Vreme je da unesete sobne biljke unutra: Sledite OVIH 5 pravila

Vreme je da unesete sobne biljke unutra: Sledite OVIH 5 pravila

Nastupila je jesen, noćne temperature postaju sve niže, prisutne su velike dnevne oscilacije u temperaturi, a vreme postaje promenljivo. Kada se temperatura spusti ispod 10 stepeni, to je znak da je vreme da sobne biljke koje ste do tada držali na balkonu ili dvorištu unesete u zatvorene prostorije. Ovo je stresna situacija kako za biljke tako i za njihove vlasnike, jer ako se ovom procesu ne pokloni pažnja „zeleni ljubimci“ stagniraju u rastu, a neretko se pojavljuje žuta i braon boja na ivicama listova do tada zdravih biljaka.

Prenošenju biljaka u zatvoren prostor trebate posvetiti pažnju. Sledite naša pravila i zaboravite gorenavedeni scenario!

1. Sobne biljke držite pored prozora!

Biljke trebate postepeno, natenane, da odvajate od svetlosti kojoj su umnogome bile izložene kada su bile napolju. Zato je najbolje da ih držite pored prozora kako bi i dalje imale dobar dotok svetlosnih zraka a pritom se i postupno navikavale na sve manji broj svetlosnih sati. Prozore dobro očistite i stavite svoje saksije na okno prozora kako bi koliko – toliko i dalje uživale u svetlosti koja im je neohodna za pravilan rast i razvoj.

2. Što dalje od radijatora i drugih grejnih tela!

Ono na šta mnogi vlasnici biljaka ne obraćaju pažnju je udaljenost biljaka od radijatora ili peći. Osim što grejna tela isušuju vazduh u prostoriji, isušuju i zemlju i listove biljaka. Ako na svojim biljkama ( a naročito draceni) primetite žute ivice listova, znajte da je ovo razlog tome. Redovno provetravajte prostoriju, kako zbog sebe tako i zbog svojih biljaka kako bi sprečili da vazduh bude suv, ali i uneli svež u prostoriju gde boravite vi i vaše biljke. Međutim u tom momentu trebate skloniti biljke, one ne podnose promaju!

3. Lakše sa zalivanjem i prihranom!

Sa jeseni biljke ulaze u fazu mirovanja, te se stoga smanjuje i sam proces fotosinteze. Ovo je znak da vaše biljke trebate da zalivate manje kako bi sprečili truljenje korena usled nagomilavanja vode. Biljke zalivajte kada je zemlja na dodir skroz suva. Određene biljke poput mnogima omiljene aloja vere dovoljno je da zalivate samo jednom mesečno.

Isto tako, osim ako nemate ciklame ili azaleje, ne bi trebalo da prehranjujete biljke u fazi mirovanja, nego da sačekate proleće. Isti je slučaj i sa presađivanjem u veću saksiju, neka to sačeka buđenje vegetacije kako biljkama ne bi stvarali dodatni stres koji će usporiti njihovo napredovanje.

4. Pazite na temperaturu sobe!

Idealna sobna temperatura u kojoj borave vaše biljke treba da iznosi 15 do 20 stepeni. Niske temperature mogu izazvati stagnaciju u rastu i napredovanju vaših zelenih ljubimica, a previsoke temperature usled delovanja grejnih tela sušenje i opadanje listova.

5. Očistite štetočine koje ste uneli spolja!

Često sa biljkama unosimo i štetočine kojima će odgovarati uslovi u sobi i koji će možda zahvatiti i okolne biljke, pritom nanoseći štete. Crveni paukovi i vaši su neki od problema. Prirodno rešenje za crvene paukove je dobra stara sapunica od prirodnih sapuna, ali je naravno nakon toga biljku potrebno isprati. Kao moćan saveznik u borbi protiv vaši su preparati na bazi maslačka i belog luka.


Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica