Osnovni saveti za jesenju pripremu zemljišta

Osnovni saveti za jesenju pripremu zemljišta

Kvalitetna jesenja priprema, dobar je preduslov za prolećno cvetanje. Veoma je bitno kako ćete pripremiti vašu baštu za dugi zimski san.

Jesenja obrada zemljišta - © Pixabay

 

Adekvatnom plodosmenom čuvate mikrobe u zemljištu koji će biti aktivni tokom čitave zime, a koji će u proleće ubrzati rast novih biljaka. Ideja je da biljke koje će ostati u bašti, posadite sredinom septembra (mahunarke), a druge vrste 4 nedelje pre prvog mraza.

Sledeću kulturu možete saditi i dok su prethodne biljke još uvek u bašti. Jedne će uvenuti dok druge niču. Biljke koje su idealne za plodosmenu su mahunarke i strna žita. Adekvatnom plodosmenom štitite zemljište od erozije, i tako čuvate dragocen površinski sloj zemljišta.

Nakon što su vaše biljke u jesen prestale da rađaju, dolazi na red da se bašta očisti a stabljike počupaju. Preporučljivo je da se deo stabala i zelene materije iskoriste za zimsko malčiranje. Naime zelenu materiju koja vam nije potrebna treba usitniti i posuti po zemljištu. Višak je takođe idealan za kompostište.

Ovakvim „pokrivanjem“ zemljišta čuvate površinski sloj od oštre zime, i dozvoljavate da se mikrobi iz zemljišta hrane organskom materijom a razgradnja materije oplemenjuje vaše zemljište.

Takođe se preporučuje da određene biljke ne čupate u jesen, kao što su kupus, karfiol, kelj, prokelj i brokoli. Naime par ovih biljaka treba ostaviti tokom zime, i čupati u rano proleće jer tada ove biljke luče određena jedinjenja koje mogu da spreče pojedine vrste štetočina.

Detaljniji vodič o obradi zemljišta možete pročitati ovde


Izvor: Rodalesorganiclife

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica