Sloga selo kiti!

Sloga selo kiti!

Selo Donja Lokošnica, koje se nalazi u predgrađu Leskovca, nadaleko je i odavno poznato po začinskoj paprici. U njemu je, posle berbe, svaka kuća okićena vencima paprike, a odmah posle sušenja venci se prepakuju, rasporede i svaki završi na tezgi neke od srpskih pijaca.

 

Na Sajmu etno hrane i pića sreli smo i jednog od brojnih proizvođača začinske paprike iz sela Donja Lokošnica. Sa njim smo razgovarali o ovogodišnjem rodu, cenama i potražnji takve paprike, a pokušali smo i da saznamo tajnu uspešnog gajenja ove autohtone sorte. Nažalost, ni ovoga puta nismo uspeli.

Poljoprivrednici u mom selu se isključivo bave proizvodnjom paprike koja se niže. Reč je o autohtonoj sorti koja uspeva samo kod nas. Mnogi povrtari u raznim krajevima su pokušavali da je gaje, ali pokazalo se da niko nije imao rezultate kao moji meštani.“

Održan 11. Sajam etno hrane i pića
 

Suve paprike - ©Agromedia 


Zašto mislite da je tako?

Moguće je da je razlog za to odgovarajuće podneblje, ali možda i mi imamo neku tajnu koju ne želimo da otkrijemo.“

Kod vas je u Donjoj Lokošnici u vreme berbe paprika celo selo okićeno vencima?


Jeste. Bude okićeno oko mesec dana, a zatim paprike selimo na druga mesta, uglavnom na tavane.“
 

Začinska paprika - ©Agromedia 


Na kojim površinama se u vašem selu gaje ove paprike?


Uglavnom se poseje između 150 i 200 hektara.“

Sve se to kasnije koristi kao začinska paprika?


Tako je. Mada sve više paprika prodajemo i kao suve. Takve imaju dobru cenu i može da se zaradi od njih.“
 

Najviše se traži gruvana, odnosno tucana paprika, verovatno zato što se ona stavlja u kupus, roštilj i drugu hranu.


Koliko košta jedna mala veza suve paprike?

Jedna mala veza na pijacama košta oko 150 dinara. Kod nas u selu je oko 100 dinara.“

Ove godine paprike su već otišle iz Lokošnice?

Jesu, one su već na pijacama širom Srbije.“
 

Začinska paprika - ©Agromedia 


Kakav je bio rod, jeste li zadovoljni?

Rod je bio dobar. Prosečno smo od paprike sa jednog hektara uspeli da napravimo oko 1.000 venaca suve paprike i oko 1.500 kilograma mlevene paprike. Jedino smo možda imali malo više kiše kada nam je bilo potrebno sunce u vreme sušenja, ali to nije bio veliki problem.

Da li znate po čemu je čuveno selo Lokošnica kod Leskovca?

Da li je istina da u vašem selu svaka porodica i kuća ima svoju tezgu u određenom gradu, pa tako nema svađe među komšijama?

Istina je. To se prenosi sa generacije na generaciju i svake godine se zna ko gde prodaje.“
 

Prosečno smo od paprike sa jednog hektara uspeli da napravimo oko 1.000 venaca suve paprike i oko 1.500 kilograma mlevene. 


Šta za vas znači izlaganje na ovom Sajmu etno hrane i pića? Niste prvi put ovde?

Nisam, dolazim već 5-6 godina. Svake godine nađem neku novu mušteriju.“

Šta ste sve izložili ove godine?

Doneo sam male veze suve paprike, zatim mlevenu začinsku papriku, slatku, ali i ljutu, kao i gruvanu tucanu papriku.“

OPASNO “ljuta” proizvodnja paprike – ali se isplati!
 

Začinska paprika - ©Agromedia 


Koja se najviše prodaje?

Najviše se traži gruvana, odnosno tucana paprika, verovatno zato što se ona stavlja u kupus, roštilj i drugu hranu.“

Kakva je cena?

Cena je 1.000 dinara za kilogram.“

Šta ćete posle ovog Sajma, gde selite vašu robu?

Ako nešto ostane, idemo nazad na pijace.“

Evo šta nam govori boja paprike – OVO JE KORISNO ZNATI!

Sagovornik:
Dejan Jovanović, povrtar iz Donje Lokošnice

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica