Voćke u bašti kao ukras: Dodavanje živopisnog jesenjeg lišća vašem pejzažu

Voćke u bašti kao ukras: Dodavanje živopisnog jesenjeg lišća vašem pejzažu

Polako nam se primiče vreme za uživanje u spektakularnim bojama jesenjih pejzaža. Negde zanemarene su brojne vrste žbunja i drveća idealne za letnje berbe plodova i jesenje uživanje u njihovim transformacijama i paletama boja!

U radu baštovana svih nivoa i veština, nema kraja kreativnim mogućnostima kombinovanja biljaka za pravljenje zapanjujućih i šarolikih eksponata na otvorenom. Bilo da ste početnik u bašti ili iskusan profesionalac, uvek ima mesta za nove ideje. Obično se ove rasprave vrte oko manje poznatih ili egzotičnih sorti popularnih ukrasnih biljaka kao što su koralna zvona, ljiljani ili sukulenti. Retko se čuje za sadnju biljaka koje zapravo nose plodove u ove dizajne, što je šteta.

 

Tradicionalno, voćke i žbunje imaju neke svoje zasebne unapred određene pozicije i prostore, skrivene u voćnjacima. Ono što mnogi ne shvataju je da neki od najfinijih žbunova i drveća koji daju voće takođe mogu poslužiti kao izvanredni dodaci ukrasnim cvetnim alejama. Ova drveća donose pregršt lepote i dekorativnosti tokom godišnjih doba.

 

U proleće, oni se rascvetaju, ukrašavajući svaki pejzaž cvetovima. Leti daju ukusne, sjajne plodove. Kako dolazi jesen, lišće izbija u tapiseriju bogatih boja, slikajući živopisnu sliku usred prohladnih noći i maglovitih jutra. Kada se pažljivo orezuju, biljke za proizvodnju voća doprinose intrigantnim arhitektonskim elementima, uklapajući se čak i unutar skučenih prostora.

 

Voćke koje donose boje u jesen

 


Postoje različiti načini da u svoje dvorište uvedete više biljaka koje donose plodove, bez potrebe za potpunim remontom – možda samo zamenu stare spireje ili potentile nečim uzbudljivijim.

Borovnice

 

Dostupne u različitim veličinama, od visokih živih ograda do kompaktnih pokrivača, borovnice su odlična zamena za male grmove u vašem pejzažu. Poslužuju se različitim zonama i sazrevaju od sredine do kasnog leta, nudeći niz veličina bobica od sitnih do izuzetno velikih. U jesen, njihovo lišće se transformiše od tamno bordo u vatreno grimizno i oker. Rezidba je prilično oprosta, zahvaljujući njihovom snažnom i kontinuiranom novom rastu.


 

Borovnice uspevaju na kiselim zemljištima, a imaju koristi od redovnih dopuna tresetnom mahovinom. To ih čini kompatibilnim saputnicima za azaleje, rododendrone i hortenzije. Tokom zime, pričvrstite svoje borovnice na centralni kolac kako biste sprečili oštećenje snega.


 

Medonosne bobice

jesenje boje drveće honeyberry

Male bobice meda, poreklom iz Rusije, daju izdužene plave plodove sa ukusima i teksturama koje podsećaju na borovnice. Lako se održavaju i mogu brzo da rastu u idealnim uslovima. U jesen, bobice meda zaslepljuju nijansama crvene i zlatne boje.

 

Šljive

 

Veličina potpuno odrasle šljive zavisi od podloge koja se koristi za kalemljenje. Odlučite se za polu-patuljastu podlogu kao što je Mariana 2624, koja daje drveće manje visine. Šljive pružaju prolećni spektakl belih cvetova, praćen letnjim slatkim plodovima u obliku zlatne kugle. Kako se jesen približava, njihovo lišće gori u vatrenom zlatu. Redovno orezivanje ih održava u obliku i bonsai-prijateljskim.

 

Trešnje

 

Čak i ako ne možete da uživate u voću, stabla trešnje pružaju odlično stanište ptica. Izaberite podlogu koja odgovara željenoj veličini stabla. Jesen donosi razne nijanse persimona na lišće trešnje. Pravilno početno obrezivanje je od suštinskog značaja za stvaranje robusne strukture.

 

Dud

jesenje boje drveće dud (2)

Ova stabla koja se lako uzgajaju mogu dostići veliku visinu. Graciozno orezane, nude odličnu hladovinu. Voće je ukusno i privlači sezonske ptice. U jesen, listovi duda se pretvaraju u briljantno žuto lišće kanarinca.

Ovo je samo nekoliko primera voćnih stabala koja vašem postojećem pejzažu dodaju živahne jesenje boje. Ne treba vam voćnjak da biste uživali u svežem voću. Uvođenjem odabranih primeraka u svoje cvetne bašte, možete uživati u sezonskim benefitima bez obavezivanja na održavanje voćnih sadnica na nivou voćnjaka.

Uživajte u svojim baštenskim avanturama!

Izvor: motherearthnews

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica