Suve brusnice: Šaka zdravlja ili slatkiš PUN ŠEĆERA?

Suve brusnice: Šaka zdravlja ili slatkiš PUN ŠEĆERA?

Sušene brusnice mogu biti veoma zdrave namirnice, a mogu biti i štetne u zavisnosti koliko ima dodatog šećera i u kojoj količini se konzumiraju. Međutim, iako je njihova konzumacija kotraverzna, njihova popularnost sve više raste u kozmetičkoj industriji. Evo cele istine koliko su sušene brusnice zdrave, kako je najbolje da ih jedete i zašto su sve popularnije u kozmetičkoj industriji.

Sušene brusnice: Šaka puna zdravlja ili samo alternativni slatkiš? - © Pixabay

Iako sušeno voće zvuči zdravo, sušene brusnice imaju prehrambeni profil koji više pripada kategoriji alternativnih slatkiša, a to znači da treba vrlo malo da se konzumiraju. Jedan od osnovnih razloga je što se u komercijalnoj proizvodnji dodaju velike količine šećera. Ukoliko kupujete sušene brusnice u prodavnici preporuka je da ih jedete u manjim količinama, kao poslasticu ali, ako ih sami sušite to je već druga priča.

Značaj i gajenje brusnice: Ovim voćkama pogoduju hladniji predeli

Kako se suše brusnice?

Sušene brusnice nastaju delimičnom dehidratacijom svežih brusnica, odnosno to su sveže brusnice kojima je izvučena voda. Na sličan način se pravi i suvo grožđe. Međutim, za razliku od grožđa, brusnica nije slatko voće i prilikom proizvodnje sušene brusnice dodaju se veće količine šećera.

Brusnica se suši na različite načine. Može da se suši na suncu, vrućim vazduhom, procesom smrzavanja, korišćenjem vakuuma i raznim drugim visokotehnološkim tehnikama sušenja. Svaka metoda daje različite rezultate u zadržavanju količine hranljivih sastojaka u brusnici. Smatra se da sušenjem na vazduhu one zadržavaju najmanji deo hranljivih sastojaka u odnosu na druge metode.

Sušene brusnice: Šaka puna zdravlja ili samo alternativni slatkiš? - © Pixabay

Međutim, problem je što većina sušenih brusnica u komercijalnoj proizvodnji sadrži dodatni šećer, a često se premažu i sa vrlo malo biljnog ulja kako se ne bi lepile jedna za drugu.

Mnogi kućni recepti za sušenu brusnicu uključuju proces da brusnica prenoći u kombinaciji vode i šećera, a pre sušenja ili smrzavanja. Ovo može da dovede do velikog gubitka prirodnih hranljivih sastojaka iz svežih brusnica, te se zbog toga ne preporučuje.

Tehnologija sušenja jabuke i kruške

Kako je najbolje jesti suve brusnice?

Sušene brusnice sadrže iste hranjive sastojke kao i sveže brusnice, naročito dijetalna vlakna i antioksidante – ukoliko se ne dodaje šećer. Međutim, komercijalni postupci sušenja znatno smanjuju sadržaj vitamina A i vitamina C, a dodavanjem šećera smanjuje se količina hranljivih sastojaka.

Najbolje bi bilo da ih sušite sami kod kuće, bez dodatka šećera ili konzervansa. Dehidracijom jedna šolja svežeg voća postaje ¼ šolje sušenog voća. Ipak, kako brusnica sama po sebi nije slatka nekima je manja količina šećera neophodna.

Ako se uzme u obzir da šoljica svežih brusnica sadrži oko 9% dnevnih potreba šećera, a da komercijalno osušene brusnice sadrže čak 58% dnevnih potreba za šećerom, jasno je zašto bi najbolje bilo da ih sušite sami. Brusnice možete osušiti i kod kuće, a koristiti alternativne zaslađivače kao što je stevija.

Sušene brusnice se mogu koristiti u salatama, kao ukrasni dodatak pečenoj svinjetini, u kolačima, u kombinaciji sa žitaricama, može se dodati šejkovima, smutijima ili jesti same, kao slatkiš.

Sušene brusnice: Šaka puna zdravlja ili samo alternativni slatkiš? - © Pixabay

Koliko su zdrave?

Brusnice sa minimalnom obradom sadrže najviše antioksidanata. Konzumiranje ¼ šoljice suvih brusnica ekvivalentan je jednoj porciji voća i povrća, odnosno 25% preporučenog dnevnog unosa. Sušene brusnice (bez dodatnog šećera) imaju jako pozitivno dejstvo na naš organizam. One su dobre za celokupan metabolizam, a posebno za imuni sistem i srce.

Kako da gajite brusnicu – idealan zimzeleni žbun za vašu terasu!

Suve brusnice ne sadrže holesterol, zasićene i trans masti. Kao i drugo sušeno voće, poznate su po tome što su dobar izvor vlakana. Samo 40g ovog osušenog voća sadrži 8% dnevne vrednosti vlakana, pored 6% preporučene dnevne vrednosti za vitamin E. Takođe, sadrže veće količine vitamina A, B kompleksa i vitamina K, a tu su i minerali, kao što su bakar, gvožđe i mangan.

Osušene brusnice poboljšavaju oralno zdravlje jer sadrže element koji zaustavlja bakterije da se vežu za zube i uzrokuju propadanje zuba. Takođe, pomažu u sprečavanju bolesti desni.

Sušene brusnice: Šaka puna zdravlja ili samo alternativni slatkiš?- © Pixabay

Osušene brusnice sprečavaju infekcije mokraćnih puteva. Kada ih jedete dobijate veliku dozu proantocijanidina, a to su antioksidanti koji sprečavaju da se bakterije, koje uzrokuju infekciju, zalepe na zidove mokraćnih kanala.

Sušene brusnice snižavaju rizik od kardiovaskularnih bolesti jer sadrže polifenole sa anti-upalnim svojstvima. Oni pomažu u smanjenju hipertenzije i sprečavaju nakupljanje trombocita, što za rezultat ima umanjenje rizika od kardiovaskularnih problema.

Osušene brusnice bez šećera mogu biti korisne osobama sa dijabetesom tipa 2. Zbog toga što nema šećera ili je dodata mrvica, postoji niži glikemijski indeks, pa dolazi do manje reakcije na insulin.

Sušene brusnice imaju hranjive sastojke koji sprečavaju pojavu određenih tumora, a takođe pomažu i kod usporavanja već postojećih. Ljudi koji imaju predispozicije da pate od problema sa prostatom, kao i naznaku mogućeg oboljenja od raka jetre, debelog i tankog creva i jajnika, konzumacijom suvih brusnica razvijaju jači imunitet.

Upotreba u kozmetičkoj industriji

Severna Amerika je najveći proizvođač i izvoznik svežih i prerađenih brusnica širom sveta, a prvenstveno zbog širenja svesti o benefitima sušenih brusnica i njihove sve veće upotrebe u kozmetičke svrhe, zbog čega se i predviđa rast njihove potrošnje.

Naime, brusnice u sušenom obliku se mogu dodavati raznim kozmetičkim proizvodima, a posebno onim za negovanje kože.

Sušene brusnice: Šaka puna zdravlja ili samo alternativni slatkiš? - © Pixabay

Studije su pokazale da brusnice imaju jednu od najvećih koncentracija antioksidanata u odnosu na bilo koje voće i povrće i da ta koncentracija nadmašuje super hranu kao što su jagode, spanać i brokoli. Osim toga, kako smo već naveli, ima dosta vitamina C, E i K, kao i mangana i vlakana.

Moglo bi se reći da one predstavljaju novi tajni sastojak kozmetičke industrije. Ulje iz brusnice se mahom koristi da poveća sjaj i jačinu kose, dok suve brusnice imaju veliko dejstvo na poboljšanje strukture suve i grube kože tako što povećavaju njenu elastičnost.

Pratite nas

PODELITE VEST

Tagovi

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica

Izdvajamo

Prethodna
Sledeći

Povezane vesti

Najčitanije vesti

×

Prijavite se na newsletter

Saznajte prvi sve aktuelnosti