Ovi insekti prave najveću štetu lekovitom bilju u skladištima

Ovi insekti prave najveću štetu lekovitom bilju u skladištima

Veliki broj štetnih insekata napada, oštećuje, pa čak i uništava lekovito bilje u skladištima. Svako prisustvo štetnih organizama stvara ekonomsku štetu i zahteva niz zaštitnih mera, kako preventivnih, tako i hemijskih.

Bakrenasti moljac - © Wikipedia

Insekti koji napadaju lekovito bilje u skladištima najčešće dolaze iz tropskih i suptropskih predela, pa se zato najbrže razvijaju na temperaturama između 20 i 30°C. Na nižim temperaturama njihovo širenje se smanjuje.

 

Konoplja – HVALJENA I ZABORAVLJENA!

Kelj pupčar – hrana, ali i lek!


Ovi insekti mogu da se razvijaju i na vlažnim mestima. Kada je vlažnost biljnog materijala od 12% do 13%, razvijaju se brže, dok je njihov razvoj znatno usporeniji ako je vlažnost ispod 12%. Stepen zastupljenosti štetnih odraslih insekata najveći je tokom leta, zatim u prvoj polovini jeseni, u drugoj polovini proleća, a najmanji je u zimskom periodu.

Ovo su insekti koji mogu da nanesu najviše štete vašim lekovitim biljkama:


 

Bakrenasti moljac (Plodia interpunctella)

Bakrenasti moljac - © Wikipedia

Ova vrsta štetočina rasprostranjena je širom sveta i uglavnom se hrani različitim vrstama žitarica. Odrasle jedinke mogu da dostignu od 16 do 20 mm dužine sa raširenim krilima


Larve bakrenastog moljca napadaju različite vrste suvih namirnica biljnog porekla kao što su: žitarice, hleb, testenina, pirinač, brašno, začinsko bilje i suvo voće. Meta ovog insekta često su i proizvodi od čokolade, kakaoa i kafe.



3 načina da držite puževe dalje od vaše bašte!


Duvanski moljac (Ephestia elutella)


Duvanski moljac - © Wikipedia

Rasprostranjen je na mestima gde se gaji duvan i naročito napada sirov uskladišten duvan. Čim se gusenica izlegne, počinje da se hrani lišćem duvana. Pored duvana, napada i čitav niz proizvoda biljnog porekla, a često se sreće i po skladištima brašna i fabrikama testa. Ovaj insekt napada duvan boljeg kvaliteta.
 

5 načina da oterate krtice u komšijsko dvorište

 

Suzbijte štetočine u praznim skladištima!

Duvanska buba (Lasioderma serricorne)

Duvanska buba - © Wikipedia

Najčešće se sreće u fabrikama i skladištima duvana i to u toplijim predelima. Odrasla jedinka duvanske bube je crveno-smeđe boje i veličine od 2 do 4 mm. Telo joj je pokriveno sitnim dlakama

Duvanska buba napada duvan, ali se može naći i u suvom voću, kikirikiju i sličnim namirnicama. Najčešće napada lišće boljih sorti duvana, koje je tanje i aromatičnije

 

Otkrivamo vam sve što niste znali o novim štetočinama na našim prostorima!

Hlebna buba (Stegobium paniceum)

Hlebna buba - © Wikipedia

Podseća na duvansku bubu, ali je manja od nje. Jedna odrasla jedinka može da dostigne veličinu od 3,5 mm sa raširenim krilima. Najviše štete hlebna buba može da prouzrokuje dok se nalazi u fazi larve.

Ove bube su poznate po tome što mogu da se hrane strihninom, jakim biljnim ekstraktom koji se najčešće koristi za uništavanje pacova, miševa, manjih ptica i drugih štetočina. Obično se hrani različitim vrstama sušenog voća i začinskog bilja. Može da se hrani i mrvicama keksa ili hleba, pa je zato i nazivaju hlebna buba.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica