Gajenje lekovitog bilja – mogućnost za veću zaradu

Gajenje lekovitog bilja – mogućnost za veću zaradu

Gajenje lekovitog bilja, kao i aromatičnog i začinskog bilja u zaštićenom prostoru postaje sve unosniji hobi, a ima i onih kojima to postaje jedan od glavnih vidova zarade. Resavski kraj i opština Svilajnac naročito su poznati po gajenju ovih biljnih vrsta.
 

Lekovito i začinsko bilje - © Foto: Ivan Miladinović

 

U prilog tome govori i činjenica da u Poljoprivredno-veterinarskoj školi sa domom učenika u Svilajncu postoji smer tehničar holtikulture, u okviru kog se učenici osposobljavaju za vođenje savremenog tehnološkog procesa u proizvodnji lekovitog, aromatičnog i začinskog bilja.
 

Rasad u saksiji - © Foto: Ivan Miladinović

Lekovito bilje, proizvodnja i plasman za mnoge ljude je često nepoznanica. Gajenjem lekovitog bilja dobija se veća količina biljnih sirovina, postiže se ujednačen kvalitet, značajno se smanjuje pritisak na prirodne resurse. Na tržištu Srbije snabdevanje semenom lekovitih biljnih vrsta kao i sadnim materijalom nije adekvatno. S druge strane, naša zemlja je veliki izvoznik neprerađenog lekovitog bilja i aromatičnog bilja.
 

Na tržištu Srbije snabdevanje semenom lekovitih biljnih vrsta kao i sadnim materijalom nije adekvatno.

Poljoprivredno gazdinstvo Ivana Miladinovića iz Svilajnca bavi se proizvodnjom lekovitog bilja, kao i aromatičnog i začinskog bilja u saksijama u stakleniku i plasira ga u svežem stanju. Razgovarali smo sa Ivanom Miladinovićem o proizvodnji lekovitog bilja, kao i o rasadu i plasmanu tih proizvoda.


Gradska bašta u Nišu – OAZA MIRA I BILJAKA!

Proizvodnja u zaštićenom prostoru

Proizvodnja lekovitog, kao i začinskog i aromatičnog bilja na gazdinstvu Ivana Miladinovića većim delom odvija se u zaštićenom prostoru u stakleniku, a nešto manje na otvorenom.
 

Plastenik gazdinstva Miladinović - © Foto: Ivan Miladinović 


Proizvodnja lekovitog, začinskog i aromatičnog bilja obavlja se u modernom stakleniku koji je sagrađen na našem imanju, u saksijama i nešto manje na otvorenom. I jedno i drugo se plasira u svežem stanju. U našem stakleniku proizvodnja se odvija uz primenu najsavremenijih tehničko-tehnoloških sistema. Repromaterijal za proizvodnju nabavljamo od renomiranih dobavljača, a to nam omogućava da našim kupcima ponudimo kvalitetne proizvode tokom cele godine“, započinje svoju priču Ivan Miladinović.

Nekoliko saveta proizvođača o tome kako proizvoditi nanu


Rasad za lekovito bilje sami proizvode

Za proizvodnju lekovitog bilja, kao i začinskog i aromatičnog bilja veoma je bitno imati dobar rasad. Seme uvek nabavljaju od renomiranih proizvođača što im garantuje kvalitet

Kada nabavimo seme, pristupamo setvi u kontejnerima iz kojih dobijamo kvalitetan rasad za sopstvene potrebe, kao i za prodaju“, kaže Ivan.
 

Rasad bosiljka - © Foto: Ivan Miladinović

Na gazdinstvu Ivana Miladinovića proizvodi se preko tridesetak vrsta biljaka. Sa puno truda i zalaganja moguće je ih uspešno gajiti. „U našoj proizvodnji su najzastupljeniji: bosiljak, nana, lavanda, matičnjak, žalfija, timijan, origano, rukola, estragon, peršun, luk vlašac“, objašnjava Ivan.
 

Kada nabavimo seme, pristupamo setvi u kontejnerima iz kojih dobijamo kvalitetan rasad za sopstvene potrebe, kao i za prodaju.
 

Plasman u megamarketima

Bilje koje se proizvede na gazdinstvu Miladinovića plasira se u megamarketima širom Srbije, kao i u pojedinim restoranima.

Ovi insekti najčešće napadaju lekovito bilje u skladištima

 

Lekovito i začinsko bilje - © Foto: Ivan Miladinović

Naše bilje možete naći u najpoznatijim megamarketima u Srbiji: ’Maksiju’, ’Tempu’, ’Ideji’, ’Rodi’ i ’Disu’. Proizvode plasiramo i u restoranu ’Vapiano’ u Beogradu“, zaključuje Ivan Miladinović iz Svilajnca.

Sagovornik i autor fotografija: Ivan Miladinović iz Svilajnca
Autor teksta: Danijel Grujić

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica