U septembru nas očekuju pune ruke posla

U septembru nas očekuju pune ruke posla

Septembar je mesec kada poljoprivrednici imaju pune ruke posla, bilo da su to radovi na njivi ili u domaćinstvu. Da zbog gužve ili obaveza ne bi propustili bitne stvari za svako domaćinstvo u nastavku vam dajemo podsednik, na šta sve treba obratiti pažnju ovog meseca kada je reč o poljoprivrednoj proizvodnji.

Radovi u septembru - © Pixabay 

Predlaže se priprema semena za jesenju sadnju, što uključuje ispitivanje klijavosti semena. Preporučljivo je da se pripreme posude i tegle za pripremu zimnice, kao i sređivanje prostorija gde će zimnica biti smeštena. Pod ovim se podrazumeva da sve posude budu čiste i dezinfikovane, a sama prostorija očišćena od prašine, paučine i druge eventualne prljavštine, koja može da nastane tokom godine.

Stajsko đubrivo – najstarija hrana za zemljište

 

Zemljište treba pripremiti za jesenju sadnju. U dugoj polovini septembra može se saditi raž, ovas, stočni grašak, grahorica i ozimi lan. Pri sadnji trebalo bi voditi računa o prostoru između redova i o rotaciji biljka, odnosno da ne sadite na istoj površini, dve godine za redom, iste kulture.

Radovi u septembru - © Pixabay


U
povrtanjku radovi su u punom jeku. Bere se, a kasnije i priprema povrće za zimu. U ovom periodu mogu se sejati spanać, rotkvice i ozimi grašak. Preporučuje se sadnja belog luka “jesenjaka” i krupnog arpadžika, kako bi na proleće imali zalihu mladog luka. Poželjno je završiti rasturanje i zaoravanje stajnjaka.


Gajenje spanaća – praktični saveti


U voćnjaku
završiti berbu voća koje pristiže. Ukloniti suve, oštećene, obolele grane i plodove i legalo štetočina. Završiti kalemljenje voćaka očenjem na spavajući pupoljak. Ispitati količinu šećera u grožđu i otpočeti sa berbom i preradom. 

Sa svih proizvodnih površina odneti uzorak na analizu i na osnovu rezultata odrediti potrebnu količinu organskih i mineralnih đubriva.


Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica