Ne propustite oktobarske savete za pčelare

Ne propustite oktobarske savete za pčelare

Ne propustite oktobarske savete za pčelare-© Agomedia

Možda se pitate šta bi moglo da prouzrokuje smrt mojih pčela tokom zime? Osim bolesti, to može da bude izgladnjivanje ili vlaga, a možda i neki miš.

Varoa grinje same za sebe predstavljaju posebnu temu. One su u osnovi virusne mašine. Tokom avgusta one nadmašuju pčele svojom brojnošću. Zato su ovi meseci kritični period kada bi trebalo da reagujete i umanjite širenje virusa na vaše mlade pčele za koje očekujete da će preživeti celu zimu.

Ne postoji siguran način da iskorenite ove male pretnje, zato je potrebno da razvijete plan i da ga se držite. Cilj je urušiti brojnost grinja što je više moguće pre nego što košnice dočekaju zimu.

Vreme je da ostavite rezervni med za svoje pčele. Ukoliko ga nemate, neophodno je da se započne sa jesenjom prehranom što je pre moguće jer vreme teče.

Za pripremu slatkog sirupa potrebno je pripremiti dva dela šećera i jedan deo vode (na primer: 4 kilograma šećera na pola litre vode). Dani postaju kraći i hladniji, tako da pčelama nije potrebna dodatna vlaga da bi pomogla da se košnica ohladi.

Što se tiče vlage, klasteri pčela unutar košnica stvaraju vodenu paru, a hladniji spoljni vazduh može da uzrokuje kondezaciju čestica vlage i padanje kapljica vode na pčele. To ih dovodi do smrzavanja. Zato budite svesni viška vode u košnicama i osigurajte ventilaciju cele zime.

Takođe, potrebno je da se napravi procena košnica i da se, po potrebi, kobinuju kolonije i to slabe sa jakim, nikako slabe sa slabim.

Dodatne ideje za zimsku pripremu koje treba razmotriti su reduktori ulaza, štitnici protiv miševa, vetrobrani i izolacija.


Konačno, proverite u kakvom su stanju košnice, da li postoje kutije sa istrulelim uglovima, kao i u kakvom vam je stanju oprema.

Izvor: Indiana honey

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica