Nega cveća u novembru: 5 korisnih saveta

Nega cveća u novembru: 5 korisnih saveta

Novembar nam donosi hladne dane, ali obično još uvek nema snega. Zato je važno da u baštama i plastenicima uradimo sve što možemo da zaštitimo naše biljke i pripremimo zemljište za predstojeći, još hladniji period. Pogledajte 5 saveta koji će vam pomoći u tome.

nega-biljakaNega biljaka u novembru - ©Pixabay

Prihrana

Nemojte prihranjivati biljke u novembru. U ovom periodu one više ne rastu, pa im prihrana nije potrebna. Zapravo, kiša će isprati hranljive materije i one mogu završiti u lokalnim rekama i potocima, i tako uzrokovati zagađenje.

Jesenja priprema: 4 stvari koje morate znati o začinskom bilju

Malčiranje

Novembar je idealni mesec da nanesete jesenji malč na biljke koje su osetljive na niske temperature kao što su afrički ljiljan i plameni ljiljan. Tako ćete ih zaštititi od smrzavanja.

Takođe, ukoliko uzgajate biljke na glinenom tlu, i njega možete malčirati. Sada ono nije tvrdo, ali još nije ni nakvašeno i lepljivo od zimske hladnoće. Malčiranje će pomoći da se poboljša i održi dobra struktura tla.

Zaštitite osetljive biljke od mraza

Uverite se da niste zaboravili nijednu veoma osetljivu biljku napolju. Sve njih je potrebno da unesete u zatvorene prostorije na odgovarajuće temperature.

Tako, kukurek retko prirodno procveta do kraja decembra, ali ga možete ohrabriti da cveta malo ranije. Pokrijte ga krpama, unesite u topli staklenik ili ga postavite do prozora u kući. Na taj način podstičete cvetanje.

Imajte u vidu da ide sve hladnije vreme, pa su velike saksije u opasnosti od pucanja na mrazu. Da to sprečite, prekrijte ih folijom ili flisom kako bi se izolovale tokom zime.


Uredite baštu ili plastenik

Važno je da vaša bašta ili staklenik budu uredni. Zato, sakupite opalo lišće i možete ga dodati u gomilu komposta. Takav kompost, koji nastaje od raspadnutog lišća, je odličan poboljšivač zemljišta, a može se koristiti i kao podloga za setvu semena.

Kada je reč o obrađivanju i kopanju novih cvetnih leja, savet je da to ne radite po kišnom vremenu jer hodanje po nakvašenom tlu može izazvati zbijanje zemljišta koje će vam otežati kasniji posao.

Radovi u plasteniku i bašti tokom novembra


Rešite se korova

Korov se i te kako može javiti i u novembru, pa ga držite pod kontrolom redovnim okopavanjem zemljišta. Zapravo, sada je pravo vreme da sa novoobrađenih površina iskopate višegodišnji korov sa dugim korenom, kao što su maslačak i slez.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica