U oktobru posadite DAN I NOĆ – biljku sa laticama nalik krlima leptira

U oktobru posadite DAN I NOĆ – biljku sa laticama nalik krlima leptira

Govorili smo o biljkama koje možete posaditi u toku septembra  – zumbulu i narcisu, a ovoga meseca u svojoj bašti ili pak u saksiji koju ćete držati na balkonu možete posaditi biljku dan i noć čije latice su raznolikih boja i interesantnih šara. U pitanje je biljka veoma otporna na hladnoću pa je bez bojazni možete posaditi tokom jeseni.

Dan i noć, biljka koja pripada porodici ljubičica, može da se sadi i u proleće ali se ipak preporučuje sadnja sada, u oktobru, jer će se do hladnih zimskih meseci biljka oformiti kako bi ih „pregurala“ a na proleće će se na stabljikama pojaviti prekrasni, krupni i zdravi cvetovi kojih će biti više.

Odabir zemljišta i sadnja biljke dan i noć

Kako bi se izbegle bolesti i truljenje korena izaberite dobro drenirano zemljište koje je rastresite strukture. Pogoduje joj zemljište blago kisele pH vrednosti.

Sadi se sa na razmak od 20 centimetara. Kada kupujete rasad obratite pažnju na listove: oni moraju da budu zeleni i zdravi, a cvet ne sme da bude polegnut. Ove stvari su važne jer od toga će zavisiti kakva biljka će izrasti, jer sa lošim sadnim materijalom ne možete očekivati biljku sa puno cvetova.

Ako ste skeptični možete i sami posejati dan i noć. Sitna semena ove biljke posejte u avgustu u retke redove i pokrijte slojem zemlje 0,5 centimetara. Redovno zalivajte zbog visokih temperatura, zemlja u kojoj su biljke ne sme da bude suva na dodir. Kada biljka nikne i pojave se dva lista vadi se rasad a na stalno mesto presađuje u oktobru mesecu.

Odabir stalnog mesta za sadnju biljke dan i noć i njena nega

Ova biljka, čija visina dostiže uglavnom 30 centimetara, nakon sadnje treba da se zalije vodom sobne temperature. Izaberite sunčano ili polusenovito mesto u bašti ili na terasi, voli svetlost.


Ako govorimo o prihrani ove biljke izaberite đubriva bogata kalijumom i fosforom jer su ti elementi za nju ključni.

Zaliva se dva puta u toku nedelje, kada nastupe hladnije temperature zalivanje se vrši samo kada je zemlja skroz suva a kada nastupe prolećni meseci možete je zalivati svaki drugi dan. Kod zalivanja je važno da obratite pažnju da ne pokvasite lišće.

Kada dan i noć krene da cveta, odstranjujte precvetale cvetove kako bi produžili samo cvetanje. Najvažniji predatori koji napadaju ovu biljku su puževi (sa kućicom i golaći) i lisne vaši. I puževa i lisnih vaši se možete rešiti na prirodan način:


10 NAČINA da se trajno REŠITE PUŽEVA prirodnim putem

Čajem od ove biljke uspešno protiv LISNIH VAŠI


Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica