nema akontne cene kao što je u drugim krajevima Srbije poput Arilja.

”Kod njih je prošle godine kilogram maline izašao 450 dinara, a kupina je isplaćivana od 320 do 350 dinara. A kod nas je srednja cena maline bila nešto više od 300, a kupine 200 dinara. Tako da smo mi u odnosu na druge proizvođače u lošijem položaju. Međutim, ove godine po svim istaknutim cenama vidim da je ona objedinjena odnosno isti je iznos u svim područjima, što opet aludira da je pao dogovor između hladnjačara. To je cena od 450 do 500 dinara, što znači da oni imaju taj neki opseg koji verovatno neće probijati i da će ostati na tom nivou. Kada gledamo prošlu i ovu godinu ne kažem da nema matematike i neke računice samo dosta manje nego prošle sezone. To kažem jer smo svi svesni koliko je pre godinu dana trebalo uložiti u proizvodnju a koliko ove za istu površinu, odnosno povećano je za 200 do 250 posto. Poenta je u tome što prosto nema rivalstva u otkupu nego je pao dogovor u celoj Srbiji u šta sam ja uveren”, ističe Nebojša Ercegović.

zasad malina

I hladnjačari očekuju solidan kvalitet ovogodišnjih plodova, međutim kako kažu zbog smanjenja prinosa otkupiće i manje količine ”crvenog zlata”.

”Ove sezone otkupiću mnogo manje maline nego ranijih godina, maksimalno do 200 tona a možda i manje. Otkupna cena sa kojom smo krenuli je 500 dinara za kilogram konvencionalne maline, dok je organska za 50 dinara skuplja. Očekujem da će cena verovatno rasti, što će za poljoprivrednike biti povoljno, a za nas verovatno ne baš tako dobro. U ponudi je mala količina robe, hladnjačari ne dobijaju velike količine i zato misle da će povećanjem cene taj nedostatak nadomestiti”, smatra Živan Marković, vlasnik hladnjače ”Žileks” na Stavama.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica