Kako se pravi domaće JABUKOVO SIRĆE od ostataka: korak po korak

Kako se pravi domaće JABUKOVO SIRĆE od ostataka: korak po korak

Da li ste znali da možete napraviti jabukovo sirće jednostavno kombinovanjem kore i jezgra jabuke sa vodom i šećerom i ostaviti da fermentira dok se ne pretvori u sirće? Bez obzira da li prerađujete gajbu sveže ubranih jabuka za sos od jabuka, pečeni čips od jabuka sa cimetom ili pitu od jabuka, obavezno sačuvajte te ostatke! Blago sirće sa ukusom jabuke je ukusno posipano jesenjim salatama i pečenim povrćem, u marinadi za meso i povrće, i dodaje se u supe i variva da bi se uravnotežili ukusi.

kako se pravi jabukovo sirće

Saveti za pravljenje sirćeta od ostataka jabuke

 

Jabukovo sirće je baš onakvo kako mu ime kaže. Kiselo. Pravi se od kore i jezgra jabuka koji su ostali nakon upotrebe jabuka za druge stvari, kao što su kompot ili pekmez od jabuka, pita od jabuka, sos od jabuka ili kriške jabuke u konzervi.

Dok se domaće jabukovo sirće pravi od soka zdrobljenih jabuka, a za fermentaciju se oslanja na prirodni kvasac i šećere u voću, jabukovo sirće se pravi kombinacijom kora od jabuke, jezgra, vode i šećera za početak fermentacije.

Jabukovo sirće se može koristiti na sličan način kao i jabukovo sirće, ali je ukus blaži i manje kiseo od pravog jabukovog sirćeta.

Saveti za pravljenje jabukovog sirćeta

kako se pravi jabukovo sirće

Koristite kvalitetne jabuke za jabukovo sirće

Kvalitet vaših jabuka napraviće svu razliku u ukusu vašeg jabukovog sirćeta. Koristite sveže organske jabuke, a voće dobro operite pod mlazom vode pre guljenja. Možete koristiti jabuke koje su ponegde i oštećene, ali odrežite područja koja su trula ili gnjila.

Sačuvajte svoje otpatke od jabuka

Ostaci jabuke mogu se zamrznuti dok ne budete spremni da napravite sirće. Sačuvajte jezgra i kore jabuka koje koristite za kolače, ili sveže oljuštene jabuke u vrećici za zamrzavanje dok ne budete imali dovoljno da spakujete teglu. Nema potrebe da se odmrzava pre upotrebe.


Koristite nehlorisanu vodu

Hlor je hemikalija koja se koristi za tretiranje gradske vode kako bi se zaštitila od loših bakterija koje mogu da vas razbole. Hlorisana voda će takođe ubiti mikrobe koji fermentišu jabuke i pretvoriti ih u sirće.

Ako vaša voda iz slavine sadrži hlor, jednostavno napunite posudu vodom, ostavite je otvorenu i ostavite da odstoji na sobnoj temperaturi nekoliko dana. Hlor će ispariti iz vode.

Koristite sterilnu posudu za hranu

Potražite posudu koju je lako pokriti filterom za kafu ili gazom kako biste sprečili invaziju voćnih mušica, ali omogućava da velika površina na vrhu posude bude u kontaktu sa vazduhom.


Tegla sa širokim otvorom, posuda za fermentaciju ili čak emajlirana kamena posuda za šporet će obezbediti veću površinu sa vazduhom i pomoći će vašoj fermentaciji sirćeta.

Izbegavajte metalne i plastične posude jer mogu elementi istih da prodre u sirće.


Održavajte sve maksimalno čistim

Pre nego što nastavite sa fermentacijom, operite tegle, pribor i ruke toplom vodom sa sapunom, dobro isperite i osušite na vazduhu na čistim kuhinjskim peškirima. Ovo će pomoći u sprečavanju neželjenih mikroba i bakterija.

Kako se pravi jabukovo sirće: Koraci za pravljenje jabukovog sirćeta od ostataka

ljuštenje jabuka

Sve što vam treba da napravite jabukovo sirće su ostaci jabuke, velika tegla, šećer, voda i vreme u toplom prostoru da sve fermentira. Evo ilustrovanih koraka za pravljenje jabukovog sirćeta. Čitajte do kraja članka za ceo recept.

 

Korak 1: Napunite teglu

Stavite kore i jezgra jabuka u veliku čistu teglu. Gurnite ostatke da biste ih zgnječili prema donjoj polovini tegle.

Pomešajte oko jednu šolju vode sa šećerom i mešajte da se rastvori. Prelijte jabuke šećernom vodom, a zatim napunite teglu vodom ostavljajući nekoliko centimetara vazdušnog prostora na vrhu. Napunite do vrha tik pre nego što se tegla sužava ka otvoru.

Dodatni zaslađivač će raditi sa prirodnim šećerima u jabukama kako bi bakterijama dao dovoljno goriva za pokretanje procesa fermentacije koji će šećere pretvoriti u alkohol, a zatim u sirće. Takođe možete dodati malo nepasterizovanog sirovog soka od jabuke da biste pokrenuli proces fermentacije.

Korak 2: Pokrijte teglu

Postavite filter za kafu ili gazu preko otvora tegle i pričvrstite ga gumenom trakom ili prstenom za konzerviranje (samo prsten, ne poklopac). Za fermentaciju je potrebna oksigenacija. Filter za kafu će zadržati prašinu, ali će dozvoliti vašim fermentirajućim jabukama da dišu dok se razvijaju u sirće.

Korak 3: Pustite da fermentira

Stavite teglu na toplo, tamno mesto, van direktne sunčeve svetlosti. Oko 25 do 30 stepeni Celsijusa je idealna temperatura za fermentaciju. Niža temperatura znači da će proces potrajati malo duže. Razmislite da stavite teglu u tepsiju za pitu recimo kako biste sakupljali sve što se preliva.

Trebalo bi da počnete da vidite mehuriće na površini u roku od nekoliko dana. Kada vaš ferment počne da bubri, mešajte svaki dan čistim priborom da biste uneli vazduh u smešu, a ostatke jabuka držite potopljene kako biste sprečili pojavu buđi.

Ako ne mislite da ćete se setiti svakog dana da promešate, koristite teg za fermentaciju da komadići jabuke ne isplivaju na vrh.

Nastavite sa fermentacijom dok mehurići ne prestanu da se javljaju, oko 2 nedelje.

Ako vidite nejasnu, plavu, crnu ili ružičastu buđ na površini vašeg jabukovog sirćeta, odbacite sve i počnite ispočetka sa svežim sastojcima i čistom opremom.

Korak 4: Procedite ostatke jabuke

Kada se pojava mehurići završi, procedite ferment kroz cediljku obloženu gazom u veliku posudu. Iscedite što više tečnosti iz ostataka.

Korak 5: Nastavite sa fermentacijom

Odbacite ostatke jabuke i sipajte tečnost u novu, čistu teglu. Pokrijte teglu filterom za svežu kafu i pričvrstite je elastičnom trakom ili poklopcem za konzerve. Vratite teglu na toplo mesto i ostavite da fermentira dok ne razvije kiselkast ukus, još 2 do 4 nedelje.

majka sirćeta u fermentaciji

Tokom ovog vremena, vaše jabukovo sirće može postati mutno dok nastavlja da fermentira. Malo će se razbistriti kako se alkohol transformiše. Možete videti mesnati film u boji koji se formira na površini fermenta i to je prirodni deo procesa fermentacije sirćeta, često poznat kao majka sirćeta.

Sirćetna majka, koja se naziva i majka sirćeta, je materijal sličan gelu napravljen od bakterija celuloze i sirćetne kiseline koji se razvija tokom procesa fermentacije. Ovi organizmi, zajedno sa kiseonikom, proizvode sirće.

Korak 6: Proces čuvanja za jabukovo sirće

Kada budete zadovoljni ukusom sirćeta, zatvorite i čuvajte teglu. U frižideru će trajati do godinu dana. Sirće nastavlja da se razvija čak i nakon što je ferment završen. Kako sirće stari, oštar ukus smekšava i suspendovane čvrste materije padaju na dno čineći sirće još jasnijim.

Možete pasterizovati ili termički obraditi sirće za duže skladištenje na sobnoj temperaturi. Pasterizacija sirćeta će ubiti bakterije koje mogu prouzrokovati da se sirće pokvari tokom vremena.

Za pasterizaciju: Prvo sterilišite tegle kao što biste to uradili za konzerviranje, tako što ćete ih kuvati u velikoj posudi sa vodom 10 minuta. Podignite tegle pomoću police za konzerve, tako da ne dodiruju dno lonca. Nakon ključanja držite tegle na toplom dok ne budete spremni da ih napunite.

Dodajte jabukovo sirće u veliki lonac. Pričvrstite termometar na lonac. Uključite gorionik na srednje jaku toplotu i zagrejte na između 60 i 70˚C. Ne kuvajte, već podesite temperaturu da sirće ostane na ovoj temperaturi 30 minuta.

Sterilizovane tegle napunite vrelim sirćetom, poklopite i ostavite da se tegle neometano hlade nekoliko sati. Čuvajte na hladnom mestu van direktne sunčeve svetlosti godinu dana ili duže.

Proverite da li je sirće pokvareno pre upotrebe i bacite sve što pokazuje znake buđi, mehurića, zamućenja ili sluzavosti. Čak i ako nema znakova kvarenja, probajte sirće pre upotrebe da biste bili sigurni da je ukus i dalje dobar.

Načini upotrebe jabukovog sirćeta

Uglavnom, koristite jabukovo sirće na isti način kao što biste koristili komercijalno sirovo sirće od jabuka. Jedini izuzetak su recepti za konzerviranje. Nivo pH u domaćem sirćetu nije lako izmeriti i možda nije dovoljno visok da bi se mogao bezbedno čuvati. Držite se komercijalnog sirćeta sa 5% sirćetne kiseline da biste osigurali bezbedno očuvanje.

jabukovo sirće za čišćenje kuće

Hrana sa ukusom: Ukus jabukovog sirćeta je lakši od tradicionalnog jabukovog sirćeta, što ga čini odličnim izborom za prelive za salatu, završno sirće za pečeno povrće i meso, i dodaće malo kiselosti pićima i čajevima.

„Uradi sam“ sredstva za čišćenje za domaćinstvo: Razmislite o korišćenju jabukovog sirćeta u svojim omiljenim „uradi sam“ sredstvima za čišćenje za domaćinstvo koja zahtevaju sirće. Napunite bocu sa raspršivačem pola jabukovog sirćeta i pola vode, protresite je da se sjedini i koristite je za čišćenje kuhinjskih pultova, prozora i lavaboa.

Domaće jabukovo sirće – RECEPT

Sačuvajte te ostatke jabuke! Možete ih fermentirati i pretvoriti u jabukovo sirće za aromatiziranje hrane i upotrebu u kućnim sredstvima za čišćenje “uradi sam”.

Vreme pripreme: 15 minuta

Vreme fermentacije: 30 dana

Ukupno vreme: 30 dana 15 minuta

Porcije: 48 porcija

Kalorije: 3 kcal

Materijal:

 • Otpaci od oko 12 jabuka
 • 2 kašike šećera
 • Voda

Uputstva

 • Stavite ostatke jabuke u teglu veličine litre. Gurnite ostatke da biste ih zgnječili prema donjoj polovini tegle.
 • Pomešajte oko jednu šolju vode sa šećerom i mešajte da se rastvori.
 • Jabuke prelijte šećernom vodom, a zatim napunite teglu vodenom vodomving nekoliko inča vazdušnog prostora na vrhu.
 • Pokrijte teglu filterom za kafu i pričvrstite je gumenom trakom ili prstenom za konzerviranje (samo prstenom, a ne poklopcem).
 • Stavite teglu na toplo, tamno mesto, van direktne sunčeve svetlosti. 25-30˚C je idealna temperatura. Trebalo bi da počnete da vidite mehuriće na površini u roku od nekoliko dana.
 • Kada vaš ferment počne da bubri, mešajte ga svakodnevno da bi ostaci jabuka bili potopljeni i sprečili pojavu buđi. Nastavite sa fermentacijom dok mehurići ne prestanu, oko 2 nedelje.
 • Kada se pojava mehurića završi, procedite ferment kroz cediljku obloženu gazom u veliku posudu. Iscedite što više tečnosti iz ostataka.
 • Odbacite ostatke jabuke i sipajte tečnost u novu teglu. Pokrijte teglu svežim filterom za kafu i pričvrstite je elastičnim poklopcem ili poklopcem za konzerviranje.
 • Vratite teglu na toplo mesto i ostavite da fermentira dok ne razvije kiselkast ukus, još 2-4 nedelje.
 • Kada budete zadovoljni ukusom sirćeta, zatvorite ga i čuvajte u frižideru do godinu dana.

Ishrana

Posluživanje: 1 kašika | Kalorije: 3 kcal

Izvor: Growagoodlife

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica