Zašto je uvođenje nove matice u jesen bolje nego na proleće?

Zašto je uvođenje nove matice u jesen bolje nego na proleće?

Zašto je uvođenje nove matice u jesen bolje nego na proleće? - © Pixabay

Septembarska zlatnica i astra u cvatu donose dobar priliv meda. Ako ste redovno proveravali grinje, imaćete jasnu predstavu da li pčele treba da se leče. Takođe, nećete želeti da skinete sav med, ako aktivno hranite pčele.

Kada smo kod ishrane pčela, jedno od bitnih pitanja je koliko je košnica teška? Dobili ste med, ali da li ste pčelama ostavili dovoljno meda za zimu? Ukoliko je košnica lagana, počnite da prihranjujete pčele pogačom ili sirupom, sve dok pčele ne budu želele više da uzimaju ovu hranu.

U septembru ćete primetiti da će se polaganje matice još više usporiti. Leglo neće biti veliko, ali bi trebalo da možete da uočite nove larve i jaja. Trutovi će, takođe, početi da nestaju u septembru.

Ako gnezdo za leglo izgleda prazno, možda je jesenja zamena matice ono što treba da uradite.

Iako mnogi pčelari ovo rade u proleće, postoje određene prednosti u rešavanju problema manje populacije, kao što je mlada i živahna matica koja će da prezimi u košnici i na proleće da izgradi zdravo i veliko društvo.

Pčele najbolje prihvataju nove matice tokom laganog protoka nektara, zbog čega je rana jesen pravo vreme za ovu aktivnost. Nove matice će takođe manje da koštaju na jesen, nego na proleće.

Potrudite se da vaša kolonija zaista bude bez matice. Ako je stara matica još uvek živa, moraćete da je pronađete i ubijete, a pre nego što uvedete novu.

Izvor: The honey beaconservancy

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica