Ima li leba od MEDA? Iskusni pčelar objašnjava kako se živi od PČELARSTVA!

Ima li leba od MEDA? Iskusni pčelar objašnjava kako se živi od PČELARSTVA!

Miloljub Bojović iz Bogojevića bavi se pčelarstvom od 1993. godine, a trenutno ima oko 30-ak košnica. Lepo vreme izmamilo je njegove pčele napolje, kako bi vredno započele svoj rad. Popričali smo sa njim o trenutnoj situaciji u srpskom pčelarstvu, kao i o perspektivi ove grane koja je po poslednjem popisu iz 2023. godine u usponu.

Miloljub je nekada imao više pčela, ali zbog loših godina i uginuća, broj košnica je kod njega manji nego pre. Trenutno se bavi spremanjem ramova i dodavanjem novih.

Iako je zima, njegove pčele poslednjih dana izlaze napolje, koriste lepo vreme da započnu svoj rad.

Oko 10. januara ih je prihranio, ali će verovatno morati da im uskoro doda još.

Da li od pčelarstva može da se živi?

Ovo je verovarno jedno od najvažnijih pitanja za sve one koji se pčelarstvom već bave, ili pak planiraju da se upuste u ovaj posao. Miloljub odgovara da od pčelarstva može da se živi ukoliko se u rad uključi cela porodica. Ne može da se obogati, ali da se živi može.

Da li je med lako plasirati na tržište?

Kako tvrdi Miloljub, najviše se isplai med prodavati na kg. To se obično radi putem mreže prijatelja, poznanika, po preporuci. Međutim, za prodaju većih količina pčelari su uglavnom upućeni na firme. Konkretno, Miloljub zna za otkupnu firmu u Kragujevcu koju su organizovali pčelari, što je mnogo elegantnije rešenje ali su otkupne cene dosta niže.

Osim meda, polen, matičnjak, pravljenje kapi od matičnjaka takođe mogu biti isplativi u pčelarstvu.

Koji je savet za sve one koji bi da se upuste u pčelarstvo?

Pre svega, kako kaže naš sagovornik, treba imati volju i želju. Nije to samo nabaviti košnice koje će da stoje. Treba mnogo brige oko pčela, kojima često treba i lečenje od napasti.


Zatim, pčele treba seliti, jer bez 3-4 paše nema smisla držati pčele.

Inače, najviše se traži bagremov med, zatim livadski, ali i tazne mešavine. Ukoliko se uhvate 3 paše, od 30 košnica Miloljub uspeva da proizvede 1000 kg meda, a kad ode u penziju svakako će se potruditi da poveća broj košnica.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica