Kako da napravite medovinu – poznato piće Starih Slovena

Kako da napravite medovinu – poznato piće Starih Slovena

Medovina ili vino od meda, kao što je već poznato, piće je koje su Stari Sloveni rado konzumirali. Odatle i potiče prozvodnja ovog napitka. Saznajte kako da napravite ovaj ukusan eliksir života i uživate u njoj tokom cele jeseni, ali i zime.

Medovina - © Pixabay

U početku med se koristio isključivo samo za ishranu, a nešto kasnije počeo je da se meša sa raznim dodacima kao što su pića i trave. Tako je nastala medovina. Proizvodnja medovine nastala je, kada se pojavila velika količina meda pa je medovina bio jedan od načina uotrebe. Stari Grci su pravili ovaj napitak mnogo pre nego što su otrkrili pojam „vino“ i medovina se smatrala pićem bogova koje je potrebno kako u bogatstvu tako i u siromaštvu.

Sa nastankom nekih drugih pića, pravljanje medovine polako pada u zaborav, da bi posle dosta godina ponovo dobila na značaju. U današnje vrema medovina ponovo postaje popularna i sve traženija na tržištu. Danas je medovina jako traženo piće zbog svojih specifičnih karakteristika.

Sastojci za pripremu medovine

Postoji više načina proizvodnje medovine a glavnu razliku u načinu proizvodnje čine: izbor meda i raličitost dodatih sporednih sajtojaka u toku proizvodnje. Proces pravljenja medovine veoma je sličan proizvodnji drugih vina. Za pravljanje medovine obavezni su sledeći sastojci: med kao osnovna sirovina, voda i kvasci.

Med

Med kao osnovna sirovina najbitniji je u proizvodnji medovine, jer od vrste i kvaliteta meda zavisi i kvalitet medovine, kao i što od grožđa zavisi kakvo će vino biti. Po izboru proizvođača može se umesto meda koristiti i mednjikovac.

Kvasac

Dodavanje kvasaca opravdano je s obzirom na to da med u svom sastavu ne poseduje nikakve kvasce (za razliku od grožđa koje na pokožici već ima određeni procenat kvasaca) pa ih je zato neophodno dodati u cilju podsticanja fermentacije.

Voda

Voda se dodaje sa ciljem razblaživanja meda. U toku proizvodnje treba dodati destilovanu vodu. Međutim možete koristiti i prokuvanu vodu. Kuvanje vode je potrebno kako bi se uklonio hlor koji u toku fermentacije stvara hlorifehole koji imaju plastičan ukus.

Kao što je već napomenuto najpre je potrebno odabrati vrstu meda. Za pravljenje medovine najbolje je koristiti livadski med kako zbog svog sastava tako i zbog karakteristične tamnije boje. Uobičajeno je da se koristi med tamnije boje.

Med - © Pixabay


Postupak pripreme vina od meda

Najpre se odmeri 28 – 30 kg nektarovog meda i razmuti u 100 litara prokuvane vode. Dobro se izmeša da bi masa postala tečna. Ovo je takozvani osnovni rastvor. Osnovni rastvor se zatim prokuva odnosno izvrši se sterilizacija rastvora. Dok se rastvor kuva sa površine se obavezno uklanja pena koja se tom prilikom stvara. Po završetku kuvanja ukloni se sva površinska pena i ostavi se da se rastvor ohladi na 20 stepeni. Ovako ohlađenom rastvoru doda se 60 grama kalimmetabisufita i 10 grama tanina. Nakon ovoga neophodno je dodati i selekcionisani kvasac koji ima ulogu da izazove vrenje.

Ovako pripremljena smesa ostavi se u prostoriju za vrenje tj fermentaciju. Prostorija kao i sudovi moraju biti potpuno čisti i hemijski ispravni. Sud mora biti prekriven platnom. Vrenje se odvija na temperaturi od 18 -20 stepeni Celzijusovih. Kao i kod svake fermentacije obaviće se najpre burno vrenje. Završetak burnog vrenja utvrđuje se na uobičajeni način. Nakon završene burne fermentacije rastvor se pretoči u druge sudove u kojima se nastavlja tiho vrenje. Kada se završi i tiho vrenje pretoči se još jednom, sada već medovina ostavi se na dozrevanje nekoliko meseci.

Medovina dobijena ovakvim postupkom čuva se u suvoj i hladnoj prostoriji. Medovina ili vino od meda je u isto vreme piće, hrana, lek. Prilikom ispitivanja medovine došlo se do parametara da medovina sadrži: 13% alkohola, 5% ekstrakta, 0,17% mineralnih soli.


Med - © Pixabay

Treba naglasiti da medovina nije veštačko piće jer se dobija fermentacijom prirodnog meda, pa je zbog svega što smo naveli jako traženo piće. Medovina je prijatnog ukusa i izražene arome koja potiče od vrste meda koji je korišćen.


Lekovita svojstva medovine

Moć medovine, za razliku od drugih pića, posle konzumiranja medovine (podrazumeva se u određenim količinama) ne javlja se glavobolja niti neki drugi negativni simptomi. Medovina sadrži veliku količinu vitamina B i aminokiseline koje stimulišu razvoj proteina koji deluju pozitivno na izdržljivost i relaksaciju organizma.

Medovinu zovu još i „eliksir života” zbog svog sastava i jako pozitivnog delovanja na organizam. Ovaj vrlo vredan napitak deluje tako što podstiče apetit, jača i okrepljuje organizam i usporava starenje.

Napomena: Iako je medovina izuzetno koristan napitak treba je koristiti u ograničenim količinama sa obrazloženjem da sadrži 13% alkohola.

Autor: dipl. ing. Petkanić Zorica, PSSS Negotin

Komentari (2)

Bojan

2021-06-24 16:07:18

Moze se izvrsiti pasterizacija medovine na temperaturi od konstantnih 60c za oko 20 minuta.

Mogu se dodavati i ove tablete, ali na kraju krajeva one ne ubijaju mikroorganizme vec samo sprecavaju njihovo dalje razvijanje i uglavnom imaju inhibitorsko dejstvo. Medjutim mogu promeniti boju medovine….

Najbolje je da pustite medovinu da izvrsi fermentaciju do kraja, pa makar trebalo i 4-5 meseci. Znacete kad je gotovo kada se specificna gustina ne menja izmedju dva merenja aerometrom u razmaku od 5-10dana. Tad cete biti sigurni da je sve zavrsilo. Iako je ovaj proces najprirodniji i najzdraviji ne trpi nikakve propuste u dezinfekciji svega sto dolazi u kontaktu širom.

Tanja Prolić, Novinar

2021-06-24 16:12:56

Poštovani Bojane,

hvala Vam što ste podelili sa nama svoj način proizvodnje i dali nam korisne savete.

Lep pozdrav,
Agromedia tim

Dragana Mijailovic

2021-04-05 16:01:41

Vrlo primamljivo zvuci i znamo snagu meda. Samo me zanima da li su i u proslosti ljudi uzimali kalimetabisulfit? Ili su imali nesto drugo za sterilizaciju ?

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica