Stručnjak odgovara – Saveti za negu ukrasnog bilja i drveća

Stručnjak odgovara – Saveti za negu ukrasnog bilja i drveća

Naš stručni saradnik, Vladimir Milutinović, svojim znanjem i iskustvom, ovog puta pomaže u rešavanju nedoumica kada su u pitanju ukrasne biljke i uređenje dvorišta. 


Dipl. inž. Vladimir Milutinović - © Agromedia


Gde mogu da nabavim seme zvezdaste mahovine? (to je verovatno neka ukrsana biljka)?

Seme irske odnosno zvezdaste mahovine može se poručiti onlajn, jer je kod nas nema ni jedna semenska kuća. Neki od rasadnika je prodaju kao sadnice perena, odnosno trajnica u saksiji.

Gde bih mogao da nabavim seme dalmatinskog buhača (Tanacetum pyrethrum)?

Spada u biljke koje se koriste za pripremanje biološkog odnosno organskog insekticida. U inostranim semenskim kućama se može kupiti seme. Kod nas ga nema u prodaji. Neki od proizvodjača organskih proizvoda, nude sadnice dalmatinskog bugača.

Kako, kada i gde se seju koštice drena – za buduću sadnicu?


Odmah nakon branja dobro zrelog ploda, očiste se i operu semenke. Tretiraju se fungicidom i postave na suvo i hladno mesto (frižider). Do oktobra ili novembra. Nakon toga se semenke poseju u mešavinu peska i humusa i ostave napolju da prezime. Niču u martu i aprilu sa oko 40% uspeha.

Da li pitomi kesten treba da se kalemi ili će da rodi iako je nikao iz proklijalog ploda?

Kesten može se kalemiti da bi se osigurao sortni plod i bolji rod. Kalemljen sejanac, će roditi , mada ne znamo da li će biti dobro rodan ili krupnoplodan.


Kojim preparatom da oprskam mahovinu da bi spala sa betonske ograde?

Možete koristit koncentrat hlora, koji se inače koristi za dezinfekciju vode.


Kako se uzgaja banana u dvorištu i da li može da prezimi?

Naravno, banana se kod nas gaji kao dekorativna biljka. Odabrati vlažno mesto u dvorištu, sa dosta svunca. A u novembru odseći listove do drške i preostalo stablo umotati u tkaninu i zaštitnu foliju, biljka će prezimeti. Otkriti u aprilu.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica